• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Valeriu Munteanu: Cei „doi Vlăduți” din AIE luptă pe viață și pe moarte, uitând că „lupul” de la Chișinău şi cel de la Moscova, abia așteaptă să (re)intre în scenă

    Valeriu Munteanu: Cei „doi Vlăduți” din AIE luptă pe viață și pe moarte, uitând că „lupul” de la Chișinău şi cel de la Moscova, abia așteaptă să (re)intre în scenă

    28.01.2013  

    În anul 292 înainte de Hristos, Lisimah, Regele Traciei elenistice, dorind să-și extindă regatul și pe malul stâng al Dunării, a condus o armată numeroasă împotriva lui Dromihete, regele get de la nordul Dunării.

    Armata macedoneană a trecut Dunărea, dar în scurt timp, a suferit de foame și de sete (geții pustiiseră totul în calea năvălitorilor), Lisimah a fost înconjurat și capturat.

    Deşi geții lui Dromihete insistau pentru omorârea lui Lisimah, invadatorul–șef, regele geţilor a dat dovadă de o diplomație neîntâlnită în acele vremuri, convingându-şi supușii că este mai bine să-l lase în viață pe Lisimah, pentru că astfel vor primi înapoi câteva cetăți din dreapta Dunării, cucerite anterior de către macedoneni.

    Dromihete a organizat un mare ospăț în cinstea regelui macedonean, invitându-și oaspetele să urmărească o luptă de câini. Într-o cușcă, unde doi câini se luptau din toate puterile, a fost introdus un lup, şi imediat câinii s-au coalizat împotriva lupului, uitând de lupta începută.

    Astfel, regele get, i-a ilustrat lui Lisimah o axiomă, conform căreia geții, pot să se războiască între ei, atâta timp cât nu există un pericol extern, dar în momentul unei invazii străine, aceștia abandonează conflictele interne, coalizându-se împotriva dușmanului comun.

    Acest postulat, consacrat drept „Teoria lui Dromihete”, este, sau ar trebui, să fie cunoscut și de către cei „doi Vlăduți” (Vladimir Vasilievici și Vladimir Gheorghievici) din Alianța pentru Integrare Europeană, colegii noștri care luptă, în ultimul timp, pe viață și pe moarte (politică), uitând că „lupul” de la Chișinău, dar, mai ales, cel de la Moscova, abia așteaptă să (re)intre în scenă (cușcă).

    Există toate premisele, ca atunci când cei doi Vladimiri, vor dori din nou să se alieze împotriva „sălbătăciunii politice cu dinți însângeraţi şi gheare otrăvite” să fie prea târziu, secătuiţi de putere și plini de sânge (politic), „lupul” să-i înghită pe ambii dintr-o îmbucătură.

    P.S. Lisimah, eliberarându-se, le-a redat geților cetățile de pe malul drept al Dunării.

    Blogul deputatului Valeriu Munteanu http://munteanu.md/

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com