• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Offline cu Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa

    Offline cu Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa

    23.07.2012  

    Nu am făcut armată, nici catedră militară și nici instructaj special la Armata Națională a Moldovei, din acest motiv, cu aproximativ o lună în urmă am acceptat propunerea Ministrului Apărării, Domnul Vitalie Marinuța (nu Mărinuță), de a organiza un offline cu bloggerii din Moldova, undeva în mijlocul naturii. I-am zis lui Eugen, am stabilit data și iată că azi de dimineață am fost la Armată (Brigada 2 Infanterie Motorizată “Ştefan cel Mare” a Armatei Naționale), apoi la Bulboaca, pe terenul de pregătire al soldaților – Poligon.

    La ora 9:00, împreună cu Eugen, Elena, Alex, Grigore, Nicolae, Maxim, Veaceslav, am fost la locul stabilit. La poartă ne aștepta Diana Grădinaru. Când a venit Ministrul, am vizitat cazarma unde se află soldații. Potrivit oficialilor din Brigada 2, în total ar fi aproximativ 400 de soldați în această Brigadă, dar până la urmă cifra nu corespunde realității. Întrucât ea este de fapt secretă și deci nu vom afla niciodată numărul total al soldaților din Moldova (într-un fel).

    În cazarmă totul este aranjat „la sfoară” (Foto 1). Pentru aranjarea pernelor se folosește un fir pentru pescuit (jîlkă). Paturile la fel sunt aranjate pe fir. Totul rămâne fără atingere până la ora 22:00, când este stingerea la soldați. Până la stingere ei au anumite activități: învață tactici, despre arme, mașini blindate, tunuri.

    Dimineața trezirea durează 50 minute. Pentru soldați este ca defilare, însă dacă te uiți mai departe, de fapt este înviorarea: în coloană, toți soldații merg la pas timp de 50 minute (cred că fac vreo 16 km – de la Soroca până la mine în sat) (Foto 3).

    După ce am vizitat cazarma (la panoul de urgență în caz de incendiu, am găsit un topor ce cade de pe coadă), bloggeri au vizitat biserica. Cât timp colegii se aflau în lăcașul ortodox, eu am găsit câțiva soldăței ascunși după o mașină, care apoi au fugit după o clădire (printr-o gaură dintre gard și clădire). I-am ajuns din urmă și am întrebat de ce nu sunt pe platou, sau la câmpul de pregătire. Mi-au răspuns că ei trebuie să plece undeva într-o localitate, să ajute la construcția unei biserici. Hmm, mă gândeam de când soldații sunt pentru a construi biserici, prășit prin grădina șefilor, să măture prin ograda unui locotenent sau la cineva cu grad mai mare?

    I-am întrebat pe soldați câte luni au deja petrecute în armată și dacă ar mai dori să fie înrolați încă un an. Primul a spus că mai vrea (după ce am spus că întrebarea e serioasă), restu au spus ”NU”. Nu am insistat să-i bombardez cu întrebări. Era deajuns faptul că sunt puși să lucreze prin sate, sub pretextul că ajută la construcția unei biserici.

    Am dorit să discut cu soldații care deja plecaseră în cazarmă (probabil la et. 2, unde noi nu am fost, unde posibil că sunt spații destinate pregătirii fizice și pentru ore). Nu am reușit deoarece colegii au ieșit deja din biserică și am pornit spre Bulboaca. Dar am reușit să vizităm cantina și muzeul (Foto 2, 3).

    Ajunși la Bulboaca, ne-am aliniat și am luat poziția ”Drepți”. L-am întâmpinat pe Ministru așa cum se cuvine și i-am zis că este primul ministru care a aliniat bloggerii. Mă rog, e disciplină, iar noi nu ne-am împotrivit Căpitanului să-l întâmpinăm pe Ministru în așa mod.

    După o mică vizită la blocul central de la Bulboaca, am plecat spre locul de tragere. Fiecare blogger a avut posibilitatea, după instructaj contra semnătură, să împuște din 3 arme: pistol, automat și mitralieră (pentru critici: erau încărcate cu grăunțe, așa că nu a fost pericolul mare). Au fost senzații tari pentru majoritatea. Cel mai bine a ochit Grigore Vieru, iar pentru aceasta  primit un premiu de la Domnul Ministru.

    Cât timp bloggerii aveau adrenalină în ei, a început offline-ul cu întrebări și răspunsuri. Ministrul s-a arătat foarte deschis și nu a prea fugit de întebări.

    În ceea ce privește NATO, ministrul a dat de înțeles că Moldova ar trebuie să renunțe la statutul de țară neutră și că este un statalist, chiar dacă viziunea politică a partidului din care face parte e alta. Pentru Ministru Republica Moldova e stat independent și suveran, care are Constituție, Teritoriu, Legi, Popor, dar care ar trebui să adereze la NATO.

    Potrivit Domnului Vitalie Marinuța, Moldova are nevoie de apărare aeriană. A făcut o comparație între posibilitățile Poliției de Frontieră (recent reformată) și Ministerul Apărării. Cei de la PF dacă depistează o unitate de transport că traversează frontiera ilegal îl urmăresc cu mașinile din dotare până când îl prind. Armata nu are cu ce prinde avionul care survolează spațiul aerian al Moldovei, pentru că nu are avioane de luptă. Cele care sunt acum undeva la o unitate nu au fost ridicate în aer din 1997 și sunt doar hlam  și trebuie vândute cuiva pentru a cumpăra altele noi.

    Despre relația Filat-Marinuța: ”Domnul Prim-ministru își face lucrul său, eu pe al meu. Relații apropiate nu avem, doar de serviciu”, a spus Marinuța când a fost întrebat de Eugen.

