• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Realizările primarului comunei Camenca, raionul Glodeni, Arcadii Camerzan: Aș vrea să schimb totul deodată pentru a îmbunătăți viața la sat

    Realizările primarului comunei Camenca, raionul Glodeni, Arcadii Camerzan: Aș vrea să schimb totul deodată pentru a îmbunătăți viața la sat

    08.10.2012  

    S-a născut pe data de 13 aprilie 1963 în satul Camenca, raionul Glodeni. Absolvește școala medie Camenca în 1980. Este înmatriculat la Institutul Pedagogic de Stat “Alecu Russo” din orașul Bălți, Facultatea disciplini tehnice generale, specialitatea disciplini tehnice și fizică. După absolvire este angajat în calitate de învățător de fizică la școala medie din Limbenii Vechi, raionul Glodeni, unde lucrează între anii 1985-1989. Urmează un transfer la școala profesional-tehnică din Râșcani în calitate de maistru, apoi profesor de electrotehnică în aceeași instituție.

    În 1994 revine la Camenca. Lucrează la primăria din localitate în funcție de specialist pentru protecția civilă până în anul 2001. În biografia de muncă urmează 8 ani de lucru peste hotarele țării. Revine la baștină în 2009, iar în 2011 capătă votul de încredere al populației locale, îndeplinește și până în prezent funcția de primar al comunei. Este căsătorit. Are trei copii.

    Viitorul primar de Camenca a fost hărăzit să se nască într-o familie de pedagogi (tata – profesor de fizică, mai apoi director de școală; mama – profesoară de limba franceză, eminentă a învățământului). Arcadii a fost unicul fiu în familie. Mai are o soră, care, de asemenea, a fost pedagog. Zice a fost, pentru că de opt ani pleacă în Italia. O familie de pedagogi a crescut și a educat alți doi tineri pedagogi. Dar așa a fost să fie că la adânci bătrânețe ambii copii erau plecați peste hotarele țării. Și bolile au devenit mai grele, și dorul mai apăsător, și lumea de apoi mai aproape.

    - Când a decedat mama, eram în Italia, - am prins o frântură din amintirile protagonistului. - Și colac peste pupăză, exact sufeream de o boală grea și nu puteam să lipsesc de la niște investigații, planificate cu multă vreme înainte. Am ajuns la Camanca a doua zi după înmormântarea răposatei. Mare mi-a fost atunci durerea și păcatul. Dar cu timpul am înțeles că așa e mai bine. Eu doar nu am văzut-o pe mama lipsită de viață, eu o țin minte așa cum am lăsat-o când mă petrecea în Italia. Și ori de câte ori am o bucurie ori o nenorocire îi duc lipsa sfatului ei. Cât de mult aș da să-i știu părerea...

    Dl Arcadii a coborât privirile, de, nu e bărbătește să te vaicări. A început a depăna ghemul amintirilor de la alt capăt. Pe când era încă funcționar la primăria din localitate protagonistul nostru de mai multe ori nu era mulțumit de starea de lucruri. Simțea că ar reuși să schimbe ceva, să realizeze obiective ce ar duce la îmbunătățirea condițiilor de viață ale oamenilor de la sat. După ani de muncă în diferite posturi ce i-au completat experiența, s-a simțit împlinit să ia calea electoratului, să-și înainteze candidatura la funcția de primar. Sătenii i-au acordat votul de încredere.
    Fiind la primul mandat, le vroia realizate pe toate odată. Tendințele erau mari, iar posibilitățile... Timpul le-a pus pe toate la locurile lor și și-a dat seama că pasul făcut va fi un control, o posibilitate de a-și verifica forțele și tăria de caracter în realizarea celor planificate.

    - Îmi doream dezvoltarea infrastructurii satului, condiții normale pentru activitatea instituțiilor preșcolare și preuniversitare. Am început-o cu reparațiile capitale ale grădiniței de copii de la Camenca (150 mii lei din Bugetul de Stat). Apoi a urmat reparația și amenajarea unei săli de ședințe (100 mii lei din Bugetul de Stat) în incinta Casei de Cultură. Am participat cu un proiect la concursul instalării sistemelor de încălzire în bază de biomasă, în cadrul căruia am fost aleși câștigători cu un sistem de încălzire în clădirea primăriei (400 mii lei, contribuția primăriei – 15% din suma totală). Proiectul dat este în derulare. Va fi dat în exploatare la începutul sezonului de încălzire, - a început revizuirea realizărilor domnul primar. La implementarea proiectului a contribuit și agentul economic din teritoriu SRL “Teritorial-Impex”.

    Prin intermediul Ministerului Transporturilor și a SA „Drumuri – Glodeni” în comuna Camenca a fost amenajată și o stație de autobuze. Acum sunt în toi lucrările de reparație a două porțiuni de drum în variantă albă (200 mii lei din Bugetul de Stat). Nu are de gând primarul să se oprească la cele realizate. Pentru perspectivă planifică reparația drumului Camenca (500 mii lei – a fost înaintată inițiativă la Bugetul de Stat); aprovizionarea cu apă potabilă a populației; înălțarea în centrul satului a unui monument în memoria victimelor deportărilor; reparația monumentului eroilor căzuți în cele două războaie mondiale.

    Când l-am întrebat de echipă, de consilierii locali, mi-a răspuns în doi peri: „Se mai ceartă, dar nu încetez să le cultiv importanța părăsirii luptei politice. Pur și simplu să muncim în slujba omului”.

    Tânărul Arcadii a făcut familie cu o domnișoară din sat, pe nume Galina. În familia lor s-au născut și au crescut  un băiat și două fete. Când capul familiei a găsit de cuviință să lucreze peste hotarele țării, s-a cerut lângă el și Galina. Copiii erau déjà zburătăciți, erau ocupați cu studiile – de ce nu? Și a plecat Galina în Italia, unde mai lucrează și acum. Copiii locuiesc cu toții la Chișinău. Dl Arcadii a devenit de un an și bunel. Are o dulceață de nepoțică, pe care o vede rar de tot. Bunelul e primar, e omul satului. Și nimeni nu-l dojenește de ce a venit acasă prea târziu, de ce n-a mâncat la timp. Activitatea de muncă îi dictează regimul zilei.

    Maria Cernea, ziarul “Câmpia Glodenilor”  

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com