• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Valeriu Munteanu: Cu siguranţă, cetăţenii moldoveni aşteaptă schimbarea pînă la capăt

    Valeriu Munteanu: Cu siguranţă, cetăţenii moldoveni aşteaptă schimbarea pînă la capăt

    17.11.2010  

    Cetăţenii Republicii Moldova sînt aşteptaţi în 28 noiemrie la vot în cadrul alagerilor parlamentare anticipate. Alegerile constituie un moment de răscruce istorică pentru ţara vecină. Cetăţenii moldoveni vor trebui atunci să se pronunţe dacă aleg un viitor european sau altul prorusesc. Mai precis, dacă doresc democraţie, stat de drept, reforme structurale în economie, un nou peisaj instituţional, o nouă constituţie mai modernă, un proces de modernizare a statului, cuplare la UE, care nu poate aduce decît bunăstare, o viaţă mai bună pentru fiecare cetăţean, sau se complac în starea sociopolitică ce a marcat Moldova în ultimii ani. În contextul alegerilor parlamentare din 28 noiembrie, vicepreşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova, deputatul Valeriu Munteanu, a venit la Cluj-Napoca pentru a discuta cu comunitatea basarabenilor de aici despre importanţa alegerilor şi a participării la vot. Cu această ocazie, parlamentarul din ţara vecină a acceptat să vorbească pentru cititorii ziarului Făclia despre scrutinul de la sfîrşitul lunii, situaţia actuală din ţara vecină, problema transnistreană şi pericolul pe care l-ar reprezenta revenirea la putere a lui Vladimir Voronin.

    Reporter: Domnule deputat Valeriu Munteanu, în 28 noiembrie cetăţenii Republicii Moldova sînt chemaţi din nou la urne. Cît de important este acest scrutin pentru viitorul ţării vecine?

    Valeriu Munteanu: Întodeauna după 1990, în Republica Moldova s-a vorbit că alegerile sînt importante. Alegerile care vor avea loc în 28 noiembrie vor fi însă cruciale pentru Republica Moldova, pentru că alegătorii moldoveni fie trebuie să reconfirme rezultatul alegerilor din 29 iulie a anului trecut, prin care Republica Moldova şi-a deschis calea spre Uniunea Europeană, fie trebuie să mergem înapoi în istorie, înapoi în comunism. Sper foarte mult că Alianţa pentru Integrarea Europeană(AIE) va fi reconstituită după alegerile din 28 noiembrie şi sper că vom obţine suficiente mandate pentru a alege preşedintele, să formăm guvernul, să alegem organele de lucru ale parlamentului şi să guvernăm Republica Moldova în conformitate cu aşteptările pe care le au cetăţenii noştri.

    Reporter: Ce aşteaptă cetăţenii moldoveni de la aceste alegeri?

    Valeriu Munteanu: Cu siguranţă, cetăţenii moldoveni aşteaptă schimbarea pînă la capăt. De altfel ‘’schimbarea pînă la capăt’’ este sloganul central al Partidului Liberal în această campanie, iar eu sînt absolut sigur că fiecare cetăţean al Republicii Moldova îşi doreşte ca schimbarea începută în iulie anul trecut să fie dusă pînă la capăt, iar statul moldovenesc şi societatea să fie modernizate, să avansăm pe calea integrării europene pentru a primi fonduri, să putem circula liberi pînă în 2012, conform angajamentelor pe care le avem în faţa UE, şi să devenim o ţară cu adevărat democratică, unde drepturile omului, libertăţile sînt respectate cu adevărat.

    Reporter: Ce ar reprezenta pentru viitorul acestei ţări imposibilitatea alegerii de către parlament a unui preşedinte din cadrul partidelor care formează Alianţa pentru Integrare Europeană?

    Valeriu Munteanu: Important este ca AIE să se reconstituie. Important este, de asemenea, ca AIE să aibă suficiente mandate pentru a alege preşedintele şi guvernul. Dacă însă nu vom avea 61 de mandate pentru alegerea preşedintelui, sînt sigur că vom găsi metode juridice în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova pentru a rezolva această problemă. Am spus-o şi repet că Art 78 din Constituţie, care prevede alegerea preşedintelui, este unul defectuos şi reprezintă un impediment în calea modernizării Republicii Moldova. Spun asta pentru că este un non sens ca preşedintele de stat, care are funcţii simbolice, să fie ales cu 61 de mandate, în timp ce pentru preşedintele parlamentului şi şeful guvernului să fie nevoie de doar 51 de mandate, mai exact, de majoritate simplă.