    În același timp, ministrul a spus că pe vremea comuniștilor a fost numit în funcția unui Departament de integrare Euro-Atlantică, care și după denumire spune multe despre integrarea în NATO, iar acum este criticat de comuniști că ar promova într-un fel renunțarea la statutul de stat neutru și integrarea în NATO. Încă de pe atunci se fac aplicații internaționale, inclusiv cu forțe NATO, de la care soldații moldoveni învață multe. Acum, din regiunea noastră, Moldova are unii dintre cei mai pregătiți piloți de helicoptere, cu peste 200 ore de zbor care sunt apreciați peste hotare.

    De asemenea, ministrul a ținut să precizeze că contingentul de ofițeri este destul de pregătit, majoritatea cunosc o limbă străină și participă la instruiri în cadrul programelor internaționale. În toate unitățile există pregătirea fizică adecvată și studierea unei limbi străine. Profesorii de limba engleză au petrecut stagiu în SUA, iar acum aplică cunoștințele acumulate în State.

    Referitor la politică, Vitalie Marinuța: ”Eu singur m-am dus la Partidul Liberal, nici nu am știut cine sunt în acest partid”. Decizia a fost după ce fata acestuia a spus că după absolvirea liceului va pleca din țară, deoarece aici nu se mai poate de trăit. Până atunci implicarea a fost foarte mică, sau chiar deloc, iar militarul Marinuța avea un mic business la țară – un magazin.

    Spre deosebire de colegul său de partid Șalaru, care acum e la transporturi și spunea câteva săptămâni în urmă că nu știe ce se face în subdiviziuni pentru că nu-i treaba lui, Vitalie Marinuța e la curent cu tot ce se întâmplă în unitățile și sub-unitățile Ministerului Apărării. A vorbit mult despre Bulboaca, Unitățile din Moldova și despre problemele apărării. Cunoaște foarte bine situația din depozitul armatei, problemele soldaților, resurse, angajați, buget, planuri de dezvoltare, aprovizionare, reînnoirea armamentului, parcul auto și avioane.

    Armele chiar necesită a fi înlocuite. La poligon 2 din 3 mitraliere s-au defectat în timpul tragerii. Una nu împușca iar a doua nu răspundea la unele comenzi manuale și împușca câte gloanțe dorea, fără să asculte trăgaciul. Mă gândeam ce ar face soldatul în fața inamicului cu așa arme defecte. Probabil ar muri, căci Comandantul Suprem îl trimite la război cu o armă defectă, de pe timpul apariției URSS.

    Ministrul Apărării apreciază bloggerii și crede că măcar aceștia nu sunt influențați politic și scriu realitatea. A acceptat critica, dar nu a uitat să menționeze: ”Nu suntem prieteni!”. Imediat mi-am amintit de vorbele unchiului meu: ”Dacă ai stat la masă cu un om, nu înseamnă că ești prieten cu el”. Mă conduc de aceasta de mult timp și încerc să fac cunoștință cu mai multe persoane, însă fără a spune că-mi sunt prieteni. Posibil că Domn Ministru a învățat acest l de la cineva.

    Obiecții din partea mea:

    1. Este inadmisibil ca soldații să fie antrenaţi la diferite lucrări în afara Brigăzii şi obligaţiilor de soldat;
    2. Armata nu a scăpat de sindromul ”DEDOVŞİNA”, și din acest motiv soldații, în loc să iasă oameni din armată, ies cu câteva coaste rupte, maxilarul dislocat sau cu câteva membre vinete sau rupte;
    3. Armata trebuie să pregătească specialiști, nu doar să adune în fiecare an câte 1000 de tineri din sate și „să-i țină la murat” un an, timp în care îi înzestrează cu Livret Militar, iar apoi ei se angajează la companii de pază, care sunt tare mulțumite de resursele umane care câtuși de puțin sunt pregătite să țină un pistol în mână;
    4. Moldova are nevoie de armată cu militari prin contract. Recrutarea orfanilor din sate nu e o soluție de apărare a Țării și nici de rezerve în contingentul militar național.

    Alte păreri și obiecții o să găsiți pe blogurile colegilor mei, nominalizați mai sus. Faceți click pe nume și urmăriți blogurile: Eugen, Elena, Alex, Grigore, Nicolae, Maxim, Veaceslav. Dacă veți urmări articolele lor, veți afla ce a spus Ministrul cu referire la Armata Transnistriei, Rusiei și despre pregătirea fizică a soldaților americani.

    PS: Domnul Ministru a menționat că, din cauza unui Blogger Moldova a ratat un contract militar important. Politicienii „au făcut colb” mult din cauza unui articol, iar cumpărătorii au dispărut sub presiunea opiniilor politice și din media. Cu toate acestea el nu este supărat pe Bloggeri :)

    La plecare toți bloggerii au primit din partea ministrului un album cu fotografii ”Armata Republicii Moldova”, Ediția 2011, unde este prezentată istoria armatei în fotografii și ceva text. Pe fiecare album, ministrul a lăsat un autograf, datat cu 21.07.12.

    Pentru mine offline cu Vitalie Marinuța a fost o plăcere, iar din acest motiv am scris despre offline. Offline cu Lazăr și Șalaru a fost ca în fabrica de macaroane…

    http://gandrabur.net/2012/07/offline-cu-ministrul-apararii-vitalie-marinuta/ 

    O galerie foto de la offline este disponibilă pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării http://www.facebook.com/media/set/?set=a.342905602451101.91144.116847965056867&type=1

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com