• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Impresii despre Congresul III al PL

    Impresii despre Congresul III al PL

    27.09.2010  

    Astăzi am fost la Congresul PL de la Palatul Național în calitate de invitat din partea societății civile. Merci mult pentru invitație.

    La congres au fost  mai mulți invitați din Romania de la PNL și PDL, cineva a citit și mesajul de salut a lui Crin Antonescu. Au fost și multe personalități de la noi, în special de la Forul Democrat al românilor. La o pauză de cafea am observat că PDL-știi erau mirați de prezența masivă a PNL-știlor și chiar s-au arătat  deranjați de acest fapt. S-a mai obervat  că la Congres nu a fost prezent nici un lider din partidele membre AIE. De ce oare? Să știe ei oare deja care va fi viitoarea coaliție postelectorală?

    PL este un partid de guvernamint, are miniștri, șefi de agenții, etc, în preajma Congresului s-a intărit vizibil, astfel în tabăra sa au venit 45 de primari din diferite raioane inclusiv președintele raionului Stefan Voda d-l Berila. La Congres a domnit o atmosferă romanească placută, cu multa voie bună.

    La un moment dat a luat cuvintul Boris Vasiliev, bunelul interpretului Dan Balan. Când a început sa povestească cum la 13 iunie 1941 a fost deportat cu mama în Siberia iar de acolo in 1946 mama sa împreuna cu patru copii minori printre care era si el a evadat spre Basarabia, iar în 1949 arestați din nou, mi-au dat lacrimile pe care nu le puteam opri.

    Una din intrigile Congresului a fost cine va fi ales Presedinte al partidului. Unii delegați spuneau ca ar fi bine sa fie ales Dorin Chirtoacă. În final au fost propusi trei candidati, Ion Hadârca care s-a retras  imediat în favoarea lu Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoaca si Mihai Ghimpu. Însa Dorin Chirtoaca nu s-a retras imediat ci a asteptat mai intii sa vorbeasca Ghimpu care a declarat ca isi doreste inca un mandat, abia atunci Chirtoaca a anuntat ca-si retrage candidatura, astfel ca Mihai Ghimpu a fost reales Presedinte aproape unanim. 

    Dorin Chirtoaca a ezitat un timp inainte de a-si retrage candidatura, probabil ca si-a dorit sa devina Presedinte PL la acest Congres, dar reactia salii nu a fost in favoarea sa. Insa retragindu-se a evitat un duel direct cu Ghimpu care oricum ar fi cistigat, deoarece se vedea clar ca majoritatea participantilor la Congres erau de partea lui Ghimpu si astfel totul s-a terminat fara cearta.
    PL nu mai depinde exclusiv de locomotiva Dorin Chirtoaca. Este evident ca PL merge deja cu doua motoare , caci Mihai Ghimpu a devenit si el o locomotiva  electorala pentru partid, acumulind potential electoral in functia de Presedinte interimar.

    Consider ca realegerea lui Ghimpu este solutia corecta pentru PL, deoarece acesta are experienta de lupta politica, partidul este construit de el , bucata cu bucata si in curind peste vreo 3 luni, dupa alegerile parlamentare care vor avea loc la 28 noiembrie, va avea mai mult timp sa se ocupe de treburile partidului, in timp ce Chirtoaca trebuie sa se concentreze asupra problemelor deloc simple din mun.Chisinau, plus ca va trebui sa lupte pentru al doilea mandat de primar in primavara lui 2011.

    Am remarcat ca Dan Dungaciu a fost ales doar in calitate de membru al Consiliului National iar Vlad Lupan a devenit  vice-presedinte al PL. Acesti doi analisti puternici sunt achizitii importante pentru partid caci sunt capabili sa elaboreze tactici si strategii eficiente pentru viitoarele lupte electorale.

    În concluzie, consider ca Congresul a arătat ca PL este un partid mare, cu experienta de guvernare, s-a intarit, are structuri bune in teritoriu, o conducere puternica la centru, in care se imbina simbolismul lui Ghimpu, Hadirca si Salaru care au stat la baza Miscarii de eliberare nationala, si au fost in conducerea Frontului Popular din Moldova, cu tineretea lui Chirtoaca si Munteanu, combinate cu spiritul analitic a lui Vlad Lupan si Dan Dungaciu, un buchet care poate  da rezultate bune in electorala.

    P.S.

    Abia astept Congresul PLDM sa fac unele comparatii intre cele doua partide care concureaza intre ele aproximativ pentru acelasi electorat. Sper ca de data asta voi fi invitat, caci la Congresul precedent, chiar daca am solicitat o invitatie am fost refuzat.

    Blogul lui Roman Mihaeș

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com