• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Monument în cinstea eroilor la Râşcani

    Monument în cinstea eroilor la Râşcani

    15.11.2011  

    Monumentul înălţat în Râșcani este un eveniment important pentru că în această zi comemorăm eroii acestui neam, care au plătit tributul de sânge pentru valorile în care au crezut.

    Declaraţia a fost făcută de ministrul Apărării Vitalie Marinuţa duminică, 13 noiembrie, în cadrul ceremoniei de deschidere a unui monument în memoria eroilor căzuţi pe câmpul de luptă în conflictul armat pentru independența și integritatea Republicii Moldova, participanților în războiul din Afganistan şi la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobâl, edificat în orașul Râșcani.

    Ministrul Apărării a depus flori la temelia monumentului împreună cu foşti şi actuali demnitari, printre care preşedintele raionului Rîșcani Ion Parea, ministrul Afacerilor Interne Alexei Roibu, reprezentanţi ai administraţiei publice locale și foşti combatanţi. Cei prezenţi au participat la mitingul consacrat acestui eveniment şi au cinstit memoria ostaşilor căzuţi pe câmpul de luptă printr-un minut de reculegere.

    Într-un mesaj adresat veteranilor de război, ministrul Apărării a menţionat că efectivul Armatei Naţionale îşi pleacă fruntea în cinstea eroilor care au manifestat în condiţii nespus de grele bărbăţie şi curaj.

    „Cei care au apărat statalitatea Republicii Moldova merită să fie elogiaţi. Un popor nu are prezent şi viitor atât timp cât nu îşi cinsteşte trecutul. Astăzi am pus încă o piatră la temelia statului suveran şi independent Republica Moldova pentru că acest monument înveșnicește memoria celor care au căzut pe câmpul de luptă”, a declarat în cadrul ceremoniei ministrul Apărării Vitalie Marinuța.

    De menţionat că lucrările de edificare a monumentului înălţat în orașul Râșcani au demarat acum două luni la iniţiativa Asociaţiei Veteranilor de Război. Monumentul a costat peste 300 mii lei, iar banii au fost alocaţi din bugetul local şi donaţii.

    Datele oficiale relevă că în războiul din Afganistan au participat circa 12 500 de moldoveni, dintre care 300 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alţi 257 au rămas invalizi. Războiul de pe Nistru a durat din martie până în octombrie 1992, iar numărul victimelor este de 300 de combatanţi, 400 de civili din dreapta Nistrului şi peste 800 de persoane din regiunea transnistreană. Totodată, din cei peste 3 500 de cetăţeni ai Republicii Moldova care au luat parte la lucrările de lichidare ale avariei de la Cernobâl 10 % au decedat, iar 65 % sunt invalizi.

    www.army.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com