• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Interviu: Istoria decretului din 28 Iunie 2010 și Viitorul AIE

    Interviu: Istoria decretului din 28 Iunie 2010 și Viitorul AIE

    05.07.2010  

    Mihai Ghimpu a oferit un interviu în exclusivitate la radio Europa Liberă despre Decretul său care instituie Ziua ocupației sovietice și a comemorării victimelor comunismului, și despre perspectivele politice ale AIE în ajunul referendumului și a alegerilor anticipate

    Europa Liberă: Atunci când l-aţi semnat, aţi luat în calcul că ar putea să se deterioreze relaţiile moldo-ruse?

    Mihai Ghimpu: „Nu m-am gândit nici la momentul semnării şi nici acum nu cred, că relaţiile se vor schimba între Republica Moldova şi Federaţia Rusă datorită acestui Decret. Este un Decret, care vorbeşte despre o dată şi atât. Adevărul rămâne adevăr şi nimeni nu-l poate ascunde. Păcat că nu vor să-l recunoască. Şi cu atât mai mult, că nu este învinuită Federaţia Rusă, ci Uniunea Sovietică şi regimul totalitar comunist, ideologia comunistă, nu poporul rus.”

    Europa Liberă: Pentru Dumneavoastră urmează a doua încercare: pentru că pe 6 iulie urmează să fie supus discuţiei mesajul Dumneavoastră pe marginea Raportului Comisiei Cojocaru referitor la condamnarea comunismului. Cum va fi? Ce emoţii aveţi?

    Mihai Ghimpu: „O să vedem. Nu pot să spun. Bănuiesc că nu va fi.”

    Europa Liberă: Ar putea chiar să se întâmple să nu se ajungă la discuţia acestui mesaj?

    Mihai Ghimpu: „S-ar putea întâmpla, da. Doar am format un grup. De grupul ăsta depinde – dacă se înţelege grupul, înseamnă că e bine, dacă nu, nu. Dar, oricum, 6 iulie rămâne în memoria noastră o zi, în care trebuie să depunem flori, să-i comemorăm pe acei, care au fost încărcaţi în vagoane, duşi în Siberia, împuşcaţi, sau care s-au chinuit acolo o viaţă.”

    Europa Liberă: Aţi format acest grup de lucru. Eu am înţeles de la celelalte componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană, că ei ar fi gata să condamne comunismul, dar să nu interzică secera, ciocanul şi simbolurile comunismului.

    Mihai Ghimpu: „Îmi e greu să spun ce o să fie.”

    Europa Liberă: Bun, dar se vorbeşte de găsirea unui consens în cadrul Alianţei.

    Mihai Ghimpu: „Trei împotriva la unul, eu conştientizez lucrurile astea. Foarte bine conştientizez. Îmi dau seama unde trăim, ce clasă politică avem, ce popor avem, cu ce cunoştinţe, cu ce mentalitate. Dar dacă nu sameni, nu ai ce culege.”

    Europa Liberă: Dar n-aţi spus întâmplător ca această şedinţă specială ar putea să nu aibă loc.

    Mihai Ghimpu: „Dacă pe 28 n-a avut loc, de ce să mă bucur să cred, că o să aibă loc pe 6. O să trăim şi o să vedem. Dar totuşi majoritatea sunt de partea adevărului.”

    Europa Liberă: Domnule Ghimpu, şi totuşi Dumneavoastră aţi insitat că Alianţa e de beton. Recenta declaraţie a domnului Marian Lupu: că betonul nu e de calitate. Mai recenta declaraţie a Dumneavoastră, că acuma ar putea să nu mai susţineţi candidatura domnului Lupu la funcţia de preşedinte al ţării.

    Mihai Ghimpu: „Nu, nu-l susţin, fiindcă a anunţat, că nu mai este candidatul Alianţei. Doi: nu ştiu de ce, dar în ultimul timp este foarte agresiv împotriva Partidului Liberal. Eu nu pot să susţin o candidatură, care atacă permanent partidul. Oricum, cred că e legat de viitoarele alegeri, ceea ce am vrut eu să evităm. Nu poartă vină nici Lupu, nici eu, sau ceilalţi, dar alegerile. Dar oricum că funcţionează şi că e beton o demonstrează majoritatea parlamentară. Atâta timp cât este majoritatea în Parlament, înseamnă că Alianţa e beton.”

    Europa Liberă: 5 septembrie – ziua referendumului. Admiteţi două variante? Că ar putea să fie valid şi că ar putea să fie şi invalid?

    Mihai Ghimpu: „Nu. Doar valid. Toţi sunt pentru ca preşedintele să fie ales de către cetăţeni. Legislaţia pe care noi am adoptat-o, în conformitate cu standardele europene şi cu recomandările Comisiei de la Veneţia, e în favoarea acestui referendum şi nu văd nici o problemă. Alta e că nu e timpul referendumului şi alegerilor anticipate.”

    Europa Liberă: În această campanie electorală cele patru componente ale Alianţei pot respecta principiul neagresiunii?

    Mihai Ghimpu: „O să fie şi momente când da, o să fie şi momente când nu.”

    Europa Liberă: O să sară scântei?

    Mihai Ghimpu: „O să sară, aşa e. Întotdeauna aşa e în campanie, o să sară scântei. Important e că după aceste scântei...”

    Europa Liberă: Iarăşi alianţă?

    Mihai Ghimpu: „Iarăşi alianţă. Te aşezi, ai terminat campania şi te gândeşti la stat, la oameni, la viitorul lor.”

    Radio Europa Liberă

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com