• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Vizita de lucru a Ministrului Tineretului și Sportului la Căușeni

    Vizita de lucru a Ministrului Tineretului și Sportului la Căușeni

    17.01.2013  

    Ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu a efectuat o vizită de lucru în raionul Căușeni, în scopul executării prevederilor Hotărîrii Guvernului nr.78 din 12.02.2010 “Privind stabilirea zilei de audienţă şi de întîlnire a membrilor Guvernului şi a conducătorilor autorităţilor administrative centrale cu cetăţeni”.

    În cadrul deplasării, Ministrul Tineretului şi Sportului a vizitat construcția centrului sportiv din orașul Căușeni și a participat la o ședință de lucru cu administrația publică locală, specialiștii în domeniul sportului și tineretului, antrenorii și sportivii din mai multe localități. Ion Cebanu a remarcat realizările principale în procesul de implementare a Legii nr.279-XIV din 11.02.1999 „Cu privire la tineret” și importanța examinării de către toți specialiștii în domeniul sportului a Strategiei de dezvoltare a culturii fizice şi sportului din Republica Moldova pentru anii 2013-2020, plasată pentru consultări pe pagina oficială a Ministerului Tineretului și Sportului.

    ”Anul 2012 a fost unul olimpic și foarte bogat în medalii pentru sportivii moldoveni. Mă refer la campionatele mondiale, europene, universiade, dar și la cele două  medalii de bronz, obținute de halterofilii noștri la Jocurile Olimpice de la Londra. Aceste succese ne încurajează și denotă un potențial enorm pe care îl are Republica Moldova în domeniul sportului. În această ordine de idei, a fost primită decizia să acordăm în anul 2013 o maximă atenție școlilor sportive – instituțiilor care stau la temelia tuturor succeselor”, - a mai precizat Ion Cebanu.
    De notat că majoritatea întrebărilor din cadrul ședinței de lucru s-au axat pe finanțarea acțiunilor sportive din raionul Căușeni și lipsa specialiștilor în domeniul tineretului și sportului, în foarte multe localități rurale.

    ”Sportul este o prioritate pentru întreaga republică și nu doar pentru Chișinău. Mă bucură atenția autorităților locale pentru dezvoltarea sportului și sper la finisarea în termen a complexul sportiv din Căușeni – în iunie curent, pentru ca și noi, autoritățile centrale, să ne mobilizăm și să impulsionăm proiectul național anunțat – construcția Palatului Sportului, pentru care în 2013 sunt preconizate 20 de milioane de lei. Cunoaștem și o bună parte din problemele cu care vă confruntați, încercînd să identificăm soluții, pentru a le rezolva. În acest sens, Ministerul Tineretului şi Sportului a venit cu mai multe propuneri pe lîngă Guvernul Repubicii Moldova, inclusiv comasarea atribuțiilor ce țin de problemele de tineret și cele de înrolare a tinerilor în armata națională de către un singur specialist, dar acest specialist să fie neapărat în fiecare localitate rurală și să fie bine remunerat” – a mai declarat Ion Cebanu.

    Gazdele au abordat consecințele bugetului auster pentru activități de tineret și acțiuni sportive în 2013, deoarece bugetul anual al ministerului, în premieră, nu a fost majorat, iar politica tarifară plafonată le oferă în continuare administrațiilor publice locale finanțarea acțiunilor sportive doar în limitele de 90 de bani anual, per cap de lucuitor. Ce poți organiza cu aceste sume, care campionate dacă nici pentru mingi nu ajung bani? – se întreabă specialiștii.

    ”O altă alternativă de dezvoltare Republica Moldova nu are. Există divergențe atît pe exterior – mă refer la procesul de negociere cu FMI și amendamentele pentru majorarea cheltuielilor bugetare, cît și pe interior – vorbesc de unele neclarități în cadrul Alianței pentru integrare europeană, ce țin de dezvoltarea politicilor de tineret și de sport. Dar să știți că o altă soluție nu există – sau ne înțelegem în cadrul AIE și mergem înainte, sau revenim la guvernarea precedentă care nu va oferi soluții nici pentru tineret, nici pentru sport. Sper că va veni această colaborare multașteptată, pentru că avem un obiectiv comun”, - a conchis Ion Cebanu.

    Serviciul de presă al Ministerului Tineretului şi Sportului

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com