• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Mihai Moldovanu, în vizite de lucru în raioanele Cahul şi Cantemir

    Mihai Moldovanu, în vizite de lucru în raioanele Cahul şi Cantemir

    23.11.2011  

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a efectuat marţi, 22 noiembrie, vizite de lucru în raioanele Cahul şi Cantemir.

    Viceprim-ministrul, în calitate de Preşedintele al Consiliului Naţional pentru Drepturile copilului, a convocat membrii Consiliilor raionale pentru drepturile copilului în raioanele Cahul şi Cantemir.

    În cadrul şedinţelor s-au abordat subiecte cu privire la şcolarizarea obligatorie a copiilor, situaţia copiilor rămaşi fără grijă părintească, incluziunea socială a copiilor cu necesităţi speciale, combaterea muncii copilului, fenomenul delicvenţei juvenile şi măsurile întreprinse de grupul minori şi moravuri.

    Discuțiile purtate au avut caracter interactiv, actorii locali au expus situația la zi în domeniu şi au formulat propuneri, recomandări de soluţionare a problemelor cu care se confruntă copii şi respectiv comunităţile.

    Autoritățile locale subliniază că protecţia şi îngrijirea copiilor reprezintă o sarcină foarte dificilă, îndeosebi în situaţiile copiilor rămaşi fără ocrotire părintească, însă această problemă este constant în vizor, şi că direcţia unică de abordare este implementarea conceptului de educaţie incluzivă şi a principului "pentru fiecare copil o familie".

    În raioanele Cahul şi Cantemir există servicii specializate pentru copii: Centre de Plasament temporar, Asistenţă specializată pentru copii cu dizabilităţi, Servicii de Asistenţă Parentală Profesionistă, Case de tip familial.

    Autorităţile locale recunosc că este necesar extinderea serviciilor sociale şi dezvoltarea altor noi şi mizează pe parteneriatul cu organizaţiile internaţionale, ONG-uri în acest sens.

    Vicepremierul a vizitat Complexul de Servicii Sociale pentru copii şi tineri aflaţi în dificultate "Împreună" din or. Cahul. Centrul oferă servicii de plasament, ateliere de orientare profesională, cursuri de utilizare a calculatorului, apartamente sociale pentru copiii în dificultate, dar şi pentru alţi copii din comunitate.

    Mihai Moldovanu a solicitat actorilor locali responsabili de protecţia drepturilor copiilor să depună toate eforturile, să comunice permanent, să-şi coordoneze acţiunile, astfel ca platforma Consiliului raional, local să faciliteze munca depusă pentru grija şi protecţia copiilor, pentru a ne asigura că creştem o generaţie sănătoasă pentru viitorul acestei ţări. "Dumneavostră sunteţi alături de părinţi - principalii responsabili de dezvoltarea generaţiilor de copii, trebuie să vă transformaţi în prieteni al copilului. Astfel ca sintagmele "primarul prietenos copilului",  "directorul prietenos copilului", "profesorul prietenos copilului", "asistentul social prietenos copilui" să devină pe deplin o realitate simţită", a menţionat Vicepremierul.

    "Toţi avem acelaşi scop comun: să ajutăm, ocrotim şi să creăm condiţii oportune pentru dezvoltarea psihologică şi fizică adecvată a copilului", a conchis Mihai Moldovanu.

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com