• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Ministrul Anatol Șalaru a participat la primul Summit Feroviar din Moldova

    Ministrul Anatol Șalaru a participat la primul Summit Feroviar din Moldova

    11.06.2012  

    “Transportul feroviar joacă un rol strategic în dezvoltarea economică a Republicii Moldova, stat care datorită poziţionării geografice are şansa de a deveni un pilon important în reţeaua de transport de pe Platforma Eurasiatică. Republica Moldova a adoptat în 2007 Strategia pentru Transport, iar calea ferată a trecut astfel la o nouă etapă şi anume, procesul de restructurare. Reforma demarată are loc în contextul planului de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi a planului de îmbunătăţire a situaţiei Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova (CFM)” a declarat Anatol Şalaru, Ministrul Transporturilor din Republica Moldova cu ocazia participării la conferința internațională a primului Summit Feroviar al Moldovei.

    În cadrul Forului s-a discutat despre crearea şi implementarea politicilor de dezvoltare a sectorului feroviar din Moldova, cu spijinul partenerilor europeni. A fost analizat subiectul privind modernizarea reţelei de infrastructură pe relaţia cu graniţa Uniunii Europene şi modernizarea parcului de material rulant pentru reducerea consumurilor energetice şi a poluarii. Proiectele feroviare de anvergură precum Chişinău-Ungheni, Chişinău-Giurguleşti, construirea unui terminal logistic modern, proiectele de modernizare ce vizează încurajarea traficului de mărfuri şi persoane pe relaţiile Rusia-Kazahstan-Ucraina-Moldova-Uniunea Europeană, etc.

    În context, Ministrul a menționat despre necesitatea reabilitării şi electrificării căilor ferate, construcţia tronsonului feroviar cu ecartament european între Chişinău şi Ungheni, liberalizarea şi dezvoltarea concurenţei pe piaţa serviciilor de transport feroviar şi atragerea investiţiilor străine.

    Summitul desfășurat în perioada 7-8 iunie 2012 și organizat sub înaltul patronaj al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova a întrunit reprezentanţi din domeniul feroviar din România CSI, Federaţia Rusă şi alte state.

    www.mtid.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com