• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Strategie de colaborare şi dezvoltare între raionul Ialoveni şi judeţul Alba

    Strategie de colaborare şi dezvoltare între raionul Ialoveni şi judeţul Alba

    10.10.2012  

    În baza Acordului de Colaborare, în perioada 30 septembrie - 4 octombrie 2012, administrația raionului Ialoveni, a avut ca oaspeţi, delegația din județul Alba Iulia, formată din 4 membri, specialiști în domeniu: domnul Ioan Stanciu, Președintele Asociației Țara Vinului, fost director al Direcției de Agricultură-pentru partea de agricultură, asociații de agricultori și producători, finanțări pentru agricultură, organizarea târgurilor și piețelor; domnul Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului din Alba Iulia, pentru partea de muzee și istorie, respectiv orașul medieval ce necesită explorare arheologică; domnul Dan Popa, din partea ADR Centru, pentru partea de finanțări europene și pentru demararea unui contact cu ADR Centru Republica Moldova; domnul Eugen Dobra de la Direcția Economică a Consiliului județean Alba-pentru partea de bugete la nivelul consiliului, credite, finanțare a activității consiliului.

    În cele 4 zile, oaspeţii au fost ghidaţi de conducătorii secțiilor şi direcţiilor respective din cadrul Consiliului raional Ialoveni. Doamna Claudia Șerșun, șef Secție Cultură l-a invitat pe domnul Gabriel Rustoiu în vizită la muzeul raional de Istorie și Etnografie din satul Văsieni. În aceeași zi au fost și în demisolurile vamei Chișinău, unde are depozitată domnul Petru Costin propria sa colecție. Directorul român a rămas încântat și după vizitarea muzeului în aer liber din regiunea satului Malcoci. Au făcut și o plimbare prin Grădina Publică din Chișinău, pe Aleea Clasicilor, scuarul Catedralei, primăria orașului Chișinău.

    Domnul Valeriu Racu, şef Direcţia Generală Finanţe Ialoveni şi doamna Viorica Podubnîi, şef Secție Economie, i-a însoțit pe oaspeți la fabrica de fructe uscate din satul Nimoreni. Ghidați de șeful secției Agricultutră și Alimentație, domnul Ion Țonu, delegația a vizitat plantația de soiuri de masă din Ruseştii Noi, serele de roșii și castraveți de pe teritoriul satului Bardar, fabricile de vin din Puhoi şi Mileștii Mici.

    Activitatea întreagă a fost sistematizată în cadrul unei şedinţe de totalizare, desfăşurată la 3 octombrie, la Consiliul raional, unde au fost trasate viziunile de colaborare pentru viitor. Preşedintele raionului, domnul Nicolae Andronachi, a menţionat despre iniţierea noilor relaţii de colaborare prin facilitarea, către producătorii autohtoni, a pieţelor de desfacere, din România, la fel şi organizarea unor schimburi de experienţă a specialiştilor pe domenii pentru îmbunătăţirea circuitului producătorilor din raion. Pe segmentul colaborărilor culturale s-a stabilit, intensificarea activităţilor de schimb etno-cultural, cu participarea părţilor la festivaluri şi ediţii, organizate bilateral şi implicare reciprocă.

    ADRC România, în urma vizitei, a consimţit elaborarea şi semnarea unui acord de colaborare cu ADRC din Republica Moldova, unde vor fi identificate mecanismele tangente de activitate.

    Subdiviziunile Consiliului raional vor pregăti o Strategie de Colaborare şi Dezvoltare, pe fiecare segment în parte, iar o delegaţie a raionului Ialoveni urmează să efectuieze o vizită asemenătoare, la invitaţia părţii române, în viitorul cel mai apropiat.

    Consiliul Raional Ialoveni

    www.il.md 

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com