• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Mihai Moldovanu a acordat un interviu portalului allmoldova. md

    Mihai Moldovanu a acordat un interviu portalului allmoldova. md

    24.01.2011  

    Reporter :Ce face un vicepremier pentru probleme sociale şi cum împărţiţi competentele cu Ministerul Muncii şi protecţiei sociale?

    Mihai Moldovanu: Instituirea funcţiei de viceprim-ministru responsabil de coordonarea activităţii în sfera socială nu este de loc întâmplătoare – acest domeniu este unul de interes prioritar pentru Guvernul Republicii Moldova. Drept dovada Vă servesc stipulările din Programul de activitate al Guvernului.
    Este un domeniu care ne vizează pe toţi, începând cu tinerii, terminând cu persoanele în vârstă de pe tot teritoriul Republicii Moldova. Rolul meu fiind de a transpune politicile sociale adoptate de Parlament, precum şi a Hotărârilor de Guvern în viaţa de zi cu zi.
    Într-un mod specific eu reprezint interesele populaţiei în activităţile Guvernului. Şi fiţi siguri că Mihai Moldovanu va da un nou suflu acestei direcţii prioritare – şi chem cetăţenii, întreaga societate civilă, mass-media să mă susţină, să vină cu sugestii, idei, probleme, critică constructivă, astfel ca toţi împreună să edificăm o societate durabilă, sănătoasă, instruită, asigurată şi demnă în ţara noastră - Republica Moldova.

    Acum un răspuns la partea a doua a întrebării – poate alţi demnitari au de împărţit ceva şi cu cineva - nu însă eu, prin prisma funcţiei pe care am onoarea s-o reprezint şi care mă obligă, dacă vreţi, să mă ghidez doar de interesul cetăţeanului, desigur reeşind din posibilităţile statului nostru şi a legilor lui. În ceea ce priveşte de ministerul amintit – relaţiile mele cu el sunt de conlucrare dar şi control, precum şi de impulsionare a activităţilor acestuia. Este un minister din subordinea mea, pe lângă încă alte cinci ministere.
    Ca viceprim-ministru sunt responsabil dar şi coordonez activităţile Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerului Educaţiei, Ministerului Tineretului şi Sportului, Ministerului Sănătăţii – cu care am foarte mult de lucru, mai ales acum când vorbim de iniţiativa Guvernului de a scădea simţitor preţurile la medicamente, combaterea valurilor de gripă sezonieră, etc, de asemenea Ministerului Culturii – un minister pe care mă bazez de asemenea foarte mult, căci un popor mic se poate prezenta în faţa lumii doar prin oamenii săi deosebiţi dar şi a unei culturi deosebite cu tradiţii străbune.
    Pe lângă ministerele enunţate, îmi revine rolul de a supraveghea îndeaproape, iarăşi în interesul populaţiei, activitatea unor asemenea agenţii de Stat – Compania Naţională de Asigurări în Medicină – care este pilonul sistemului de Sănătate în Republica Moldova, dar care după cum se ştie - de la începutul implementării reformei prin asigurări în sănătate – a fost învăluită în puţină transparenţă, ca să fiu mai amabil, atât pentru mass-media dar şi pentru cetăţeni. Astfel îmi revine rolul de a aduce lumină şi claritate în acest sens, reeşind din interesele concrete şi imediate de sănătate ale populaţiei Republicii Moldova. De asemenea voi coordona activităţile Casei Naţionale de Asigurări Sociale.
    Nu vor lipsi din preocupările de zi cu zi şi a colaborării mele cu: Academia de Ştiinţe, Confederaţia Sindicatelor, Confederaţia Patronatelor, Mass-media, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, uniunile de creaţie, ONG-urile din domeniu, etc

    Reporter: Noul tarif pentru gaz si promisiunea de majorare a pretului pentru energia electrica, plus noile preturi pentru carburanti care aduc cu sine noi scumpiri pun in dificultate inclusiv oamenii cu un buget mai mare decat mediu anuntat. Cum pot fi ajutati acesti oameni?

