• Abonare la noutăţi
        

    test bloc

  • Prima    /   Documente    /   Declaraţii politice  /  Declaraţie privind iresponsabilitatea şi ineficienţa guvernării comuniste în gestionarea crizelor

    Declaraţie privind iresponsabilitatea şi ineficienţa guvernării comuniste în gestionarea crizelor

    13.01.2009  

    Partidul Liberal constată că actualul guvern comunist, ca şi cele precedente, în condiţiile dramatice ale crizelor multiple care au afectat şi afectează profund Republica Moldova, inclusiv actuala criză a gazelor, manifestă o totală iresponsabilitate şi ineficienţă în realizarea actului de guvernare. Incapacitatea guvernelor comuniste de a genera soluţii adecvate şi durabile pentru gestionarea situaţiilor critice a devenit evidentă în contextul crizelor exporturilor de vinuri, de fructe şi legume pe piaţa rusă, al crizei gazelor naturale din anul 2006, dar şi mai mult în cazul actualei situaţii excepţionale cauzate de sistarea completă a livrărilor de gaze ruseşti prin teritoriul Ucrainei de către Rusia, care ameninţă activitatea sistemului termoenergetic al republicii, dependent în  totalitate de livrările de gaze ruseşti, şi pune în pericol viaţa a sute de mii de cetăţeni.

    Partidul Liberal consideră că cetăţenii Republicii Moldova se confruntă cu asemenea dificultăţi din cauza politicii externe eronate, axate pe urmărirea intereselor personale şi de grup ale conducerii comuniste, iar absenţa unei strategii proactive în vederea prevenirii, asistării şi soluţionării corespunzătoare a problemelor dificile demonstrează complicitatea şi implicarea deliberată a guvernării comuniste în repetarea şi agravarea crizelor pe care le parcurge Republica Moldova. Astfel, guvernarea comunistă, în loc să dezvolte o strategie de asigurare a independenţei termoenergetice a statului, - prin diversificarea surselor de import de gaz, prin participarea la construcţia unor gazoducte de alternativă, prin racordarea la sistemul de distribuţie al României şi contractarea unor volume de gaz de alternativă la situaţii de criză precum este cea actuală, prin construcţia unor depozite strategice de înmagazinare a gazelor şi a altor energii alternative, cum se procedează în toate ţările Uniunii Europene, - a contribuit la subordonarea şi, practic, anexarea sistemului termoenergetic al republicii la sistemul termoenergetic al Federaţiei Ruse.

    Situaţia în care a adus Republica Moldova guvernarea comunistă este foarte periculoasă anume prin izolaţionismul său. Acest izolaţionism este cu atât mai periculos, cu cât ne lasă fără apărare în faţă crizelor mondiale.  

    Partidul Liberal condamnă această politică a partidului de guvernământ comunist şi o califică drept contrară intereselor Republicii Moldova, fiind de natură să submineze grav suveranitatea şi independenţa statului.

    DSCN5414.jpg

    Partidul Liberal condamnă acţiunile tardive şi ineficiente iniţiate de conducerea comunistă pentru asigurarea cetăţenilor RM de pe ambele maluri ale Nistrului cu gaze naturale.

    Partidul Liberal îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu lipsa unui plan de acţiuni imediate ale Guvernului comunist de depăşire a consecinţelor crizei în sistemul termoenergetic şi de atenuare a suferinţelor cetăţenilor, precum şi în legătură cu lipsa unei strategii de asigurare a securităţii energetice a Republicii Moldova.

    PL consideră că pentru evitarea situaţiilor de criză energetică este necesară elaborarea unei strategii pentru situaţii de criză energetică în importul de gaze naturale şi alte resurse energetice de alternativă şi dezvoltarea infrastructurii, asigurarea stocurilor strategice interne, a interconexiunilor şi cooperării cu sistemele energetice regionale, inclusiv construcţia gazoductului Iaşi – Bălţi - Drochia.

    13 ianuarie 2009

    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase

    test bloc

  • dsfsdfsdf

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com