• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Ministrul Vitalie Marinuța – expresia unui bărbat liberal

    Ministrul Vitalie Marinuța – expresia unui bărbat liberal

    07.02.2011  

    AllMoldova: Conform sondajelor de opinie publică efectuate la nivel naţional, populația Moldovei are cea mai mare încredere în armată. Cui se datorează acest fapt?

    Marinuța: Într-adevăr, sondajele din anul precedent au demonstrat ca armata națională se bucură de o mare încredere din partea populației. Cred că acest rezultat reflectă rezultatul activităţii zilnice atât al ostașilor, cât şi al corpului de ofițeri. Armata este a poporului și trăiește cu aceleași probleme. Noi ne străduim să ne îndeplinim misiunea astfel încât părinții, apropiații, rudele, cu alte cuvinte cetăţenii R. Moldova, să poată dormi liniștit, știind că la straja păcii este Armata Naţională. 

    AllMoldova: Tinerii în ziua de astăzi merg cu plăcere la armata?

    Marinuța: Ar trebui sa-i intrebati pe ei. Eu, personal, consider ca avem rezerve la acest capitol. Foarte multi tineri se eschiveaza de la indeplinirea serviciului militar, deoarece folosesc posibilitatile legislative existente – merg în institutiile de invataminat superior, pleaca peste hotare, se casatoresc sau gasesc varii motive. Subliniez că actualmente un procent considerabil din contingentul ostasilor in termen sunt fara studii medii sau studii medii incomplete, provin din familii cu un parinte si majoritatea sunt din mediul rural. Altfel spus, în ziua de azi tineretul nu se avîntă sa faca armata, iar calitatea recruţilor pentru noi este foarte importantă.

    AllMoldova: Domnule Ministru, ați făcut armata cu plăcere sau din obligație?

    Marinuța: Eu sunt in bocani de la 15 ani –  nu am fost obligat. Dar, chiar daca esti obligat, la un moment dat iti dai seama care este vocatia ta. Eu am in spate o cariera militara de peste 20 de ani si asta n-o faci din obligatiune, ci din placere. Militaria a fost viata mea pina in 2007 cînd am trecut în rezervă, iar acum reprezintă o parte din cariera de politician pe care o construiesc.

    AllMoldova: Nu se planifica în Moldova, dupa exemplul Israelului, înrolarea femeilor în armată?

    Marinuța: Înrolarea obligatorie a femeilor in armata momentan nu este prevăzută. Totuşi, trebuie să vă spun că în cadrul corpului de ofiteri şi plutonieri circa 25% sunt femei, ceea ce demonstrează ca nu punem accent pe gender, ci pe profesionalism. Femeile care îndeplinesc serviciul militar în Armata Naţională, sunt femei adevarate si n-as îndrăzni să fac o deosebire intre femeile din armata si femeile din afara ei.

    AllMoldova: Armata în baza de contact sau  obligatorie?


    Marinuța: În calitate de ministru eu mi-as dori o armata profesionista. Cu toate acestea, noi suntem o structura bugetara si depindem de alocatiile bugetare. Luînd in considerare criza economica si faptul ca nu suntem o tara bogata, cred ca in viitorul apropiat acesta este imposibil. Subliniez că întreţinerea unei armate profesionale este mai costisitoare comparativ cu armata bazată pe serviciul obligatoriu. Or, Moldova nu îşi poate permite deocamdată acest lux.

    Totodată, momentan nu sunt adeptul armatei pe contract, deoarece riscăm să pierdem o parte din aspectul educational al armatei. Adevărul este că există tineri care nu fac nici studii universitare, nici nu se incadreaza in cimpul muncii. Astfel, aceştia raman in afara procesului educativ-patriotic de stat. În aceste condiţii,   armata işi asumă si aceste responsabilităţi educative ale statului.  Într-un viitor mai îndepărtat însă totul este posibil, inclusiv şi o armată integral profesionalizată.

    AllMoldova: Dar oare este corect sa obligam pe cineva sa faca armata impotriva vointei lui?

    Marinuța: Permiteţi-mi să nu fiu de acord şi va spun de ce… Nu sunt de acord, deoarece suntem deprinşi sa cerem de la stat. Cerem pensii, burse, transport gratuit, tarife mai mici, dar în schimb vrem să nu oferim nimic. Prin urmare trebuie si noi sa dam ceva statului.

    AllMoldova: NATO sau neutralitate?

    Marinuța: La aceasta intrebare ar trebui sa raspunda societatea. Deocamdată în legislatia naţională este stipulat clar că suntem un stat neutru.

