• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Vitalie Marinuța: În loc de avioane sau elicoptere am putea avea rachete sol-aer

    Vitalie Marinuța: În loc de avioane sau elicoptere am putea avea rachete sol-aer

    24.02.2012  

    ”Este o perspectivă îndepărtată. Nu putem spune că Republica Moldova s-a avântat în aventura cumpărării de avioane de luptă și elicoptere și că acest fapt va avea în următorii 2-3 ani”. Astfel a comentat joi, 23 februarie, ministrul Apărării, Vitalie Marinuța, la Radio Chișinău, proiectul legii privind modul de acțiune împotriva aeronavelor care survolează neautorizat spațiul aerian al Republicii Moldova.

    Oficialul a precizat că prin această lege, Parlamentul va perfecționa cadrul legal și va stabili foarte clar care sunt condițiile de realizare a controlului spațiului aerian. Potrivit lui Vitalie Marința, ulterior, în cadrul elaborării Strategiei naționale militare, urmează să se decidă care vor fi capacitățile de intercepție ce vor asigura securitatea spațiului aeurian al republicii. ”Poate nici nu vom avea nevoie de avioane de luptă sau elicoptere, poate ne vom axa mai mult pe rachete sol-aer”, a declarat Vitalie Marinuța.

    Totodată, oficialul a recunoscut că Ministerul Apărării și-ar dori ca aceste capacități de intercepție a aeronavelor străine să fie achiziționate către 1 ianuarie 2015, precizând că ”nu este vorba neapărat  de avioane de luptă și elicoptere”. ”Dar acest termen poate fi anul 2020, 2030,în funcţie de voinţa politică a Parlamentului. Însă în acest caz, Armata Națională, având o misiune, ştie că nu poate fi trasă la răspundere pentru neîndeplinirea ei până la data stabilită de legiuitor”, a menționat Vitalie Marinuța.

    ARENA reamintește că la 17 februarie deputații AIE au votat în prima lectură proiectul unei legi ce prevede ca până în anul 2015, Republica Moldova trebuie să achiziţioneze echipament şi armament pentru interceptarea şi distrugerea aparatelor de zbor care vor survola neautorizat spaţiul aerian. Este vorba despre 8 avioane de luptă şi 8 elicoptere, care ar costa 240 de milioane de dolari. Banii urmează a fi alocați din bugetul de stat şi din programe de finanţare externe.

    Vitalie Marinuţa, ministrul Apărării, a subliniat că în prezent Forțele Armate nu sunt dotate cu elicoptere necesare pentru interceptarea navelor, iar MIG-urile nu sunt în stare funcțională.

    www.arena.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com