    Mihai Moldovanu: Să Vă răspund pe rând – tema gazului – Republica Moldova este un stat suveran care se vrea a fi perceput ca atare, adică partener de nădejde pe arena internaţională. Majorarea tarifului la gazele primite de Republica Moldova este o consecinţă a Contractului semnat de Guvernele anterioare, mai concret de guvernul de coloratură comunistă prezidat de Zinaida Greceannîi. Astfel Guvernul actual e pus în situaţia, deloc plăcută, de a respecta înţelegerile contractuale cu „Gazprom” din Federaţia Rusă, semnate de comunişti – şi aceasta pentru a nu pune în pericol securitatea statului nostru, şi a nu admite eventuale sistări de gaze către ţara noastră.
    Acum ca viceprim-ministru, Vă declar că în acţiunile sale, prezente şi ulterioare, Guvernul Republicii Moldova prin pârghiile pe care le deţine se va strădui să minimizeze cât mai mult posibil impactul negativ al acestor majorări contractuale – asupra populaţiei şi a securităţii sociale a statului nostru. În acest sens e apreciabilă şi poziţia ANRE, care este o unitate independenta de Guvern şi care sperăm să nu admită prevalarea intereselor furnizorului „Moldova-Gaz” asupra consumatorilor atât pers fizice cât şi juridice. Mai mult ca atât Guvernul se află în căutarea unor anumite suporturi financiare pentru populaţia afectata cel mai grav.
     Dar Vă rog să reţineţi o chestiune – Guvernarea actuală îşi asumă gestionarea situaţiei – şi Vă asigur că se vor găsi soluţiile cele mai chibzuite, însă să ţinem cont că responsabilii de formarea ei rămân a fi predecesorii noştri – comuniştii. Aceasta e realitatea  - nici mai frumoasă, nici mai urâtă!
    Referitor la agentul termic, e posibil să ştiţi că Guvernul acorda 130 de lei paturilor social vulnerabile. Recent a avut loc o şedinta de Guvern prezidată de Prim-ministru unde s-a discutat despre aceste majorări. Toţi factorii de decizie care au asistat la şedinţă au scos în evidenţă acele momente care duc la marirea nejustificata a preturilor. Ceea ce pot să Vă comunic că în toate aspectele se va ţine cont de interesele consumatorilor, este şi o poziţie a mea personală dar şi o obligaţie de serviciu.
     
    Reporter: Sincer vorbind pe fundalul actualelor tarife ajutorul social acordat de Guvern pe timp de iarna oamenilor cu venituri mici sunt mai mult decorative. Credeti ca este nevoie sa fie majorate alocatiile pentru saraci sau optati pentru concentrarea eforturilor in zona atragerii investitiilor si respectiv crearii unor noi locuri de munca?

    Mihai Moldovanu: Eu cer scuze, dar mai repet, Guvernul actual gestionează o situaţie nu de ieri şi nu de azi, ci una moştenită cu grave probleme de la predecesori. Datorii de miliarde de lei, deficit bugetar, etc – aceasta ne-au lăsat comuniştii. Uitaţi-Vă chiar şi cele 13 milioane lei solicitate de ei la renumărarea voturilor din ultimele alegeri – oare nu era mai bine ca această sumă impunătoare de bani să meargă şi spre nevoile populaţiei!?
    Oricare ar fi moştenirea dar trebuie să ne mişcăm înainte! Bunăstarea se obţine prin muncă şi efort – nu prin minciună şi populism.  Noi optam in primul rand pe atragerea investitiilor şi Guvernul va face tot posibilul pentru a crea un climat favorabil investitional, pentru ca investitorii sa vina, sa avem noi locuri de munca, sa avem acumulari la buget. In economia de piata nu poti sa impui niste reguli stricte, trebuie sa mizam pe o economie de piata competitiva. In acelasi timp trebuie sa majoram si pensiile si salariile, iar acolo unde avem paturi social vulnerabile sa venim cu ajutoare sociale.

    Reporter: Sunteti medic si in ultimii ani ati condus Direcția Sanatate din primarie, respectiv stiti nu din auzite cat de eficiente sunt politele medicale. In acest domeniu actiuni se impun pentru o mai buna asigurare a omenilor cu servicii calitative, pentru ca si accesul la sanatate face parte din protectia sociala, nu?

    Mihai Moldovanu: V-am răspuns încă de la prima întrebare că voi acorda o deosebită atenţie verificării şi coordonării activităţii Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină – ca principal pilon al sistemului de Sănătate. Deoarece anume ea se ocupă nemijlocit de contractarea instituţiilor medicale, compensarea medicamentelor, etc – toate având la bază gestionarea Fondurilor Asigurărilor Obligatorii de Asistenţă Medicală. Şi chiar aştept din partea Mass-mediei o implicare activă ca împreună să descoperim toate faţetele problemelor din domeniu, ca împreună atât Guvernul cât şi populaţia să avem o bază de stabilitate în domeniul îngrijirilor medicale.
    Unul din obiectivele actualei guvernari al AIE este sporirea accesibilitatii populatiei la asistenta medicala de calitate. Da, sunt de acord ca actualul model de asigurări medicale trebuie perfectionat... Eu deja am discutat si cu Compania Nationala de Asigurari in Medicina si cu ministrul sanatatii despre ce trebuie sa facem la prima etapa.