    Consider însă că populaţia trebuie să cunoască care sunt avantalele si dezavantajele neutralităţii. În acest context, este foarte important ca poporul să fie informat şi educat cu privire la procesele de geopolitică, pericole asimetrice şi multe alte riscuri care nu pot fi prevenite sau combătute de ţările cu economii mici şi care nu îşi pot permite să investească peste măsură în dezvoltarea sectorului de apărare şi securitate. Consider că rolul societăţii civile şi mass-media este covîrşitor din acest punct de vedere. Oamenii trebuie sa cunoasca ce inseamna neutralitate, care sunt costurile şi consecintele ei. Mai ales ca, in ultimii opt ani de zile, aceste subiecte erau tabu. Neutralitatea toti o inteleg ca o situatie fara armata, fara trupe militare străine pe teritoriul naţional. Cu toate acestea, neutralitatea costa, deoarece in cazul unei situatii exceptionale  trebuie sa te aperi singur. Tarile neutre acorda 1,5 – 2,5 % din produsul internet brut domeniului de aparare. Moldova în schimb alocă doar 0.32-0,4% din PIB.

    AllMoldova: Care este rolul fortelor armate in reintegrarea Republicii Moldova?


    Marinuța: Problema reintegrarii Republicii Moldova este una politica, nicidecum militara. Si, vreau sa cred ca niciodata nu va deveni una militara. Sunt sigur ca reintegrarea va avea loc pe cale pasnica, cu efortul diplomatiei moldoveneşti şi actorilor internaţionali implicaţi în acest proces. Va asigur însă că Armata Naţională îndeplineşte misiunea de pacificare in regiunea transnistreana cu mare responsabilitate.

    AllMoldova: Aveti deja mai mult de un an de cind ati fost numit in functia de ministru. Cu ce ati inceput, ce ati reusit si ce nu?

    Marinuța: Cea mai grava problema a fost finantarea insuficienta a domeniului de aparare. Si de aici se trag toate celelalte. Bugetul actual de 250 mii lei anual este un buget auster care nu acopera necesitatile armatei. Pentru dezvoltarea armatei ar fi nevoie de 1 miliard de lei anual. Din păcate, sectorul de apărare nu a fost o prioritate in agenda guvernelor care au condus Moldova. Refuz să gîndesc ca zicala: “Cine nu isi hraneste armata sa, va hrani o armată străină”, sa fie vreodată valabilă pentru Moldova.

    În ceea ce priveşte realizările obţinute, pot să vă spun că am reusit sa finalizam restructurarea Ministerului Apararii. Totodată, am definitivat elaborarea documentelor strategice, care urmeazăî să fie aprobate la nivel de Parlament.

    În afară de aceasta, anul trecut am schimbat tinuta militara, deoarece cea veche era de tip  sovietic. La crearea uniformei noi am luat in considerare traditiile noastre. Echiparea militarilor în uniforme noi va avea loc treptat, odată cu epuizarea stocurilor de uniformă din dotarea Armatei Naţionale. Costul estimativ pentru implementarea noului model de uniformă militară se cifrează la circa 8 mln de lei, iar suma respectivă se încadrează în cadrul alocaţiilor bugetare anuale pentru echipament.

    La nivel bilateral, am stabilit o colaborare frumoasa cu Romania. Circa 90  de militari  au fost detaşaţi la studii in aceasta tara, unde au posibilitatea să studieze în instituţii de învăţămînt militar de prestigiu. În afară de aceasta, alţi 80 de militari au beneficiat în anul trecut de odihnă pe litoralul romanesc.

    Din esecuri as remarca faptul ca n-am reusit sa convingem guvernul ca armata are nevoie de un program social special. Vrem urgent sa fie aprobat proiectul de asigurare cu spatiu locativ al militarilor. 

    AllMoldova: Ce faceti cand obositi si nu mai vreti sa lucrati?

    Marinuța: Imi fac timp liber si ma recreez, merg in padure. Imi place mult sa citesc, practic sportul si imi plac motoarele, sper in viitorul apropiat sa-mi procur o motocicleta  pentru suflet.

    AllMoldova: In ce consta puterea barbatului adevarat?

    Marinuța: Puterea barbatului adevarat e posibilitatea de a face fericita o femeie.

    AllMoldova: Curajos te nasti sau devii?

    Marinuța: Trebuie sa fie si ceva ce se transmite prin gene, dar personalitatea ti-o formezi pe parcursul vietii. Nu conteaza atit de mult de unde provii, totul depinde de tine, de mediul in care te-ai dezvoltat si ambitiile pe care le ai. Avind un set de valori si ambitii, la un moment obtii ceea ce ti-ai pus in gind.

    AllMoldova: Care a fost rolul familiei in realizarea profesionala?

    Marinuța: Unul deosebit de important. Incepand de la tatal meu care mereu imi spunea, ca voi deveni ceea ce doresc sa devin. El primul a dorit ca eu sa devin militar, cu timpul am ajuns sa îmi doresc sincer şi eu acest lucru. El a fost acel, care mi-a spus ca adevarul oricit l-ai ascunde, va iesi la iveala, de aceea trebuie sa spui mereu adevarul.

    Sunt recunoscător şi sotiei care a avut incredere în mine si la bine si la rau, dar si copiilor care ma bucura in fiecare zi. Familia a fost, este si va fi mereu sprijinul meu. In militarie se spune ca sustinerea familiei este 75% din victorie, iar restul cutezanta si perseverenta!

    AllMoldova

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com