• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Fără Glebus Sainciuc… S-a stins din viață omul fără mască

    Fără Glebus Sainciuc… S-a stins din viață omul fără mască

    16.10.2012  

    Astăzi, la ora 7.40, la Spitalul republican al Asociației sanatoriale și de recuperare a Cancelariei de Stat, la vârsta de 93 de ani, a trecut la cele veșnice marele om de cultură, Glebus Sainciuc, artist plastic, portretist, cunoscut mai cu seamă prin măștile sale pe le prezenta ca un adevărat actor în fața publicului.

    Glebus Sainciuc a fost un fenomen unic în cultura noastră. Om de o bunătate rară, el era o prezență vie în cultura noastră basarabeană. Aproape că nu exista manifestare cultural-artistică la care să nu participe. Cei care i-au trecut pragul, de fiecare dată au beneficiat să le fie schițat un portret. A confecționat măștile lui Grigore Vieru, Mihai Cimpoi, Dumitru Matcovschi, Aureliu Busuiooc, Ion Ungureanu, Gheorghe Urschi, Nae Lăzărescu și Vasile Muraru, Anastasia Lazariuc și ale altor personalități de vază.

    Casa sa de pe strada Grigore Ureche întotdeauna era plină de oaspeți. Împreună cu soția sa, distinsa pictoriță, Valentina Rusu-Ciobanu, întotdeauna ne primea cu brațele deschise. Anul trecut, când l-am vizitat și am realizat un interviu, l-am întrebat care este secretul longevității. Ne-a spus că în familia sa au fost mai mulți longevivi. Vărul său, Dorimedont, care a construit școli la Dolna și Vărzărești, refugiat la Brașov, a trăit 98 de ani, tatăl său - originar din Bălcăuți, nu departe de Mămăliga - 96 de ani, iar mama - din Olănești - 92. „Am ajuns la vârsta mamei. Era foarte milostivă. Ea m-a învățat a ierta . Ca să trăiești mult, trebuie să fii milostiv și să poți ierta, așa cum scrie în Sfânta Scriptură”, zicea maestrul.

    Glebus Sainicuc s-a născut pe 19 iulie în orașul Chișinău. A studiat la Facultatea de Arhitectură a Politehnicii din București (1942-1944) și la Școala republicană de arte plastice din Chișinău (1944-1947). În 1991 a fost distins cu titlul onorific de artist plastic al poporului, iar în 1998 – cu Ordinul Republicii. În 2009 i se conferă titlul onorific de Doctor honoris Causa al Academiei de științe a Moldovei și în 2001 – titlul de cetățean de onoare al orașului Chișinău.

    www.timpul.md

    PL deplânge trecerea în nefiinţă a maestrului Glebus Sainciuc şi exprimă sincere condoleanţe familiei, prietenilor, colegilor şi admiratorilor săi.

    Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com