• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Echipament în valoare de 1 mln lei pentru verificarea utilajului roentgen de la spitalele și întreprinderile din Republica Moldova

    Echipament în valoare de 1 mln lei pentru verificarea utilajului roentgen de la spitalele și întreprinderile din Republica Moldova

    17.10.2012  

    Miercuri, 17 octombrie la Ministerul Mediului s-a desfășurat evenimentul de transmitere către Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice a echipamentului mobil pentru evaluare, inspectare, monitorizare în teritoriu a surselor radioactive.

    Evenimentul vine ca o urmare logică a parteneriatului de colaborare încheiat între ANRANR și Autoritatea Suedeză de Securitate Radiologică. Acest parteneriat a fost inițiat în 2010 și se încadrează în Programul finanţat de Guvernul  Regatului Suediei în vederea asistării unor state ex-sovietice, printre care şi Republica Moldova, în îmbunătăţirea securităţii radiologice din ţară.

    În primul an de cooperare, 2011, a fost  evaluată asistenţa necesară organului de reglementare nucleară din ţară, trasate priorităţile şi acordată asistenţă tehnică prin echipament şi training de cca 50000 Euro.

    În al doilea an de cooperare a fost elaborat şi semnat Acordul - cadru de cooperare, aprobat în iunie curent de Guvern, în urma căruia Autoritatea Suedeză se angajează să continuie asistenţa tehnică în beneficiul ANRANR  pentru anii 2012-2014. Adiţional la acest Acord au fost semnate 4 caiete de sarcini de asistenţă în domeniile:
    ·         Dotării cu echipament mobil pentru evaluare, inspectare, monitorizare în teritoriu a surselor radioactive
    ·         Dotării cu autoturism de serviciu pentru ANRANR
    ·         Organizării unui curs la Chişinău în domeniul securităţii nucleare pentru autorităţile centrale ale ţărilor-membre GUAM
    ·         Susţinerii infrastructurii pentru reacţionare la emergenţe radiologice

    La momentul de față primele două caiete de sarcini sunt deja realizate, rezultatul reprezentând asistența tehnică în valoare de 1 000 000 lei.

    Utilajul dat va oferi inspectorilor Agenției Naționale pentru Reglementarea Activităților Nucleare și Radiologice posibilitatea să efectueze un control calitativ al aparaturii roentgen. O importanță deosebită această asistență tehnică o are pentru centrele raionale, unde se regăsește utilaj învechit și nu există tehnica necesară pentru verificarea lui. Astfel colaboratorii ANRANR vor avea posibilitatea să stabilească gradul de uzură a tehnicii medicale și să prevină o eventuală contaminare a pacienților și colaboratorilor instituției medicale cu materiale radioactive provenite din aparatele roentgen defectate.

    Al treilea caiet de sarcini de cca 30 mii Euro, privind petrecerea unui curs internaţional la Chişinău în problemele securităţii nucleare se află în fază finală. Cursul va fi organizat la Hotelul Codru în perioada 7-8 noiembrie 2012 și va întruni cca 50 participanţi din ţările-membre GUAM. Lecţiile vor fi asigurate de profesori din Suedia, Marea Britanie, SUA, Austria. Printre altele, va fi organizată şi o lecţie destinată reprezentanților mass-media.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md 

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com