• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  (interviu) Mihai Ghimpu: Eu sper că totuşi maturitatea politică va prevala ambiţiilor

    (interviu) Mihai Ghimpu: Eu sper că totuşi maturitatea politică va prevala ambiţiilor

    14.11.2011  

    Deznodământ sau incertitudine politică? La ce să se aştepte alegătorii în viitorul apropiat dacă deputaţii nu vor putea să aleagă șeful statului? Astăzi, la ora 24.00 expiră termenul-limită pentru înregistrarea candidaţilor la preşedinţie. Iar vineri ar trebui să fie prima tentativa de alegere a şefului statului. Până fracţiunile parlamentare vor decide pe cine să propună în cursa prezidenţială, deputaţii comunişti cheamă lumea la rezistenţă. În cazul în care nu va fi înregistrat niciun candidat, atunci prima încercare de alegere a preşedintelui ar putea fi declarată epuizată şi va fi fixată o altă dată a alegerilor. La ce trebuie să ne aşteptăm? Vom căuta să aflăm de la deputatul Mihai Ghimpu, liderul PL, şi vom încerca să limpezim apele.

    Europa Liberă: Este ultima zi în care se pot depune candidaturile pentru alegerea şefului statului, programată pentru 18 noiembrie. Deocamdată nici una din fracţiunile parlamentare nu si-au anunţat vreun candidat, de ce?

    Mihai Ghimpu: „Din lipsa voturilor în număr de 61.”

    Europa Liberă: Se vorbeşte despre două candidaturi, cea a doamnei Greceanâi, PL a spus ca în niciun caz nu ar vota-o pe doamna Greceanâi, care a părăsit împreună cu cei doi colegi fracţiunea comunistă, iar grupul Dodon declară că nu va susţine sub nicio formă candidatura domnului Lupu.

    Mihai Ghimpu: „Domnul Dodon nu poate condiţiona, pentru că noi suntem 59 şi dumnealor sunt trei. Cred că mai corect ar fi să facă ceea a spus la început, că ieşirea este pentru a ajuta să depăşim criza constituţională, fără condiţia că nu votăm cu domnul Lupu şi că înaintăm candidatura doamnei Greceanâi.”

    Europa Liberă: Dar cine ar putea s-o înainteze pe doamna Greceanâi?

    Mihai Ghimpu: „Nu ştiu, cei care cred că dumneaei poate fi preşedintă şi au curajul s-o înainteze. Noi n-avem de gând nici să o înaintăm, nici să o votăm.”

    Europa Liberă: Urmează să aibă cel puţin 15 semnături care să-i susţină candidatura. Aceste semnături se găsesc în rândul căror formaţiuni parlamentare?

    Mihai Ghimpu: „Ele pot fi găsite, dar trebuie 61 de voturi. Aici este problema.”

    Europa Liberă: Susţineţi că Vlad Filat ar sta în spatele grupului Dodon şi o promovează pe Zinaida Greceanâi, dar tot mai mulţi vorbesc că această înţelegere s-a făcut şi cu acordul PD-ului.

    Mihai Ghimpu: „Numai ei ştiu, eu nu cunosc care este adevărul. Eu ştiu că la Bruxelles, cu domnul Dodon şi doamna Greceanâi a fost şi domnul Filat, de aceea spun că domnul Filat şi-a asumat candidatura doamnei Greceanâi, cu toate că n-a avut dreptul să vorbească în numele Alianţei, cu noi n-a discutat nimeni.”

    Europa Liberă: Foarte tranşant, până astăzi toate trei formaţiuni parlamentare aţi convenit asupra unei singure candidaturi?

    Mihai Ghimpu: „Când ne întâlnim, toţi spun că candidatul nostru este domnul Lupu, doar că nu avem 61 de voturi. Eu zic că nu le avem pentru că nu lucrăm, asta e problema. În loc să căutăm voturi noi promovăm alt candidat, mergem pe la Moscova, pe la Strasbourg. Concentraţi-vă şi găsiţi voturi, problema este că nu se doreşte. Toată lumea ştie că timp de doi ani de zile domnul Filat nu a acceptat candidatura domnului Lupu. Aici e motivul.”

    Europa Liberă: Dar Alianţa se menţine?

    Mihai Ghimpu: „Se menţine, de aia şi spun că noi trebuie să avem candidatul nostru. În cazul în care este ales un preşedinte din afara Alianţei vom avea probleme şi mai mari.”

    Europa Liberă: Sunt voci care sugerează că în Moldova a dispărut noţiunea de alegere a şefului statului, e mai degrabă un târg…

    Mihai Ghimpu: „N-aş fi de acord, pentru că este importantă alegerea şefului statului, asta înseamnă stabilitate, investiţie, încredere din partea celor care ne-au oferit susţinere financiară şi politică. Înseamnă mult, dar nu toţi conştientizează acest lucru, din păcate.”

    Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar de ce aţi stabilit această dată a alegerii şefului statului dacă nu eraţi sigur că există cele 61 de voturi?

