• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Chirtoacă pentru "Evenimentul zilei": „Trăim în Moldova şi asta ne ocupă tot timpul”

    Chirtoacă pentru "Evenimentul zilei": „Trăim în Moldova şi asta ne ocupă tot timpul”

    27.07.2009  

    Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului şi unul dintre liderii opoziţiei de peste Prut, nu ştie nici acum de ce a fost reţinut temporar de poliţie şi se teme de fraudarea anticipatelor.
    Republica Moldova are nevoie de experţi internaţionali pentru a bate în cuie adevărul despre violenţele de pe 7 aprilie, crede primarul Chişinăului şi vicepre şedintele Partidului Liberal. El nu a primit încă nicio explicaţie în legătură cu reţinerea sa de către poliţie, pe 18 iulie, şi este convins că a fost ţinta unui gest de intimidare.
    În interviul acordat EVZ, Dorin Chirtoacă vorbeşte şi despre inovaţiile pe care comuniştii se pregătesc să le aducă la aceste alegeri: buletine de vot prelucrate chimic, care să „refuze” voturile pentru opoziţie. În cazul în care metoda va fi pusă în practică, alături de cele clasice, opoziţia va reacţiona calm, spune Chirtoacă: va aduna probe şi le va pune la dispoziţia organelor abilitate să facă verificări.
    EVZ: A fost o campanie electorală bazată foarte mult pe emoţiile provocate de evenimentele de pe 7 aprilie. Cum staţi cu soluţiile pentru Republica Moldova?
    Dorin Chirtoacă: Dacă adevărul despre ce s-a întâmplat atunci va fi stabilit şi se va afla că Partidul Comuniştilor a regizat totul, se va schimba şi felul în care oamenii îi privesc pe cei din actuala putere. În ceea ce priveşte soluţiile pentru Republica Moldova, ele există. Ţin de gestionarea banului public aşa cum trebuie. E nevoie de stabilitate socială, de subvenţionarea producătorilor din Republica Moldova. Şi de toate reformele necesare pentru ca acest stat să funcţioneze în mod democratic, să nu fie subordonat unei singure persoane, aşa cum se întâmplă în momentul de faţă. E nevoie de investiţii care, mai departe, să creeze locuri de muncă.
    Ce poate face România pentru a ajuta la atingerea acestor obiective?
    România a fost şi este interesată să ajute Republica Moldova, doar că puterea comunistă a zădărnicit până acum aceste eforturi.
    Vorbeaţi de necesitatea stabilirii adevărului despre 7 aprilie. Este nevoie de experţi internaţionali sau trebuie ca reprezentanţii au torităţilor moldovene să-şi facă ordine singuri?
    Sigur că este nevoie de implicarea experţilor internaţionali în această problemă. Imediat ce actualul regim va fi înlocuit, vom solicita declanşarea unei anchete internaţionale.
    Cum vi s-a părut atitudinea României după acele evenimente?
    La momentul respectiv, România a făcut ce trebuia: a reacţionat la acuzele care i s-au adus şi a făcut asta prin ministrul de externe, apoi prin preşedinte. După alegerile de acum, România poate sprijini mai departe Republica Moldova, în calitatea sa de membru al Uniunii Europene. Deocamdată, Uniunea Europeană s-a limitat la apeluri şi recomandări.
    Cum se anunţă aceste alegeri? Există indicii privind posibile fraude electorale?
    Sunt semne în acest sens. Se vorbeşte, mai nou, despre buletine de vot prelucrate chimic, care să permită ştergerea votului pentru opoziţie şi transformarea sa într- un vot pentru comunişti. Se vorbeşte despre semnături false, despre persoane care vor vota de mai multe ori. Vom încerca să stopăm asemenea tentative.

    Apeluri la calm
    Ce veţi face?
    Am făcut deja apeluri la calm. Dacă vor exista falsificări de voturi, vom aduna probe, vom sesiza organele abilitate şi ne vom spune punctul de vedere.
    Până la urmă, aţi primit vreo explicaţie în legătură cu reţinerea de acum o săptămână?
    Nu, a rămas aşa. Nu s-a dat vreo motivare, a fost un gest de intimidare, pur şi simplu. Însă trăim în Moldova şi asta ne ocupă tot timpul.
    "Se vorbeşte despre buletine de vot prelucrate chimic, care să permită ştergerea votului pentru opoziţie şi transformarea sa într-un vot pentru comunişti. Se vor beşte despre semnături false, despre persoane care vor vota de mai multe ori. Vom încerca să stopăm asemenea tentative."
    - Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului



    SURPRIZA DE LA PRIMĂRIE

    Tânărul care i-a învins pe comunişti în 2007
    La nici 30 de ani, pe 17 iunie 2007, tânărul politician Dorin Chirtoacă reuşea să câştige cel de-al doilea tur al alegerilor pentru Primăria Chişinăului, cu 61,17 % din totalul voturilor valabil exprimate. Rivalul său, comunistul Veaceslav Iordan, a obţinut doar 38,83% din sufragii după ce, în urmă cu două săptămâni, câştigase primul tur.
    „Cetăţenii Republicii Moldova îi depăşesc pe politicieni în privinţa mentalităţii”, spunea Chirtoacă, într-un interviu acordat BBC, imediat după aflarea rezultatelor. Acesta este motivul pentru care, spunea actualul primar, a crezut de la început că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova poate fi înfrânt.
    Născut pe 9 august 1978, la Chişinău, Chirtoacă este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti. În perioada 2001-2003 a fost redactor şi redactor-şel al emisiunii „Surprize, Surprize”.

    Dan Stancu, Evenimentul zilei

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com