• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  La sfâșitul verii va începe construcția "Prima Casă"

    La sfâșitul verii va începe construcția "Prima Casă"

    01.07.2010  

    Primăria capitalei a lansat proiectul „Prima Casă”, iar până la sfârşitul verii urmează să înceapă construcţia primului bloc. Garsonierele vor avea o suprafaţă de până la 40 metri pătraţi, apartamentele cu două camere până la 60 de metri pătraţi, iar cele cu trei camere până la 80 de metri pătraţi, iar preţul apartamentelor depinde mult de viteza cu care vor fi construite, cu cât mai mult se trage de timp cu atât se măreşte şi costul.

    Până la sfârşitul verii urmează să înceapă construcţia primului cartier locativ pe o suprafaţă de 0,4 hectare în cadrul proiectului „Prima C.asă”. Persoanele care nu au o locuinţă în proprietate, o vor putea procura la preţul de 300-400 de euro per metru pătrat varianta albă şi 400-500 de euro la cheie.

    Blocurile vor fi construite din banii companiilor de construcţii, după care cetăţenii vor contracta credite de la băncile comerciale, iar Primăria va garanta achitarea ratelor bancare şi rambursarea creditului, potrivit administraţiei capitalei. „Cei care vor să obţină un astfel de împrumut vor plăti un avans, iar rata dobânzii va fi mică, în plus băncile participante nu vor percepe comisioane de rambursare anticipată şi nu vor putea modifica unilateral clauzele contractuale”, a declarat Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului.

    Primăria a anunţat că aşteaptă ofertele companiilor de construcţii şi ale băncilor până la sfârşitul lunii iunie. Firma selectată va construi primul bloc de 300 de apartamente. Garsonierele vor avea o suprafaţă de până la 40 de metri pătraţi, apartamentele cu două camere până la 60 de metri pătraţi, iar cele cu trei camere până la 80 de metri pătraţi. „Este un proiect ce poate avea succes dacă Primăria îşi va onora obligaţiunile de plată faţă de companiile de construcţii care vor fi selectate. Preţul apartamentelor depinde foarte mult de viteza cu care vor fi construite, cu cât mai mult se trage de timp cu atât se măreşte şi costul, şi asta pentru că sunt arendate, macarale, camioane care dacă staţionează la fel se plăteşte”, spune Vitalie Cojocaru, director comercial la compania de construcţii Vis Urban.

    Companiile de construcţii ar fi interesate într-un astfel de proiect, mai ales că pe timp de criză fiecare vrea să-şi păstreze muncitorii. Este un proiect ce poate avea succes dacă Primăria îţi va onora obligaţiunile de plată faţă de firmele ce vor fi selectate

    Deocamdată doar câteva companii de construcţii şi două bănci şi-au depus ofertele la primărie pentru a participa la realizarea proiectului. „Companiile de construcţii ar fi interesate într-un astfel de proiect, mai ales că pe timp de criză fiecare vrea să-şi păstreze muncitorii. Primăria ar trebui să împartă, de exemplu, cinci loturi de pământ la companii diferite, pentru a stimula o concurenţă sănătoasă. La preţul care este anunţat per metru nu am avea profit, am lucra la net”, precizează Cojocaru. Dezvoltatorul este de părere că Primăria ar putea să-şi compenseze cheltuielile dând în chirie agenţilor economici primele nivele în blocurile construite.

    Potrivit directorului Gofma Consulting, companiile de construcţii care vor fi selectate de Primărie, indiferent care vor fi acestea, nu au destui bani ca să ridice blocurile din banii proprii, mai ales că pe timp de criză unele au îngheţat proiectele, iar altele se află în insolvabilitate. „Nu este clar deocamdată cine va elabora proiectul pentru a stabili cheltuielile pentru construcţie”, conchide Dmitri Tărăburcă.

    Mai jos puteți vedea criteriile de eligibilitate pentru participanţii la programul „Prima Casă”

    1. să fie cetăţeni ai Republicii Moldova, cu domiciliu permanent în Republica Moldova;
    2. persoane cu capacitate deplină de exerciţiu şi folosinţă (să fie capabili prin acţiunile sale să obţină şi să realizeze drepturi civile, să-şi creeze de sine stătător obligaţii civile şi să le execute);
    3. vârsta minimă de 25 ani;
    4. vârsta maximă pentru femei 57 ani şi pentru bărbaţi 62 ani (la scadenţa creditului);
    5. să fie angajaţi în baza contractului de muncă cu perioadă nedeterminată:
    6. să posede venit net lunar al familiei suficient pentru rambursarea ratelor la credit şi altor plăţi;
    7. să nu înregistreze datorii restante mai mari de 100 lei, cu un serviciu al datoriei mai mare de 60 zile (exclusiv) în ultimul an calendaristic (istoric şi situaţia curentă);
    8. să nu figureze cu documente/declaraţii/informaţii cu inadvertenţe şi să nu fi săvârşit fraude în legătură cu un produs tip credit;
    9. să prezinte garanţii reale (imobil) acceptate de bancă;
    10. în calitate de codebitori se acceptă soţi/soţii.

    Jurnal.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com