• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Reglementarea relaţiilor de muncă, discutate de Mihai Moldovanu la şedinţa Biroului executiv al Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective

    Reglementarea relaţiilor de muncă, discutate de Mihai Moldovanu la şedinţa Biroului executiv al Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective

    23.10.2012  

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Biroului executiv al Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective. La şedinţă au mai participat Oleg Budza, preşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, Leonid Cerescu, preşedinte al Confederaţiei Naţionale a Patronatului şi membrii Comisiei naţionale din partea Sindicatelor şi Patronatului.

    În cadrul şedinţei au fost discutate subiectele pentru agenda şedinţei Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective, preconizată pentru desfăşurare la 1 noiembrie curent.

    Astfel, membrii Biroului executiv au decis că la următoarea şedinţă vor fi examinate aspectele cu privire la deficienţele în cadrul încetării relaţiilor de muncă din iniţiativa angajatului sau coordonare reciprocă,  proiectul Regulamentului de organizare a normării muncii în unităţile economice, revizuirea mecanismului de compensare a cheltuielilor pentru transportarea persoanelor care beneficiază de înlesniri în transportul auto şi activitatea comisiilor ramurale de consultări şi negocieri colective.

    Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor a propus şi examinarea proiectului de Lege cu privire la preţuri (tarife) şi reglementarea preţurilor (tarifelor) elaborat de Confederaţia Naţională a Sindicatelor.

    Leonid Cerescu, preşedinte al Confederaţiei Naţionale a Patronatului nu a susţinut această propunere, invocând principiul economiei de piaţă şi faptul că proiectul nu introduce nimic nou faţă de prevederile legale în vigoare.

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a propus să fie totuşi examinat acest proiect în cadrul Comisiei naţionale pentru a se hotărî prin consens despre promovarea acestuia.

    De asemenea, Viceprim-ministrul a propus includerea pe ordinea de zi a chestiunii cu privire la eliberarea certificatelor medicale şi achitarea indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, deoarece sunt mai multe probleme în acest domeniu, Ministerul Sănătăţii urmând să reglementeze mai eficient situaţia existentă.

    Leonid Cerescu şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modificarea de către Parlament a proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2013 care prevedea redistribuirea cotei contribuţiei între patron şi angajat în favoarea patronului, menţionând că situaţia va fi examinată la Consiliul Confederaţiei Naţionale a Patronatului, urmând a fi adoptată o decizie privind activitatea de mai departe în cadrul Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective.

    Mihai Moldovanu a menţionat că este necesară continuarea dialogului social între parteneri, chiar dacă nu pot fi îndeplinite toate solicitările părţilor. "Comunicarea este foarte importantă, pentru că prin ea pot fi găsite soluţii pentru multe probleme din domeniul reglementării relaţiilor de muncă şi cel social-economic" a declarat Vicepremierul la finele şedinţei.

    Guvernul Republicii Moldova

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com