• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Deputatul Valeriu Munteanu: Chiar nu pot să înţeleg ce au să înveţe liberal-democraţii de la comuniştii din China?!

    Deputatul Valeriu Munteanu: Chiar nu pot să înţeleg ce au să înveţe liberal-democraţii de la comuniştii din China?!

    06.06.2012  

    Marxism–leninismul şi Maoismul rămân în continuare ideologiile de bază ale Partidului Comunist Chinez, învăţăturile lui Mao Zedong, cel mai sângeros dictator al secolului XX sunt şi astăzi la fel de actuale pentru membrii unicului partid din China.

    Un grup de zece fruntaşi ai Partidului Liberal Democrat din Moldova, printre care membri ai Guvernului şi cinci deputaţi, în frunte cu preşedintele fracţiunii PLDM, dl Valeriu Streleţ, se află pentru 10 zile într-o vizită în China, la invitaţia Partidului Comunist Chinez. Scopul şi obiectivele acestui periplu (sau escapadă) nu au fost anunţate de către liberal-democraţi, cel mai probabil din lipsă de timp, aceştia dorind să ajungă cât mai grabnic la viitorii prieteni de partid.

    După ce în septembrie 2011, o delegaţie a PCRM a efectuat cu fast şi multă mândrie o vizită în China la invitaţia confraţilor săi de idei, iată că astăzi, deja colegii noştri de alianţă le-au luat locul, mergând la comuniştii chinezi, cel mai probabil pentru a îmbrăţişa şi ei din vasta experienţă a maoiştilor, în implementarea democraţiei şi a filosofiei Marelui salt înainte, eşuat lamentabil.

    „PCRM este cel de-al patrulea partid din lume, cu care Partidul Comunist Chinez, are intenţia de a încheia un acord de cooperare între partide”, spunea la întoarcerea din China tovarăşul Iurie Victorovici Muntean, secretarul general al PCRM.

    Sunt departe de gândul că tăinuirea vizitei colegilor liberal-democraţi, care spre deosebire de alte evenimente mai puţin importante, nu a fost anunţată în mass-media, este motivată de dorinţa PLDM de a semna un acord de cooperare cu PCC, înaintea comuniştilor.

    Stabilirea relaţiilor de cooperare nu ar fi ceva ieşit din comun pentru unii, având în vedere că partidul comunist chinez a semnat deja acorduri similare cu partidul lui Putin (mai nou şi din nou Medvedev) şi cu cel al lui Ianukovici, mult mai autoritare şi egolatre decât unii din Republica Moldova, cel mai probabil liberal-democraţii nu doresc să fie asociaţi cu PCRM sau PSD, care încearcă să stabilească şi ei relaţii de prietenie cu comuniştii chinezi.

    Chiar nu pot să înţeleg, ce au să înveţe liberal-democraţii de la comuniştii din China, ce experienţă doresc să preia de la discipolii lui Mao Zedong, cu siguranţă nu modul în care comuniştii chinezi luptă cu libertatea de gândire şi de exprimare; cel mai nou şi mai aprig „duşman” al PCC fiind desigur internetul, partidul în loc să gândească la reforme democratice, foloseşte cu prisosinţă metodele opresive: în China este restricţionat accesul la Facebook şi Twitter, iar utilizatorii Weibo, o clona asemănătoare Twitter, sunt obligaţi la înregistrarea pe acest site, să-şi treacă datele din buletinul de identitate, astfel încât cenzura să nu se obosească, cu cei peste 300 de milioane de utilizatori ai acestei reţele de socializare.

    Sper că cel puţin rezultatele acestei vizite, vor fi anunţate la întoarcere, de către colegii secretoşi şi se vor cunoaşte motivele şi obiectivele acestei enigmatice deplasări, iar presa va fi mai înţelegătoare ca niciodată cu liberal-democraţii şi nu-şi va aminti de materialele zeflemitoare, scrise în septembrie 2011, despre comuniştii moldoveni în vizită la comuniştii chinezi.

    Blogul deputatului Valeriu Munteanu  http://munteanu.md/blog/ai-nostri-ca-stejarii-pe-urmele-lui-maozedong 

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com