• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Corina Fusu, în discuţii cu Stefan Fule, Comisarul european pentru extindere şi bună vecinătate

    Corina Fusu, în discuţii cu Stefan Fule, Comisarul european pentru extindere şi bună vecinătate

    28.01.2013  

    La sesiunile APCE, tradiţional, sunt invitate personalităţi din diferite state pentru a ţine discursuri în faţa deputaţilor, cu referire la diferite teme de actualitate. La sesiunea de iarnă invitat special a fost Stefan Fule, comisarul UE pentru extindere şi bună vecinătate.

    În opinia Comisarului european Stefan Fule, UE are doar de câştigat în urma aderării unor noi state, care au îndeplinit condiţiile de aderare conform art. 49 din Tratatul de la Lisabona. Stefan Fule consideră ca unele state din Balcani, precum Croaţia, Serbia, Muntenegru ar putea adera în curând la UE. “Este fals când unii afirmă că, odată cu aderarea unor noi state, UE slăbeşte. Dimpotrivă, lărgirea UE trebuie să continue, căci trenarea acestui proces nu este deloc utilă. Când ne referim la aderarea Turciei, de exemplu, putem spune că Turcia şi Europa au nevoie una de alta”, a menţionat Stefan Fule, precizând că cinci ţări membre ale Consiliului Europei – Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan, Armenia – sunt parte, totodată, şi la Parteneriatul Estic.

    Deputata Corina Fusu i-a adresat o întrebare Comisarului European pentru extindere prin care solicita o explicaţie la subiectul dacă apartenenţa la Parteneriat poate fi percepută drept anticameră pentru aderare la UE şi dacă principiul “more for more” este funcţional.

    Potrivit deputatei Corina Fusu, Comisarul european consideră în continuare că Republica Moldova este o istorie de succes în cadrul Parteneriatului Estic, iar incidentul de vânătoare de la “Pădurea Domnească” este unul regretabil, care demonstrează că în Republica Moldova sunt încă multe de făcut pentru a consolida statul de drept. “Suntem în legătură permanentă cu autorităţile de la Chişinău. Pentru semnarea Acordului de Asociere, care sper să reuşim să-l semnăm în toamna anului 2013, la Summit-ul  EURONEST, dar şi pentru încheierea negocierilor privind Liberalizarea regimului de vize, e nevoie de un dialog strâns şi permanent între UE şi Republica Moldova”, a precizat Stefan Fule.

    Totodată, Comisarul european a declarat că principiul “mai mult pentru mai mult” este relevant pentru toate statele membre ale Parteneriatului  Estic şi asta înseamnă fonduri mai mari pentru ţările care au o atitudine serioasă faţă de implementarea reformelor.

    Departamentul Comunicare şi Imagine al PL

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com