• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Mihai Ghimpu: Nu este importantă funcţia pe care o deţii, dar ce faci pentru oameni, ce laşi în urma ta

    Mihai Ghimpu: Nu este importantă funcţia pe care o deţii, dar ce faci pentru oameni, ce laşi în urma ta

    29.08.2011  

    „Răspunsul lui Voronin legat de candidatura Zinaidei Greceanîi a fost o palmă pentru noi toți”. Este una dintre declarațiile președintelui PL, Mihai Ghimpu, pe care le-a făcut astăzi în discuția cu presa, la care am asistat după lansarea unui nou volum al Anei Guțu, membru PL. Iată și altele:


    1. Presa de la Tiraspol, titrează după parada din 27 august că a fost „Cizma românească, pe grumazul Moldovei!”, iar răspunsul lui Mihai Ghimpu este: „Nu trebuie să atragem atentie. Suntem deprinsi din 1940, de când ei se considera patrioti, iar pe noi dusmani, ei moldoveni, pe cand sunt veniti din Omsk si Tomsk, dar pe noi straini pe propriul pamant. Asa ca, trebuie sa ne construim viata noastra si cu timpul sa ajungem sa ajutam cetatenii din stanga Nistrului sa cunoasca istoria adevarata si sa nu se dea provocarii, manipulati, condusi de Smirnov si toata echipa sa care sunt straini limbii, acestui pamant si in general omului.


    2. Başkanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, vrea să înfiinţeze un partid republican, iar Mihai Ghimpu raspunde: „Nu pot exista partide pe criterii etnice.  Partid isi poate face un cetatean al RM reiesind din dreptul constitutional la asocierea cetatenilor, dar acesta trebuie sa fie deja un partid pe intreg teritoriul. Nu va fi partidul lui Formuzal, pentru ca nu este partidul lui Brejnev, Cernenco, Andropov… Avem o Constitutie care prevede clar cine si cum poate forma partide. Daca eu sunt presedintele PL, nu inseamna ca este partidul lui M. Ghimpu. Este PL, cu doctrina, cu membri concreti, cu un program asumat, cu un statut. Sa fie un partid format, cum cred unii, din gagauzi, ucraineni, bielorusi, romani, asta inseamna o… tampenie, nici nu stiu cum pot sa ma exprim. Nu prevede Constitutia noastra ca le oferim posibilitatea grupurilor etnice sa aiba reprezentanti in Parlament. Nu exista la noi asa ceva. Toti sunt egali si sunt cetateni ai RM, intr-un cuvant sunt moldoveni. Indiferent de nationalitate. Noi suntem romani, iar ei sunt moldoveni de etnie gagauza, rusa, ucraineana. Asta e.”

    3. Despre alegerea șefului statului

    M. Ghimpu: „Comunistii sa o inainteze pe Zinaida Greceanii cind vor avea majoritatea in Parlament sau 61 de voturi. Acum, aceasta problema o decide AIE. Daca noi, liderii AIE nu ne intelegem, de doi ani de zile, compromitem increderea in democratie, in votul cetatenilor in ziua de maine, in fortele democratice, intr-o noua generatie, pai, inseaman ca barbatii trebuie sa cedeze si poate intr-adevar sa vina niste femei la conducere. Hai sa incercam si sa comparam care-s reusitele femeilor si care ale barbatilor. ”

    4. Despre Marian Lupu

     Mihai Ghimpu a raspuns: „Nu am avut niciodata in acesti doi ani de zile nicio cearta cat de mica. Este un om cu care te poti intelege. Si asa vreau sa fie toti. Asa cum a fost atunci cand AIE era formata din 4 partide, inclusiv domnul S. Urecheanu.”

    5. Convocarea Consiliului AIE si alegerea sefului statului

    „Am lăsat să treacă sărbătorile, mai suntem în timpul lor, nu știu daca va fi posibil joi, vineri, dar la sfarsitul saptamanii sau la inceputul saptamanii viitoare va fi convocat Consiliul AIE. Vom pune in discutie problema alegerii sefului statului. Asta e problema cheie. Cum sa nu o punem? Despre ce sa discutam mai departe? Noi asta trebuie sa rezolvam, de aceasta decizie depinde daca facem sau nu reforme, mergem sau nu in alegeri. Stabilitatea politica vine doar in urma alegerii presedintelui republicii si imi pare rau ca unii nu inteleg acest lucru. Nu este importanta functia pe care o detii, dar ce faci pentru oameni, ce lasi in urma ta.

    Eu pledez pentru presedinte conform acordului semnat. Presedintele asupra caruia am convenit noi atunci, propus, de fapt, chiar de catre dl. Filat, era dl. M. Lupu, PD. Daca dl. Filat are aceasta in vedere, eu salut, dar daca nu, eu nu salut. Nu e bine cand ai o intelegere si cand unul sau altul isi obtine in baza acestei intelegeri ce a meritat si mai departe nu il mai intereseaza. AIE nu poate exista numai in cazul in care unul din noi are functii si tot numai el vrea functii. Daca nu se respecta acordul, inseamna ca nu mai e alianta.”

    6. Cine pe cine santajeaza?

    Intrebat daca nu este un santaj din partea premierului V. Filat, M. Ghimpu a raspuns „Asta am vrut sa spun eu mai tarziu. Banuiesc ca…, dar mai tarziu am sa vorbesc pe marginea acestui subiect. Mai tarziu voi da raspunsul la aceasta intrebare. Sa vedem mai intai ce ne dau primele doua sedinte ale Consiliului AIE. Noi trebuie in aceasta toamna sa punem punct acestor dezbateri inutile prin intermediul mass-media”.

    7. „Raspunsul lui Voronin legat de candidatura Zinaidei Greceanii a fost o palma pentru noi toti”

    Asa a raspuns liderul PL, Mihai Ghimpu si continua: „Daca am fi fost uniti, am fi gasit aceste voturi. Dar daca noi nu suntem uniti, ei (n.n. – PCRM) de ce sa voteze? Ei cand vad ce se intampla zic ca nu trebuie si imping spre alegeri anticipate, pentru ca doresc putere deplina. Daca vedeau ca noi suntem beton, cum am zis anterior, atunci ar fi spus ca ajunge si voteaza pentru ca e in zadar, se lovesc cu capul de perete, dar aici ei se lovesc cu capul de perne, fiindca noi ne lovim unul pe altul cu capul de perete.”

    8. Relația cu Vlad Filat

    Întrebat în ce relații este cu Vlad Filat acum, Mihai Ghimpu a răspuns: „Cum am și fost – colegi de alianța”.

    http://stelapopa.unimedia.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com