• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Comisiei Naţionale pentru Consultări şi Negocieri Colective

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Comisiei Naţionale pentru Consultări şi Negocieri Colective

    02.10.2012  

    La şedinţă au participat membrii Comisiei naţionale din partea Guvernului şi a partnerilor sociali, care sînt reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Patronatului şi ai Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor.

    În cadrul şedinţei, au fost discutate propunerile Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor referitor la modificarea Convenţiei colective (nivel naţional) nr. 1 din 03.02.2004 cu privire la "Salarizarea angajaţilor aflaţi în relaţii de muncă în baza contractelor colective de muncă", în vederea majorării salariului minim pe ţară, salariului tarifar pentru I categorie de salarizare în sectorul bugetar şi majorării sporului la salariu pentru munca prestată în condiţii nefavorabile.

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a menţionat că este necesară achitarea sporurilor pentru munca prestată în condiţii nefavorabile, dar şi asigurarea unor condiţii decente de muncă de către patroni, avînd în vedere numărul cazurilor de boli profesionale care este în creştere.

    Membrii Comisiei au convenit să fie începute negocierile în cadrul unui grup de lucru tripartit pentru modificarea Convenţiei respective.

    De asemenea, Comisia naţională a examinat situaţia privind  elaborarea criteriilor-tip de evaluare a performanţelor profesionale individuale, accentuînd importanţa acestora pentru stabilirea unor condiţii obiective de salarizare.

    Boris Gherasim, viceministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor a prezentat o informaţie despre activitatea Comisiei de consultări şi negocieri colective din domeniul transporturilor, menţionînd că de către Comisia respectivă a fost elaborat proiectul Codului transporturilor, care urmează a fi prezentat Guvernului pentru examinare.

    Mihai Moldovanu a opinat că acest proiect ar contribui la rezolvarea mai multor probleme din domeniul transporturilor, şi, avînd în vedere că a fost coordonat şi de partenerii sociali, trebuie susţinut şi promovat.

    De asemenea, Comisia a hotărît examinarea, în cadrul unui grup de lucru, a propunerii CNSM de a institui un grup de lucru pentru modificarea art. 38 din Codul Muncii, care ar prevedea acţiunea Convenţiilor colective la nivel de ramură asupra întregii ramuri, nu doar a semnatarilor Convenţiei.

    Guvernul Republicii Moldova

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com