• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Gheorghe Șalaru a efectuat o vizită de lucru la Fabrica de textile „Tirotex"

    Gheorghe Șalaru a efectuat o vizită de lucru la Fabrica de textile „Tirotex"

    07.02.2011  

    Vineri, 4 februarie 2011, un grup de lucru din cadrul Comisiei naţionale pentru implementarea şi realizarea prevederilor Convenţiei-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la schimbarea climei, precum şi a mecanismelor şi prevederilor Protocolului de la Kyoto în frunte cu Preşedintele acestei Comisii, ministrul mediului Gheorghe Şalaru, a întreprins o vizită de lucru la Fabrica de textile „Tirotex" din municipiul Tiraspol.

             Scopul acestei vizite a fost coordonarea activităţilor în cadrul Proiectului „Construcţia staţiei de cogenerare cu capacitatea de 31 MW la întreprinderea de Stat „Tirotex” mun. Tiraspol, Republica Moldova”. Acest Proiect este preconizat sa fie înregistrat la nivel naţional şi internaţional ca Proiect din cadrul Mecanismului Dezvoltării Nepoluante a Protocolului de la Kyoto, fapt care îi va permite acestei întreprinderi să beneficieze de procedura de comercializare a reducerilor certificate de emisii a gazelor cu efect de seră.

             Noua staţie de cogenerare va fi construită în locul actualei centrale termice pe teritoriul ÎS „Tirotex”. Realizarea acestui Proiect va determina reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră datorită utilizării unei tehnologii mai eficiente de generare combinată a energiei electrice şi termice. Costul total al Proiectului constituie 29,7 mln. Euro, din care 21,5 % vor fi investiţiile proprii ale întreprinderii „Tirotex" şi 78,5% vor proveni din credite bancare. Cantitatea anuală a reducerilor de emisii de gaze cu efect de seră va constitui 47-54 mii tone CO2 echivalent. Preţul planificat de comercializare a acestor emisii este de 10 Euro pentru una tona CO2 echivalent. Termenul planificat de implementare a Proiectului ca Proiect din cadrul Mecanismului Dezvoltării Nepoluante este 21 ani. Beneficiul financiar, obţinut în rezultatul comercializării reducerilor certificate de emisii a gazelor cu efect de seră, va fi unul adiţional, care va contribui la reducerea costului total al Proiectului. La fel, aceste reduceri vor putea fi raportate de către Republica Moldova ca contribuţie a ţării noastre asupra procesului de atenuare a fenomenului schimbărilor climatice în cadrul Convenţiei-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la schimbarea climei la care tara noastră este parte din anul 1995.

    Ministerul Mediului

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com