• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Iniţiativa deputatului Valeriu Munteanu, votată în Parlament: Clienţii prostituatelor vor fi sancţionaţi

    Iniţiativa deputatului Valeriu Munteanu, votată în Parlament: Clienţii prostituatelor vor fi sancţionaţi

    08.06.2012  

    Hohote de râs și schimb de replici pipărate astăzi în Parlament, pe parcursul examinării proiectului de lege cu privire la sancționarea persoanelor care apelează la servicii sexuale. În final, legea a trecut de prima lectură, cu un amendament important - clienții prostituatelor vor fi primi o amendă de până la 3000 de lei și nu 6000 cum se propunea anterior.

    Zâmbetele au pornit după ce pe democratul Igor Corman l-a întrebat pe liberalul Valeriu Munteanu, autorul proiectului, de unde i-a venit ideea pentru asemenea lege. „Deobicei, deputații vin cu inițiative legislative în urma întâlnirilor cu alegătorii, spuneți dumneavoastră de unde v-ați inspirat?”, s-a interesat democratul. Toată sala a a răbufnit în hohote de râs.

    Ofensiva a fost continuată de către Igor Dodon, potrivit căruia, parlamentarii ar trebui să vină cu un alt gen de inițiative. „Dacă pentru liberali sunt actuale problema prostituatelor și pedofililor, atunci pentru socialiști sunt actuale problemele agricultorilor și agenților economici. Trebuie să discutăm proiecte care să nu trezească zâmbetele colegilor”, a menționat socialistul.

    Munteanu nu s-a lăsat intimidat și i-a răspuns lui Dodon. „Nu este un proiect de lege pentru prostituate, așa cum insinuați dvs. Este vorba de moralitate, integritate, familie și nu în ultimul rând de imaginea țării. Chiar dacă suntem o țară săracă, nu trebuie să avem scăpări în legislație, iar turiștii străini să vină la noi ca într-un bordel”, a tăiat liberalul.

    În apărare i-au sărit și colegii de partid, care au subliniat curajul și profesionalismul deputatului Valeriu Munteanu. „Lui nu este teamă să vină în fața dvs cu asemenea proiecte, cu toate că îl luați peste picior. Iar cei care vor să-și aducă capital politic, combatând această inițiativă, nu fac altceva decât prostituție politică”, a declarat Valeriu Saharneanu.

    „Este mai degrabă populism politic decât prostituție politică. Sunt chestiuni care nu pot fi combătute doar prin astfel de abordări”, i-a răspuns Corman.

    Fracțiunea PD consideră că proiectul de lege abordează superficial această problemă serioasă. „Aceste lucruri trebuie să fie pasibile de urmărire penală. Știți la ce o să aducă, la modul practic, această lege? Se vor majora doar prețurile pentru aceste servicii. Basta! Alte efecte reale, pe termen scurt și mediu, nu vor avea loc”, susține Marian Lupu.
    Mihai Ghimpu a încheiat cu o glumă disputele: „Să fie completat prezentul proiect de lege cu dispoziții finale ca actuala lege nu se va răsfrânge asupra membrilor PSRM”.

    În final, în ciuda declarațiilor tăioase, proiectul a fost votat în prima lectură.

    UNIMEDIA menționează că prezentul proiect de lege a fost avizat pozitiv acum două zile de către Guvern. Acesta prevede ca procurarea directă sau prin intermediari a serviciilor sexuale urmează să fie sancţionată cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale (3 mii lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore.

    Inițiativa legislativă aparține deputatului PL, Valeriu Munteanu. Potrivit lui, trebuie sancționate atât prostituatele, cât şi clienţii acestora, deoarece „practicarea prostituţiei se desfăşoară prin acordul amiabil dintre client şi prostituată”. Persoanele terțe, ca proxeneții, de asemenea vor fi sancționați.

    www.unimedia.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com