    Mihai Ghimpu: „Nu ştiu. Cunoaşteţi că în fiecare zi de şedinţă a Parlamentului comuniştii insistau să fie numită data alegerilor. Într-o bună zi preşedintele Parlamentului, domnul Marian Lupu a solicitat o pauză şi la şedinţa Alianţei a spus că dumnealui acceptă să fie numită data alegerilor. Poate din cauza că a crezut că din cauza că vom şti data vom conştientiza că pot fi alegeri anticipate şi atunci vom găsi aceste voturi şi va fi votat preşedintele Republicii.

    Eu nu exclud că încă mai e timp. Până la ora 24 e timp, acest lucru poate fi hotărât şi în jumătate de oră, şi în cinci minute, în cazul în care domnul Dodon, în primul rând îşi dă seama că în caz de alegeri anticipate nu trec pragul. Probleme cred că pot avea fiecare din noi. Nu e exclusă varianta că şi comuniştii pot pierde mult, dar şi invers, pot reveni la putere, de asta cred că trebuie să medităm foarte mult.”

    Europa Liberă: Consiliul Alianţei se convoacă astăzi  în şedinţă?

    Mihai Ghimpu: „Ar trebui să ne convocăm, odată ce nu ne-am convocat sambătă şi duminică. Vineri, când am avut ultima şedinţă am convenit că trebuie să ne întâlnim la început de saptămână, fie la sfârşit. Dar sfârşitul deja a fost, să vedem ce spune începutul.”

    Europa Liberă: Veţi continua negocierile şi cu grupul Dodon?

    Mihai Ghimpu: „Am şi spus la şedinţa Consiliului, după aceea l-am invitat şi pe domnul Dodon, că nu are rost să-l invităm şi nici acum nu are rost să-l invităm, odată ce dumnealui susţine că votează doar doamna Greceanâi.”

    Europa Liberă: El a spus tranşant că doar candidatura doamnei Greceanâi sau ar mai putea convins să accepte şi alte candidaturi? Deşi el a spus foarte clar că numai nu candidatura domnului Lupu.

    Mihai Ghimpu: „Aşa. L-am întrebat că dacă faci lucrul acesta atunci pentru ce ai mai ieşit din PCRM, pentru că diferenţă nu este. Şi el a răspuns că totuşi noi suntem gata să depăşim criza, să ajutăm să fie ales preşedintele, numai votaţi doamna Greceanâi, aşa că vedeţi, în toată această perioadă ne ocupăm de „Măria Sa”, doamna Greceanâi, şi pe timpul comuniştilor şi pe timpul grupului Dodon, ceea ce nu este corect.”

    Europa Liberă: În aparenţă AIE a obţinut trei voturi, dar în mod cert a pierdut orice posibilitate de a avea voturi din partea PCRM sau în cadrul fracţiunii comuniste se mai pot găsi voturi?

    Mihai Ghimpu: „Sigur că se pot găsi şi la comunişti, dar n-am mai obţinut trei voturi, pentru că pe timpuri, cu doamna Greceanâi, noi aveam plus 42, când erau împreună Dodon şi fracţiunea comuniştilor, aşa că aici nu este nici un câştig. La prima vedere pare, dar de fapt e aceeaşi situaţie ca şi pe timpul când grupul Dodon era în fracţiunea Partidului Comuniştilor. Numai Greceanâi şi gata.”

    Europa Liberă: Mihai Ghimpu şi fracţiunea PL în opoziţie sau mai degrabă acceptă să meargă la anticipate, dacă se creează asemenea situaţie?

    Mihai Ghimpu: „Cred că mai avem timp să medităm. În cazul în care nu va fi înregistrat azi niciun candidat, vom amâna această dată şi eu cred că vom găsi aceste două voturi.”

    Europa Liberă: Legislaţia vă permite să amânaţi această dată şi în ce condiţii?

    Mihai Ghimpu: „Simplu, dacă coana mireasă nu s-a prezentat la ora în care s-a înţeles conul mire, asta nu înseamnă că s-a căsătorit, aşa şi la noi, înseamnă că n-a avut loc alegerea. E corect, în cazul în care nici la un concurs, nici la alegeri nu s-au înregistrat candidaţi, atunci înseamnă că se anulează data şi rămâne pe altă dată. Legislaţia permite, chiar dacă nu este prevăzut. Există analogia dreptului şi aşa şi va fi.”

    Europa Liberă: Deci, deocamdată situaţia rămâne incertă, dar cu şanse de a mai fi găsit un deznodământ?

    Mihai Ghimpu: „La ora actuala aşa rămâne. Eu sper că totuşi maturitatea politică va prevala ambiţiilor, că noi nu vrem doar Greceanâi, pentru noi este cunoscut de ce. Domnul Dodon vrea să-şi întărească partidul, lucru cunoscut, dar cred că trebuie să facă ceea ce a spus la început, că interesul este să contribuie la depăşirea crizei. Odată ce ai spus acest lucru trebuie să te ţii de cuvânt şi să nu faci politică pe contul cetăţenilor, care sunt săraci şi lipsiţi de locuri de muncă, de salarii bune, de pensii. Într-un cuvânt, clasa politică trebuie să se apropie de cetăţeni, nu de interesele personale, e timpul.”

    Valentina Ursu, www.europalibera.org

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com