• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Mihai Ghimpu despre armamentul din stânga Nistrului: Rusia presează Republica Moldova, ca să nu ne putem integra în UE

    Mihai Ghimpu despre armamentul din stânga Nistrului: Rusia presează Republica Moldova, ca să nu ne putem integra în UE

    18.10.2012  

    Federaţia Rusă presează Republica Moldova, astfel ca ţara noastră să nu-şi atingă obiectivul de integrare în Uniunea Europeană. Aşa a reacţionat liderul PL, Mihai Ghimpu, la declaraţia ministrului Apărării de la Chişinău, Vitalie Marinuţa, care a spus că Moscova livrează în regiunea transnistreană nu doar camioane militare, ci şi armament.

    "Practica Rusiei este deja cunoscută. Când am aflat din presă că Moldova va găzdui o bază NATO la Bulboaca, imediat mi-am dat seama că Rusia a făcut acest lucru pentru a ne învinui pe noi. Alianţa trebuie să analizeze aceste acţiuni ale Rusiei. Aşa nu se poate. Aduc maşini în regiunea transnistreană despre care noi nu ştim, acum livrează şi armament... forţele ruse pacificatoare au de fapt o altă misiune. Rusia nu vrea să se împace cu gândul că suntem un stat suveran şi vor să ţină această 'republică'. Aceste acţiuni înseamnă că Rusia face presiuni asupra Moldovei. Noi nu trebuie să ne lăsăm conduşi de politica lor, ci să ne vedem de drumul nostru spre integrarea în UE", a precizat liderul liberalilor.

    Totodată, Mihai Ghimpu a ţinut să menţioneze că prezicerea comuniştilor privind un nou război în stânga Nistrului este doar o supoziţie. "A trecut timpul războaielor. Cu cine să intrăm în război, cu Rusia? Să fim serioşi! Noi pledăm pentru dialog şi discuţii paşnice. PCRM acceptă orice numai să revină la guvernare. Aceste acţiuni sunt o sperietoare pentru oameni. Nu trebuie să ne fie frică de acţiunile ruşilor. Trebuie să fim atenţi la politica lor şi să nu băgăm capul în nisip ca struţul. Trebuie să luăm astfel de decizii, încât Fedraţia Rusă să înţeleagă că suntem un stat independent, trebuie să funcţioneze legile şi nu tancurile şi armamentul lor", a punctat preşedintele PL.

    Publika.md aminteşte că ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a declarat că Rusia livrează în regiunea transnistreană armament. Potrivit ministrului, un astfel de echipament militar nu este necesar în cadrul misiunii de menţinere a păcii. De asemenea, Marinuţa a menţionat că în regiune au loc aplicaţii militare, după noi scenarii, în care sunt implicaţi atât militari ruşi, cât şi transnistreni.

    În acest context, exponenţii Partidului Comuniştilor susţin că ultimele informaţii prezentate de ministrul Apărării, precedate de declaraţiile scandaloase ale şefului KGB de la Tiraspol, Vladislav Finaghin, ar putea duce la un război în stânga Nistrului, invocând "precedentul georgian" din 2008.

    www.publika.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com