• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Deputata Corina Fusu la APCE: Trebuie să ne gândim la un nou contract social pentru o partajare mai echilibrată între femei și bărbați

    Deputata Corina Fusu la APCE: Trebuie să ne gândim la un nou contract social pentru o partajare mai echilibrată între femei și bărbați

    28.01.2013  

    În cadrul ultimei şedinţe în plen a APCE din sesiunea de iarnă, deputata PL Corina Fusu a ţinut un discurs pe marginea raportului, prezentat de deputata spaniolă Carmen Quintanilla „Egalitatea de gen, concilierea vieții personale – vieţii profesionale și responsabilitate comună”.

    Vedeţi în continuare textul integral al discursului:

    „O felicit cordial pe Dna Carmen Quintanilla pentru munca sa, reflecțiile ei foarte generoase, dar, în același timp, și foarte umane, pe un subiect care rămâne mereu actual: modalitatea de a găsi un echilibru, un confort spiritual și material între viața personală și viața profesională.
    Ce este egalitatea între bărbați și femei? În opinia mea, atât bărbații cât și femeile trebuie să aibă  șanse egale de a decide asupra viitorului lor. Astăzi, când avem de a face cu o îmbătrânire a populaţiei şi cu schimbări în structurile familiale în aproape toată Europa, se pare că societatea, statul "pedepsește" mai degrabă familiile, dar în special femeile, pentru curajul de a îndrăzni să procreeze un copil. Da, sunt de acord cu Dna filosof franceză Elisabeth Badinter, citată în raport, care denunţa în cartea sa "Conflictul, femeie și mamă" "tirania maternității." Sunt , de asemenea, de acord cu academiciana americană Anne-Marie Slaughter care afirma "le putem avea pe toate şi în același timp, dar nu acum" , în condiţiile socio-economice actuale.
    Pentru a  împartăşi cu responsabilitate toate obligațiile din cadrul familiei, depăşind împărţirea tradițională a rolurilor, este necesară o schimbare profundă de mentalitate.
    Da, noi trăim într-o epocă de consum, dar, în același timp, uităm de multe ori, cu rea voinţă sau din ignoranță despre faptul că, concilierea vieţii personale și profesionale este esențială pentru creșterea economică, buna funcționarea a pieții forței de muncă și o mai bună utilizare a capitalului uman existent.

    Înaintez doar câteva argumente: o distribuire  mai mare a responsabilităților și a cunoaşterii (savoir faire) reduce riscul pentru companii. Motivarea angajaţilor prin crearea unor condiţii de lucru acceptabile şi pentru viaţa de familie crește productivitatea companiilor.

    Permiteți-mi să reiterez trei principii enunțate de Jerome Ballarin, autorul raportului  „Observatorul Parental în întreprinderi”  privind practicile ce favorizează parentalitatea masculină, remisă guvernului francez la 2 februarie 2012.
    1) Transformarea culturală, organizaționala și manageriala a întreprinderilor este necesara pentru ca şi femeile să poată, cu salariu egal, să-și găsească locul lor în cadrul întreprinderilor.
    2) O revoluție conjugală trebuie să  genereze o implicare mai generoasă a  bărbaţilor în  sarcinile ce ţin de familie şi casă.

    3) Trebuie să încurajăm, să promovăm și să însoțim bărbații, din ce în ce mai numeroşi, care recurg, de exemplu, la orar parţial sau flexibil, lucru la distanţă, pentru a se putea implica în treburile casnice, pentru beneficiul profesional al consoartei.

    Desigur, există multe principii și recomandări, dar trebuie să mergem mai departe şi să propunem  politici bine gândite, cu diseminarea informației și a practicilor pozitive. Trebuie să ne gândim la un nou contract social pentru o partajare mai echilibrată, mai co-responsabilă între femei și bărbați”.

    Deputata PL Corina Fusu a participat, împreună cu o delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova, la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care s-a desfăşurat la Strasbourg, în perioada 21-25 ianuarie 2013.

    Departamentul Comunicare şi Imagine al PL

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com