• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Dorin Chirtoacă la Bucureşti: Cât costă demnitatea umană?

    Dorin Chirtoacă la Bucureşti: Cât costă demnitatea umană?

    14.11.2010  

    Primarul Chişinăului şi prim-vicepreşedintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă s-a întâlnit cu studenţii bucureşteni originari din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc la Facultatea de Drept, la iniţiativa PL, cu sprijinul Universităţii Bucureşti, precum şi al studenţilor care s-au implicat în promovarea întâlnirii. Au fost prezente mai multe personalităţi ale vieţii publice din România, precum primul premier democrat al Republicii Moldova Mircea Druc, secretarul de stat Eugen Tomac, directorul RGN Press, Eugen Popescu şi alţii.
    Prim-vicepreşedintele PL şi-a început discursul prin prezentarea generală a situaţiei politice, a programului partidului, a celor mai importante realizări ale Primăriei, precum şi ale priorităţilor de guvernare ale AIE. Conform lui Chirtoacă, Bucureştiul rămâne a fi un centru universitar foarte important şi un oraş care, dincolo de toate greutăţile, în primul rând căleşte, iar studenţii care îşi fac studiile aici trebuie să-şi asume rolul de a găsi noi soluţii pentru viitorul republicii. În acest moment, priorităţile considerate ca fiind de bază sunt participarea masivă la vot şi motivarea indecişilor şi a celor obosiţi de alegeri, instalarea definitivă a democraţiei în detrimentul comunismului, o abordare constructivă în ceea ce priveşte menţinerea şi susţinerea Alianţei, după exemplul PL, obţinerea majorităţii parlamentare, alegerea preşedintelui şi depăşirea crizei constituţionale în care ne aflăm până în prezent.
    Programul partidului se bazează pe câţiva piloni de bază, respectiv consolidarea statului de drept, reforma constituţională, reforma instituţională, eradicarea corupţiei, consolidarea democraţiei funcţionale, dezvoltarea economică, realizarea unui context adecvat reformei sociale, accelerearea integrării europene, modernizarea societăţii şi creşterea nivelului de trai al tuturor cetăţenilor.
    De asemenea, liderul liberal a vorbit despre situaţia municipiului, administrat de forţele democratice începând cu 2007, când acesta a câştigat alegerile locale şi când a început procesul de aducere a oraşului pe „linia de plutire”, după ce pe timpul comuniştilor acesta degrada din ce în ce mai mult. Au fost plătite datoriile acumulate de-a lungul anilor şi care urmau să le plătească copiii cetăţenilor adulţi de astăzi, astfel „născându-se deodată cu facturi neplătite”, a fost lichidat mirosul neplăcut provenind de la staţia de epurare, au fost construite 100 de terenuri de joacă pentru copii, câte 10 terenuri de fitness şi sport, şcoli, puncte medicale, au fost reconstruite străzile Alba Iulia, Trandafirilor şi altele, au fost plătite compensaţii pensionarilor, profesorilor şi altor categorii, a fost iniţiat programul „Prima Casă” etc.
    Chirtoacă a atras atenţia şi asupra rolului major pe care l-au avut tinerii, atât în aprilie 2009, cât şi la alegerile din iulie ale aceluiaşi an. În acest context, pedepsirea criminalilor care au maltratat şi ucis tineri nevinovaţi după 7 aprilie constituie o prioritate stringentă a partidului condus de Mihai Ghimpu. De asemenea, edilul capitalei a arătat că anume votanţilor de orientare pro-democratică şi pro-europeană li se datorează victoria celor 4 partide din Alianţă, acestea făcând în mod clar diferenţa.
    Studenţii prezenţi au fost deosebit de activi, enunţând probleme importante ale societăţii noastre. Astfel, la întrebarea „De ce nu avem rezultate clare în cazul 7 aprilie?”, primarul a răspuns că prioritatea partidului său a fost menţinerea Alianţei, chiar dacă preţul a fost nepedepsirea imediată a vinovaţilor. Celelalte răspunsuri ale liderului liberal au ţinut de eşecul referndumului, monumentele sovietice şi naţionale din Chişinău, consolidarea clasei de mijloc din societatea moldovenească, poziţia PL în raport cu Rusia şi scoaterea în afara legii a „limbii moldoveneşti”.
    Dintre răspunsurile lui Dorin Chirtoacă merită menţionate următoarele: Atunci când este vorba despre unitatea poporului din cele 2 state româneşti, enunţarea chestiunii financiare este total greşită, iar abordarea de acest tip -dăunătoare, pentru că demnitatea nu are preţ. Ridicarea monumentelor simbolizând cultura şi identitatea naţională a românilor din Republica Moldova necesită mulţi bani, astfel încât primarul i-a invitat, în glumă, pe cei prezenţi să facă „o chetă” pentru a asigura resursele necesare monumentelor. Cu toate acestea, urmează să se construiască şi reconstruiască o serie de monumente importante în municipiu. În ceea ce ţine de consolidarea clasei de mijloc, Dorin Chirtoacă consideră că e necesară aducerea companiilor multinaţionale şi asigurarea unor salarii care să acopere cel puţin cheltuielile pentru întreţinere, servicii şi hrană. De asemenea, trebuie asigurat un climat investiţional favorabil, dar asta numai în cazul menţinerii guvernării democratice. Primarul a amintit şi de poziţia pe care ar trebui să şi-o asume Republica Moldova în raport cu Rusia, respectiv să aibă poziţia de „lângă” şi nu „sub”,  cum a fost până acum. Astfel, trebuie să lichidăm monopolul şi condiţiile dezavantajoase pe care ni le „oferă” Rusia în relaţiile economice.
    Partidul Liberal consideră că partidele politice nu au voie să se implice în viaţa bisericească, existând riscul ca atât biserica, cât şi partidele respective să piardă mult din credibilitate. În ceea ce priveşte ilegalitatea limbii modoveneşti, prim-vicepreşedintele PL consideră că acest subiect este unul depăşit, dat fiind că toate problemele pot fi evitate prin reinstituirea Declaraţiei de Independenţă în care se stipula foarte clar că limba oficială  este româna.
    La finalul întâlnirii, Dorin Chirtoacă le-a mulţumit studenţilor pentru prezenţă şi întrebări, îndemnându-i să meargă la vot şi să-şi dea votul pentru PL sau pentru orice partid consideră ei de cuviinţă, atât timp cât prin votul lor vor contribui la menţinerea republicii pe calea integrării europene şi a consolidării unei vieţi libere şi demne. 

    Au consemnat: Nicu Ţîbrigan şi Tudor Cojocaru
    Foto: Iulia Modiga

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com