• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Dorin Chirtoacă a acordat un interviu pentru Ziarul România Liberă

    Dorin Chirtoacă a acordat un interviu pentru Ziarul România Liberă

    13.05.2011  

    Aflat în plină campanie electorală, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, încearcă să obţină un al doilea mandat cu un mesaj puternic anticomunsit şi cu promisiunea că va face din capitala Republicii Moldova un oraş cu adevărat european. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru romanialibera.ro, Chirtoacă denunţă ”campania murdară” a candidatului comunist Igor Dodon şi vorbeşte despre relaţiile încă tensionate din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană.

    Presa din Republica Moldova afirmă aproape la unison că asistăm la cea mai murdară campanie electorală din istorie în Chişinău. Dumnavoastră cum aţi cataloga-o?

    Dorin Chirtoacă: Mă aşteptam să fie una dintre cele mai murdare campanii pentru că Partidul Comunist e în stare de orice ca să ajungă la putere. Au arătat de-a lungul istoriei că sunt capabili chiar şi de crimă ca să obţină ce vor: a fost lovitura de stat din Rusia din 1917, apoi epurările din anii '30, mergând până la bătăile crunte aplicate tinerilor anticomunişti în 2009, în timpul protestelor din Chişinău. Acum, comuniştii din Republica Moldova ne acuză pe noi, prooccidentalii, de nazism, fascism sau extremism prin diferite foi volante pe care le împrăştie prin oraş. Nu este exclus să apară alte şi alte acuzaţii.

    Totuşi, candidatul Partidului Comunist pentru Primăria Chişinăului, Igor Dodon, a afirmat în mai multe rânduri că duce o campanie curată şi că nu se va implica în dezbateri care nu au legătură cu soarta locuitorilor Capitalei...

    D.C.: Unde e campania lor curată? Comuniştii fac ca în '49, când ziua vorbeau frumos şi noaptea făceau deportări. Cât despre dezbatere, eu l-am invitat mâine (n.r joi) pe Igor Dodon la o dezbatere despre tratarea apelor reziduale din Chişinău, la staţia de epurare a oraşului.

    O altă problemă, pe care o semnala Victor Bodiu, candidatul PLDM la funcţia de primar general, retras între timp, este că multe străzi din Chişinău ar fi "de unică folosinţă"...

    D.C.: Bodiu n-a făcut decât să speculeze o problemă pe care chiar eu am făcut-o publică: pe o stradă cu o suprafaţă de 60.000 de metri pătraţi, reparată anul trecut, au apărut eroziuni pe 500 de metri pătraţi. Responsabilii au fost pedepsiţi, iar compania contractată a făcut reparaţii din banii proprii.

    Dar aţi spune că reţeaua stradală din Chişinău arată bine?

    D.C.: Reţeaua de străzi e o problemă mare. În fiecare an, în mandatul meu, am avut un buget de 10 ori mai mic faţă de nevoile de reabilitare a străzilor. Deci de fiecare dată am reuşit să reparăm doar un milion de metri pătraţi de stradă dintr-un total de 10 milioane de metri pătraţi. Anul acesta dispunem de numai jumătate din bugetul minim necesar. Dar pot să spun că oraşul Chişinău are buget propriu, independent de cel de stat. Mai mult, chiar subvenţionăm statul. Din cei 120 de milioane de euro pe care-i avem la dispoziţie anual, alocăm aproape 80 de milioane de euro pentru subvenţionarea poliţiei şi educaţiei. Funcţionarea secţiilor de poliţie ne costă 8 milioane de euro, iar mediul şcolar şi cel universitar ne costă 60 de milioane anual. Şi mai trebuie să spun că Primaria Chişinău funcţionează din 2008 cu un buget micşorat cu 30 la sută. În 2008 era încă Partidul Comunist la guvernare, iar eu tocmai câştigasem cursa pentru primărie în 2007.

    V-aţi simţit abandonat de partidele aliate - Partidul Liberal Democrat al lui Vlad Filat şi Partidul Democrat al lui Marian Lupu, care au avut sau au  încă au propriii candidaţi - în această campanie electorală?

    D.C.: Povestea e mai veche. În decembrie 2010 şi ianuarie 2011, Marian Lupu a propus ca în cursa pentru Primăria Chişinăului Alianţa pentru Integrare Europeană să sprijine un singur candidat, adică primarul în funcţie, eu. Din păcate, nu a existat unanimitate pentru această propunere deoarece PLDM-ul a vrut un candidat propriu. Aşa că fiecare partid din Alianţă a rămas cu candidatul său.

    Aţi negociat cu PLDM pentru retragerea din cursă a lui Victor Bodiu?

    D.C.: Nicidecum. Noi, la Partidul Liberal, am aflat de această decizie doar cu o oră înainte de anunţul public făcut de Vlad Filat. Ştiţi ce a spus Filat: că au făcut o evaluare a şanselor candidaţilor şi au luat hotărârea să-l susţină pe cel mai bine plasat. Au văzut cum stăteau lucrurile în sondaje şi au ţinut cont că le-au plecat oameni din partid după ce au mers cu un candidat propriu. Nu în ultimul rând, au văzut că electoratul liberal şi democrat voia un candidat comun din partea Alianţei.

    Întrebarea rămâne: simţiţi că PLDM şi PDM v-au pus beţe în roate?

    D.C.: Eu întotdeauna am reuşit prin forţe proprii. Iar în Chişinău am avut şi am susţinere din partea electoratului. Oamenii care votează pentru Alianţă ştiu că, după toate tensiunile care au fost în cadrul ei, lucrurile nu se pot rezolva repede. Eu sper totuşi că avem un obiectiv comun, chiar dacă panourile lui Victor Bodiu încă se mai găsesc peste tot prin oraş. Totuşi, pe Valentina Buliga, candidatul PDM, am auzit-o spunând că rămâne în competiţie doar pentru a mai rupe din voturile comuniştilor.

    www.romanialibera.ro

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com