• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Liberalii din Paris au sărbătorit Ziua Unirii Principatelor

    Liberalii din Paris au sărbătorit Ziua Unirii Principatelor

    25.01.2013  

    În seara zilei de 24 ianuarie 2013 basarabenii din Paris au comemorat unirea din 1859 într-o ședință organizată de Clubul Liberal Paris (CLP).

    Participanții au discutat despre semnificația Unirii Principatelor în istoria neamului, dar și în istoria Europei, căci Mica Unire a fost un exemplu pentru unificarea altor state naționale ca Germania și Italia.

    Nicolae Dragomir, vicepreședintele CLP a spus: „Puțini o știu, dar acest eveniment atinge direct și Republica Moldova, căci la acea vreme județele basarabene Cahul, Bolgrad și Ismail erau în componența Moldovei și deci și basarabenii au contribuit la realizarea Micii Uniri”.

    S-a menționat că la acea vreme marile puteri erau în majoritate contra unirii principatelor dunărene și a fost nevoie de multe activități în străinătate pentru a sensibiliza opinia internațională. „De la Paris a pornit Unirea Principatelor și asta ne responsabilizează pe noi, membrii diasporei de la Paris să fim demni urmași ai înaintașilor noștri”, a spus Vasile Calmațui, președintele CLP.

    S-a discutat și despre semnificația unionismului în ziua de azi și s-a menționat că Unirea Principatelor Române a avut loc în ciuda opoziției marilor puteri ale vremii, dar acest fapt nu a descurajat patrioții de atunci. Participanții la ședință au ajuns la concluzia „Dacă se dorește și dacă adevărul este cu noi - se poate!”.

    La sfârșitul evenimentului a fost adoptat planul de acțiuni pentru anul 2013 și au fost aduse mulțumiri membrilor care au muncit la organizarea concertului cu Valy Boghean, Ana Barbu și Roxana, eveniment la care au participat peste 500 de basarabeni din regiunea pariziană.

    La 24 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domn al Munteniei de către Divanul ad-hoc de la București, după ce fusese ales cu 20 de zile înainte, ca domn al Moldovei. Prin această dublă alegere s-a înfăptuit Unirea Principatelor Dunărene și a fost făcut un pas spre realizarea Marii Uniri din 1918, cînd s-a format statul național unitar român.

    Clubul Liberal Paris (CLP) este organizația membrilor Partidului Liberal din Republica Moldova, stabiliţi cu traiul în regiunea pariziană. De la crearea sa la 27 martie 2010 CLP a organizat zeci de mitinguri, conferințe, concerte, evenimente sportive; multe din acțiunile sale au fost pe larg relatate în știrile din mass-media din Republica Moldova.

    Clubul Liberal Paris 

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com