• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Ana Guţu a fost aleasă vice-preşedinte APCE şi membru al Biroului APCE pentru anul 2011

    Ana Guţu a fost aleasă vice-preşedinte APCE şi membru al Biroului APCE pentru anul 2011

    24.01.2011  

    Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova condusă de Ana Guţu participă la sesiuneaAPCE care are loc în perioada 24-28 ianuarie 2011. Agenda sesiunii prevede diversechestiuni, printre care patru dezbateri de urgenţă propuse degrupurile parlamentare, şi anume: situaţia în Tunisia, crimeleîmpotriva creştinilor în Orientul Mijlociu, situaţia postelectorală înBelorusia, funcţionarea democraţiei în Ungaria.

    Luni, 24 ianuarie înprima jumătate a zilei a fost audiat raportul Biroului APCE,  care acuprins şi referinţe la observarea alegerilor parlamentare anticipatedin Republica Moldova din 28 noiembrie 2010. Concluziile raportorului Indrek Saar(SOC) sunt destul de pozitive, alegerile au fost considerate libere şicorecte, satisfăcând majoritatea exigenţelor şi standardelorinternaţionale.

    Observaţiile formulate ţin de amendarea Coduluielectoral cu 4 luni până la alegeri, şi anume, referinţa la formula deredistribuire a mandatelor partidelor ce nu au trecut pragul electoral.Oratorii APCE Ejidijus Vareikis şi Titus Corlătean au ţinut sămenţioneze progresul notoriu atestat de actuala coaliţie de guvernareîn organizarea procesului electoral, dar şi faptul că imperfecţiunileprocesului electoral sunt de obedienţă tehnică. Deputatul PCRM GrigorePetrenco a vorbit în numele Stângii Unite pentru Europa, dar discursulsău a fost unul ostil, explicit din partea PCRM, fapt pentru care afost dur criticat de raportorul Indrek Saar.

    Din partea Delegaţiei RMs-au înscris pentru  luări de cuvânt Ana Guţu deputat PL şi Valeriu Ghileţchi. Dincauza agendei foarte încărcate a reuşit să ia cuvântul doar ValeriuGhileţchi. Discursul Anei Guţu a fost depus la secretariat pentruactele scrise ale APCE. Pe parcursul sesiunii din ianuarie RepublicaMoldova nu va fi audiată la Comisia de monitorizare.

    Ana Guţu a fost recomandată de către grupul politic ALDE în calitatede membru al Comisiei pentru Regulament, Imunităţi şi Afaceriinstituţionale, iar de către Biroul APCE – în calitate deVice-preşedinte APCE.

    La şedinţa Comisiei pentru Regulament, Imunităţi şi Afaceriinstituţionale au fost contestate din motive formale împuterniciriledelegaţiilor Serbiei, San-Marino şi Montenegro pentru absenţa femeilorîn componenţa titularilor delegaţiilor naţionale.

    La sesiunea actuală s-a deplasat delegaţia Parlamentului RM  încomponenţa veche din motiv că noua componenţă a delegaţiei Parlamentului RM nu a fost votată, iar Regulamentul APCE permiteaparticiparea vechii delegaţii la sesiunile APCE timp de 6 luni.

    Miercuri şefa delegaţiei Ana Guţu va avea o întrevedere cu preşedintele APCE Mevlut Cavusoglu.

    anagutu.net

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com