• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Proiect pentru restabilirea dreptului de vot al studenţilor şi celor plecaţi peste hotare, restricţionat de PLDM şi PCRM

    Proiect pentru restabilirea dreptului de vot al studenţilor şi celor plecaţi peste hotare, restricţionat de PLDM şi PCRM

    15.05.2013  
    proiect

    LEGE
    pentru modificarea şi completarea
    Codului electoral nr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997

    Parlamentul adoptă prezenta lege organică.

    Art. I. — Codul electoral nr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1997, nr. 81, art. 667), cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

    1. Articolul 53 se completează cu alineatul (6) cu următorul cuprins:

    „(6) Biroul electoral decide asupra prelungirii, cu cel mult 2 ore, a termenului votării pentru a le permite alegătorilor, care stau în rând la secţia de votare respectivă, să-şi realizeze drepturile, informând despre prelungire consiliul electoral de circumscripţie şi Comisia Electorală Centrală.”.

    2. La articolul 84:

    alineatul unic devine alineatul (1);

    articolul se completează cu alineatul (2) cu următorul cuprins:

    „(2) Studenţii şi elevii cu drept de vot înmatriculaţi la instituţii de învăţământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reşedinţă pot vota la orice secţie de votare deschisă în această localitate, fiind obligaţi să respecte următoarele condiţii:

    a) să prezinte buletinul de identitate cu fişa de însoţire;

    b) să prezinte carnetul de student al instituţiei de învăţământ din localitatea respectivă;

    c) să completeze şi să semneze o declaraţie pe proprie răspundere privind abţinerea de la votarea multiplă, fiind informaţi despre răspunderea penală în caz de încălcare a acestei obligaţii.”

    Art. II. — Prezenta lege intră în vigoare la data adoptării.

    PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI

     

    NOTĂ INFORMATIVĂ

    la proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea
    Codului electoral nr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997

    Prin modificărilor adoptate conjunctural la 3 mai curent, în Codul electoral nr. 1381-XIII din 21 noiembrie 1997 au fost operate modificări antidemocratice, menite să limiteze dreptul cetăţenilor la exprimarea liberă a voinţei politice.

    Derapajele antidemocratice admise aduc o gravă atingere dreptului la vot garantat de Constituţie şi contribuie la suprimarea principiilor fundamentale ale statului de drept.

    Prezentul proiect de lege vine să înlăture deficienţele comise de legislatori, restabilind posibilitatea studenţilor şi elevilor de a vota în raza unităţilor administrativ teritoriale în care îşi fac studiile, precum şi reconferind dreptul birourilor electorale de a prelungi, în caz de necesitate, termenul votării.

    Considerăm oportună revenirea la prevederile legale anterioare, căzute pradă unui târg politic ruşinos, care asigură un grad mai înalt de participare la vot şi, implicit, o sporire a reprezentativităţii şi a responsabilităţii corpului legislativ ales.

    Este evidentă necesitatea acordării birourilor electorale a dreptului de prelungire a termenului votării, în cazul când alegătorii care stau în rând la secţia de votare nu au reuşit să-şi exercite dreptul la vot, asigurarea exercitării acestui drept fundamental fiind o obligaţia a statului. Cu atât mai mult că la scrutinele anterioare au fost atestate cazuri când cetăţenii Republicii Moldova aflaţi peste hotare nu şi-au putut exprima votul din cauza unor asemenea impedimente organizaţionale.

    La fel, credem că privarea unei mari categorii de cetăţeni, cum ar fi studenţii şi elevii care îşi fac studiile în altă localitate, de dreptul la vot reprezintă o greşeală reparabilă prin proiectul de faţă. Numărul sporit al tinerilor care îşi fac studiile în instituţiile de învăţământ din afara localităţilor de baştină, precum şi dificultatea deplasării în localitatea de reşedinţă, poate genera un absenteism politic periculos în rândul tinerei generaţii şi poate avea repercusiuni grave asupra atitudinii civice ulterioare.
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com