• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Portret de primar liberal: Proiectele Aureliei Urâtu pentru a transforma satul Ustia într-o localitate prosperă

    Portret de primar liberal: Proiectele Aureliei Urâtu pentru a transforma satul Ustia într-o localitate prosperă

    08.10.2012  
     Aurelia Urâtu s-a născut la 17 aprilie 1966 în satul Ustia, raionul Dubăsari. A absolvit Facultatea limbi străine, Universitatea de Stat din Moldova, în 1988. Activitatea profesională și-a început-o în școala natală, predând limba franceză. În 2011 a fost aleasă în funcția de primar al satului Ustia, rnul Dubăsari. Căsătorită. Are o fiică și un fecior.

    Credea că dacă reușește să obțină performanțe în plan profesional, va reuși să facă o schimbare și în localitate. Începutul însă a fost mai dificil decât și-a imaginat. A descoperit multe lucruri noi, despre care nu bănuia. Nu credea că primarul e responsabil chiar de toate câte sunt și se întâmplă pe teritoriul primăriei. Încetul cu încetul, însă, a intrat în funcție. De folos i-au fost instruirile organizate la Chișinău. În cadrul lor a aflat cum să-și organizeze activitatea și acest fapt a ajutat-o. Visează să-și vadă localitatea prosperă. În acest scop este ajutată de familie, în special de mama Domnica, care-i este cel mai bun prieten și îndrumător. De la ea a deprins meseria de profesor de limbi străine și bunăcuviința.

    Pune accent pe onestitatea și cumsecădenia sătenilor. Or, numai împreună știe că vor putea reuși. O îngrijorează sărăcia și șomajul cu care se confruntă sătenii, pentru că din cauza aceasta este mai dificil să aduni contribuția comunității pentru atragerea investițiilor. Iar ele sunt necesare.

    Prioritară pe agenda primăriței este construcția apeductului. Or, consideră că asigurarea localnicilor cu apă potabilă de calitate e importantă pentru sănătatea oamenilor. În acest scop își direcționează eforturile pentru elaborarea proiectului tehnic pentru ca ulterior să poată obține și finanțarea. Mizează și pe accesarea fondurilor pentru eficientizarea energetică la grădiniță și școală. Vrea ca drumurile din sat să nu fie un pericol pentru automobiliști, dar, din resursele locale, reparația lor e mai complicată. Mai mult ca atât, drumurile centrale din sat, deși au statut de drumuri locale, sunt utilizate mai ales de persoanele care se deplasează la instituțiile de rang raional - Procuratura, Judecatoria, Comisariatul de Poliție, Centrul de Documentare a Populației - toate amplasate la Ustia.

    Se bucură de susținerea tinerilor, care se implică și ei în viața comunitară și vor să facă și ei o schimbare spre bine. Comunicarea cu ei, dar și cu elevii cărora le predă limba franceză, îi aduce o satisfacție deosebită. Duce dorul școlii, în atmosfera căreia a crescut, s-a dezvoltat ca personalitate și ca profesionist. Anume în cadrul celor câteva ore de limba franceză pe care le mai predă în școală își încarcă bateriile sufletului pentru a putea face față mai departe grijilor cotidiene. Iar ele nu țin doar de familia sa, ci și de viața celor peste 3 800 de ustieni. Ar vrea să-i ajute pe fiecare să-și depășească problemele, dar acționează reieșind din posibilitățile bugetare, deși a observat că pentru unii contează mai mult susținerea morală, psihologică, decât materială.

    Dezvoltarea culturii comunicării este o viziune a primăriței, căci la acest capitol multă lume este restanțieră. Fiind pedagog de profesie, mai ales mizează pe dezvoltarea instituțiilor de învățământ preuniversitar și preșcolar din sat, chiar dacă acestea sunt cele mai solicitante pentru bugetul local. Dăinuirea localității, însă, necesită cheltuieli pentru dezvoltarea oamenilor culți și sănătoși. E îngrijorată de numărul mare al migranților, iar, pe de altă parte recunoaște că fără remitențele externe sătenii nu și-ar fi modernizat atât de vădit gospodăriile. Speră, însă, că experiența acumulată peste hotare ustienii s-o implementeze în practică și în sat, deschizând afaceri proprii, creând noi locuri de muncă.

    De altfel, nici tinerii ce au rămas la vatră nu-s lipsiți de inițiativă. În localitate funcționează mai multe magazine, baruri, este o moară, chiar și o fermă de ovine. Primărița de la Ustia face parte din puținii oameni care chiar trăiesc și se dăruie prin muncă acestui meleag, nu doar fac umbră pământului.

    E. Chiriac, Ziarul "Curierul de Est", www.estcurier.api.md  
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com