• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Dorin Chirtoacă, nemulţumit de situaţia în care se găsesc plajele din capitală

    Dorin Chirtoacă, nemulţumit de situaţia în care se găsesc plajele din capitală

    11.06.2012  

    Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, se arată indignat de situaţia de pe plajele din municipiu: “Pe plajă este lajă”. În opinia edilului, cauzele ar fi comportamentul celor care se odihnesc în zonele de agrement, dar şi lipsa de reacţie din partea autorităţilor care ar trebui să-i pedepsească pe cetăţenii nedisciplinaţi.

    Potrivit şefului-adjunct al Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi, Galina Leahu, plajele din Chişinău sunt pregătite pentru sezonul estival: "Pe fiecare din cele şase plaje au fost amplasate duşuri, fântâniţe cu apă, cabine de schimb, urne pentru gunoi. Astfel, sunt asigurate toate condiţiile pentru odihnă". Oamenii nu apreciază, însă, acest lucru şi lasă în urma lor mormane de gunoaie.

    În rezultat, nu doar apele din lacuri sunt contaminate, dar şi nisipul de pe plaje, atenţionează directorul Centrului de Sănătate Publică din Chişinău, Constantin Râmiş.

    "Indicele bacilului coli depăşeşte de două ori norma în lacuri, la Nistru - de 6 ori. La Valea Morilor apa corespunde, dar la nisip avem un nivel peste normă”, a comunicat Constantin Râmiş.

    Faptul că şi nisipul poate fi contaminat la uluit pe Chirtoacă: „Ce are nisipul să fie contaminat? Nu am mai auzit aşa ceva. Nisipul doar e sol”.

    Conform explicaţiilor date de Râmeş, contaminarea nisipului are loc în timpul plibărilor cu animalele de companie. „Există pericol de contaminare cu boli diareice acute, dezinterie, helmintoze, boli de piele, chiar şi holeră”, a explicat Râmiş.

    Primarul consideră, însă, că de vină sunt în primul rând oamenii care se odihnesc pe plaje şi lasă gunoaie în urma lor.

    „Faceţi apel să se mai dea cu capul de pereţi unii, poate le mai vine mintea la cap. Nu doar că lasă gunoi, strică sticle, apoi pe acolo aleargă copiii, lasă dezordine, ca nişte nesimţiţi. În toată lumea se scaldă, la noi nu, ajungem la absurd. Spuneţi-le oamenilor ce o să aibă dacă se scaldă, o să le cadă părul sau unghiile, ca să-i informăm”, a sugerat acesta. 

    În opinia edilului, situaţia este dezastruoasă. „La plajă este lajă (n.r. jargon în limba rusă, în traducere - dezordine), din mai multe cauze. Pe de o parte, avem situaţia cu bazinele acvatice, pe de alta, plajele şi în plus avem vizitatorii, cei care vin şi se odihnesc. Aici e laja cea mai mare, partea cea mai neplăcută. Ce am văzut în Parcul La Izvor arată o degradare totală, cabinele de schimb folosite ca veceuri, plaja - ca gunoişte, în apă găseşti tot ce vrei", a menţionat Chirtoacă.

    În pofida acestui fapt, nicio persoană nu a fost pedepsită pentru că ar fi încălcat regulile în locurile de agrement. „Câţi oameni au fost pedesiţi din cei care se odihnesc în stil moldovenesc pe plajele din Capitală?”, a întrebat Chirtoacă.

    Deşi mai mulţi responsabili au spus că vor prezenta datele la şedinţa viitoare, pretorii de sector susţin că la preturi nu a parvenit niciun proces verbal cu referire la cazurile documentate pe plajă, ceea ce înseamnă că acestea pur şi simplu nu există.

    Explicaţia a venit din partea şefului interimar al Agenţiei Ecologice Chişinău, Nelian Căpăţână. „Pot aplica amenzi organele de poliţie şi agenţia ecologică. Pe plajă la moment nu sunt aplicate măsuri, deoarece ar trebui să cooperăm cu Spaţiile Verzi. Noi activăm în regimul luni-vineri, nu sâmbată şi duminică. Dacă în timpul săptămânii se stabilesc încălcări, Agenţia Ecologică aplică măsurile respective”, a precizat Căpăţână.

    „Am înţeles că de asta avem murdărie în parcuri, pentru că Agenţia Ecologică nu activează sâmbată şi duminică, iar gunoaiele se lasă numai în aceste două zile. Noi nu avem autorităţi care să pedepsească. Problema e că de curăţenie se ocupă unii, iar de tragerea la răspundere alţii, care nu sunt în subordinea Primăriei. Daţi competenţele celor de la Spaţii Verzi. Cred că cei care strâng gunoiul de dimineaţa ar sta zi şi noapte şi i-ar pedepsi pe cei care lasă gunoiul şi se pişă prin toate colţurile”, a conchis primarul.

    www.publika.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com