    Reporter: Cum colaborează partidele din AIE?

    Valeriu Munteanu: Din 1990 şi pînă azi, Republica Moldova nu a avut niciodată o coaliţie veritabilă. A guvernat doar Partidul Comuniştilor cu acoliţii săi. Este pentru prima dată după 1990 cînd avem la guvernare patru partide, iar cetăţenii trebuie să înţeleagă că noi, cei din cele patru partide, sîntem aliaţi în cadrul AIE, dar în acelaşi timp sîntem competitori politici. Relaţia dintre aceste patru partide este foarte bună, pentru că fiecare dintre cei din AIE a conştientizat că inamicul nostru politic, Partidul Comuniştilor, este încă foarte consolidat şi ar fi mare păcat dacă am începe să reglăm conturi în interiorul acestei coaliţii, lucru de care ar profita comuniştii.

    Reporter: Care ar fi fost principalele realizări ale AIE ce ar putea convinge populaţia că această formulă de guvernare trebuie să se menţină?

    Valeriu Munteanu: Importanţa AIE este incotestabilă pentru Republica Moldova. În această perioadă foarte scurtă de timp au fost făcute profunde reforme pe mai multe linii de activitate. Cel mai important lucru pe care l-am realizat a fost deschiderea Uniunii Europene faţă de Republica Moldova, dar şi revoluţia din presă, pentru că noi am permis oamenilor să gîndească şi să se exprime liber. Dacă în timpul comuniştilor în Republica Moldova era doar un singur post public de televiziune şi un altul al comuniştilor, venirea noastră la guvernare a permis înfiinţarea a numeroase posturi de televiziune şi radio, lucru pe care-l considerăm foarte important pentru democratizarea Republicii Moldova.

    Reporter: Ce ar însemna pentru Moldova revenirea la putere a lui Voronin?

    Valeriu Munteanu: Sînt absolut sigur că revenirea la putere a lui Voronin este imposibilă acum. Sondajele, dar şi starea de spirit a societăţii, arată că acest lucru este imposibil. Totuşi, ar fi posibilă revenirea lui Vladimir Voronin dacă una dintre forţele politice din AIE acceptă o alianţă cu comuniştii. Se discută această temă în Republica Moldova, dar cred că actorii politici au învăţat lecţia şi au înţeles cît de periculoasă poate fi o alianţă cu Partidul Comuniştilor. Am însă covingerea că vom avea 61 de mandate şi vom putea guverna noi, cei din alinţa AIE.

    Reporter: Care este situaţia la această oră din Transnistria şi în ce măsură AIE contează pe electoratul din această zonă?

    Valeriu Munteanu: Contăm foarte mult pe votul fiecărui cetăţean al Republicii Moldova, iar noi, cei de la guvernare, trebuie să asigurăm fiecărui cetăţean al ţării, indiferent că este din Transnistria sau din afara ţării, posibilitatea de a vota. În acest sens, guvernul nostru a creat mai multe secţii de votare în afara graniţelor, inclusiv aici la Cluj. Cît priveşte cetăţenii din stînga Nistrului, în această săptămînă Partidul Liberal a făcut o solicitare la Curtea Constituţională a Republicii Moldova, prin care solicităm să permită cetăţenilor din stînga Nistrului să voteze oriunde pe teritoriul ţării noastre. Noi ne dorim foarte mult ca populaţia din stînga Nistrului să se integreze în Republica Moldova. Acest lucru se poate întîmpla doar cînd la Chişinău va exista o democraţie veritabilă, libera circulaţie în Europa şi un trai decent. Trebuie să mergem pe calea dezvoltării, pentru că sînt absolut sigur că în Transnistria e un conflict artificial, creat în laboratoarele Moscovei, şi nu e vorba de un conflict etnic, religios sau de altă natură.

    Ziarul Făclia

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com