    In medicina mai exista si probleme de felul ca daca pacientul are polita, atunci medicul nu prea sa uita la el. Noi trebuie sa lucram in aceasta directie deoarece astazi toate sondajele vorbesc de insatisfactia populatiei fata de serviciile medicale. Problema insa iarasi este lipsa de finante. Atunci cand pacientul invoca insatisfactia se refera nu atat la profesionalismul medicului cat la posibilitatile institutiei de a acorda servicii de calitate. Cred ca anul acesta este deja tarziu pentru  a majora procentul de contributie pentru polita de asigurare, dar daca acesta s-ar majora cu 0,5% – deja ne-ar aduce acumulari de cateva sute de milioane de lei. Iar aceasta suma ar putea imbunatati calitatea serviciilor si accesul populatiei la servicii performante. Aici este marea problema. Totusi noi nu putem sa majoram pretul politelor fara a avea o discutie cu partenerii nostri de la FMI. Discutam recent cu un academician care imi spunea ca la noi profesionalismul lucratorilor medicali nu este mai jos decat in Europa, la noi lipsesc conditiile de munca si respectiv posibilitati pentru indeplinirea calitativa a atributiilor de serviciu.

    Reporter: Anul trecut au fost cel putin doua cazuri de rezonanta cand copii lasati prin vecini de parintii plecati peste hotare au ajuns in stare grava la spital, o fetita fiind chiar violata de tuturele sau. Totodata, avem asistentii sociali in majoritatea localitatilor, care nu puteau sa nu stie despre situatia acestor minori. Intrebarea este ce veti intreprinde pentru evitarea unor asemenea situatii tragice atat la nivel normativ, cat si punitiv, prin introducerea unor eventuale sanctiuni asistentilor care admit asemenea cazuri?

    Mihai Moldovanu: Cred eu ca problema nu este numai in asistentii sociali pentru ca azi asistentul social care are un salariu de 700-800 lei are foarte multe atributii. Numai ajutorul social cat timp le ia, apoi mai sunt si anchetete pe care trebuie sa le indeplineasca si sa verifice... Însă sunt de acord, că în cazul mai ales a copiilor – atenţia trebuie să fie una prioritară, permanentă şi promtă!

    Întreaga societate trebuie sa se implice in ajutorarea acestor copii. Este răspunderea administraţiei publice locale începând cu primarul si consiliul local.

    Aceste doua cazuri au iesit in evidenta dar in satele noastre sunt mult mai multe cazuri cand copii sunt lasati in grija rudelor. Chiar peste doua saptamani va avea loc Consiliul National pentru Protectia Drepturilor Copiilor unde vom discuta acest subiect: ce a fost realizat si ce avem de facut. Dupa aceasta poate venim si cu niste modificari la legislatie si poate chiar cu unele inaspriri. Saptamana viitoare ma voi intalni cu avocatul parlamentar dna Plamadeala cu care voi avea la acest capitol o discutie.

    Reporter: O întrebare mai putin legata de activitatea dvs in functia de vicepremier si adresata omului politic Mihai Moldovanu. De ce totusi sunt atat de putine femei in Guvern?

    Mihai Moldovanu: Daca e sa ne referim la ministri intr-adevar avem o singura doamna – Ministrul Valentina Buliga, dar daca e sa trecem mai jos chiar la nivelul vice-ministrilor atunci putem observa ca aici doamnele sunt mai numeroase. Eu pot sa va spun despre partidul pe care il reprezint si anume -Partidul Liberal. Noi avem in Parlament din 12 deputati - doua femei – dna Corina Fusu si dna Ana Guţu. Fiind un partid dinamic şi în dezvoltare cred ca cu timpul vom acumula mai multe procente de reprezentativitate şi respectiv PL-ul va da mai multe femei în funcţii de conducere atât în Guvern, Parlament şi alte instituţii.
    Sunt de acord ca femeile trebuie sa fie promovate si sa ia parte activa la procesul decizional dar aceasta depinde si de femei. Noi nu trebuie sa le impunem sa se implice, aceasta initiativa trebuie sa vina de la ele. Iar prin funcţia pe care o deţin mă voi strădui să impulsionez şi să mărim şansele femeilor din Republica Moldova la o dezvoltare merituoasă, echitabilă şi demnă.


    Vă mulţumesc, şi Vă rog să mă vizitaţi şi luaţi părerea cât mai des! Unde este cazul să punem împreună umărul la dezvoltarea sectorului Social – deci implicit dezvoltarea durabila a Republicii Moldova.

    Cu respect Mihai Moldovanu,
    Viceprim-ministru, responsabil de Sfera Socială

    allmoldova.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com