• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a participat la lucrările mesei rotunde „Realizarea dreptului la muncă pentru persoanele cu dizabilităţi în Republica Moldova”

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a participat la lucrările mesei rotunde „Realizarea dreptului la muncă pentru persoanele cu dizabilităţi în Republica Moldova”

    27.02.2012  

    Mesa rotundă „Realizarea dreptului la muncă pentru  persoanele cu dezabilităţi în Republica Moldova” a fost organizată de către Instituţia avocaţilor parlamentari – Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova în colaborare cu Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova .

    Republica Moldova a ratificat la 9 iulie 2010 Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

    În cadrul mesei rotunde au fost prezentate măsurile întreprinse de către autorităţi în vederea onorării obligaţiiliilor Convenţiei şi progresul realizat în urma acestor măsuri, de asemenea, raportul tematic ,,Accesul la educaţie a tinerilor şi copiilor cu dezabilităţi locomotorii’’, realizat de Centrul pentru Drepturile Omului.

    Un alt subiect care va fi pus în discuţie se referă la modificările operate prin Hotărârea Guvernului nr. 28 din 13.01.2012 pentru modificarea şi completarea Regulamentului cu privire la modul de acordare a scutirii de TVA la importul materiei prime, materialelor, articolelor de completare şi accesoriilor necesare procesului propriu de producţie de către organizaţiile şi întreprinderile societăţilor orbilor, societăţilor surzilor şi societăţilor invalizilor.

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a subliniat aspectul pozitiv al faptului că subiectul drepturile persoanelor cu dizabilităţi este abordat constant de către societatea civilă. “Susţinerea, respectarea şi protecţia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi se înscrie perfect în prerogativa Guvernului Republicii Moldova de reformare a sistemului de îngrijire şi protecţie socială a persoanelor cu dizabilităţi, în vederea incluziunii sociale a acestora şi de dezvoltare a serviciilor sociale substitutive”, a specificat Vicepremierul.

    Aurelia Grigoriu, avocat parlamentar, a menţionat că are ca prioritate în agenda sa de lucru monitorizarea respectării drepturilor şi libertăţilor constituţionale ale persoanelor cu  dizabilităţi, promovarea necesităţii exercitării depline a acestora pentru toate persoanele cu dizabilităţi şi informarea societăţii pe problemele de sistem cu care se confruntă. Acest fapt presupune atitudine conştientă şi consolidarea eforturilor tuturor – stat, societate, cetăţean.

    Vicepremierul a adăugat că în 2011 reţeaua serviciilor sociale destinate persoanelor cu dizabilităţi a fost suplimentată cu serviciul specializat Echipa mobilă, care oferă asistenţă socială, suport şi consiliere la domiciliu.

    La fel, recent, forul legislativ a aprobat în primă lectură proiectul de lege privind incluziunea persoanelor cu dizabilităţi, care stabileşte un cadru legal de garanţii şi servicii sociale în conformitate cu standardele europene. Acest proiect conţine o serie de norme noi pentru aspectul de angajare în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi, printre care se enumeră: adaptarea rezonabilă a locului de muncă, dotarea cu echipament specializat şi delimitarea sarcinilor conform nevoii. De asemenea, un factor inovativ este introducerea “cotei de rezervă a locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi”.

    Astfel companiile care vor avea mai mult de 20 de salariaţi vor fi obligate să rezerve locuri şi să angajeze persoane cu nevoi speciale în proporţie de 5 la sută din numărul total de angajaţi. Politica cotelor este un pricipiu foarte bun, care are rezultate în multe ţări, sper că şi noi ne vom bucura de aceleaşi succese.

    La eveniment au participat reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerului Sănătăţii, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Primăriei municipiului Chişinău, de asemenea, participarea liderilor organizaţiilor neguvernamentale, preocupaţi de protecţia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

    http://mihaimoldovanu.md/

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com