• Abonare la noutăţi
        

    test bloc

  • Prima    /   Documente    /   Declaraţii politice  /  Declaraţie cu privire la dezinformarea Parlamentului de către viceministrul de interne Valentin Zubic

    Declaraţie cu privire la dezinformarea Parlamentului de către viceministrul de interne Valentin Zubic

    22.10.2008  

    Partidul Liberal califică informaţia prezentată Parlamentului RM, la 15 octombrie 2008, de vice-ministrul Afacerilor Interne, dl Zubic, ca răspuns la interpelarea deputatului Vitalia Pavlicenco cu privire la comportamentul organelor de poliţie în timpul Caravanei “Retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM” din 5 octombrie, drept tentativă de dezinformare a Parlamentului şi a opiniei publice. Argumentele aduse în faţa forului legislativ sunt inventate şi nu corespund realităţii, sunt lipsite de temei şi iresponsabile.
    Partidul Liberal reiterează în continuare poziţia sa expusă în comunicatele de presă difuzate pe data de 5 octombrie curent, precum şi în conferinţa de presă organizată ulterior pe marginea incidentelor de la Chişinău şi Bălţi, cu referire la actele de abuz împotriva participanţilor la acţiuni, încălcarea flagrantă a Legii privind întrunirile şi a altor reglementări juridice interne şi internaţionale, precum şi privind eschivarea poliţiei de la atribuţiile sale directe de menţinere a ordinii publice şi de garantare a siguranţei cetăţenilor RM.

    DSCN2680.jpg

    Astfel, luând act de cele comunicate de ministrul Afacerilor Interne, Partidul Liberal evidenţiază următoarele:

    • Partidul Liberal a avizat în prealabil toate Primăriile unde au fost preconizate mitinguri, inclusiv Primăria mun. Chişinău, cu privire la intenţia de a desfăşura Caravana “Retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM”, ceea ce este în conformitate cu  Legea privind întrunirile.
    • Supravegherea şi gestionarea deplasării în coloane a automobilelor, precum şi parcarea lor în locurile indicate în declaraţie reprezintă atribuţiile exclusive ale Poliţiei Rutiere. Această prevedere a fost însă neglijată de reprezentanţii în civil ai poliţiei municipale, conduşi de comisarul Axentiev şi ajutorul său Gumeniţă care au încercat cu forţa să interzică accesul automobilelor antrenate în Caravană în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
    • Poliţia, în loc să-şi îndeplinească atribuţiile prevăzute de Legea privind întrunirile, a provocat perturbarea ordinii publice, aplicând forţa împotriva membrilor şi susţinătorilor PL participanţi la Caravană.
    • Pichetarea Ambasadei Ruse de la Chişinău a fost o acţiune din agenda Caravanei “Retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM”, care, după cum s-a menţionat mai sus, a fost ignorată intenţionat de către organele de poliţie. Spre deosebire de acestea, participanţii la acţiune au protestat în mod paşnic în faţa Ambasadei, în pofida opunerii poliţiei.
    • În pofida informaţiei de care a dispus MAI,  poliţia mun. Bălţii s-a eschivat de la îndeplinirea funcţiilor de menţinere a ordinii publice şi de asigurare a securităţii protestatarilor. Drept rezultat, împotriva participanţilor la acţiune s-au comis acte de huliganism de către un grup necunoscut de persoane vorbitoare de limbă rusă, care nu numai că au agresat fizic protestatarii, dar au şi recurs la vandalizarea atributelor de stat ale RM. PL constată că, în loc să fie alături de protestatari, poliţia din Bălţi s-a ascuns în primărie, contribuind astfel la actele de instigare la ură interetnică şi de profanare a atributelor de stat ale RM de către un grup de extremişti de minoritate rusă originari din Bălţi.
    • La Orhei, comisarul de poliţie Grădinaru l-a reţinut ilegal timp de 16 ore pe Mihai Cârlig, preşedintele filialei PL Orhei şi nu i-a permis avocatului Mihai Ghimpu să aibă o întrevedere înainte de proces cu reţinutul Mihai Cârlig. Mai mult ca atât, avocatului nu i s-a permis să intre în sediul poliţiei din Orhei, iar la judecătoria din Orhei, vicecomisarul Golban nu i-a permis avocatului Mihai Ghimpu să intre în sala de şedinţe unde se examina dosarul administrativ împotriva lui Mihai Cârlig.

    Ţinând cont de cele expuse mai sus, Partidul Liberal condamnă cu fermitate comportamentul iresponsabil, necivilizat şi contrar legii al organelor de poliţie în timpul Caravanei “Retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM” şi consideră raportul MAI prezentat Parlamentului drept o sfidare a legii şi o tentativă de dezinformare a opiniei publice.
    Pornind de la fărădelegile comise de Poliţie, de la încălcarea flagrantă de către aceasta a Legii privind întrunirile, în speţă a art. 21 (2), care prevede că nu poliţia, ci „reprezentantul autorităţii administraţiei publice locale cere organizatorului sistarea imediată a întrunirii”, în caz de încălcare de către organizatorul acţiunii a art.8 a Legii privind întrunirile, iar poliţia, conform art. 22 a acestei Legi, poate interveni doar  la cererea reprezentantului autorităţii administraţiei publice locale, Partidul Liberal cere demisia şi tragerea la răsundere a viceministrului de interne V. Zubic, comisarilor de poliţie Eugen Axentiev, Valentin Poparcea, Vasile Grădinaru şi a vicecomisarilor Iacob Gumeniţă şi Petru Golban.

    Chişinău                                                                                        22 octombrie 2008

    Mai jos găsiţi poze din ziua Caravanei “Retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM”:

    Picture_340_1_.jpg
     

    DSCN2157.jpg

    DSCN2307.jpg

    DSCN2308.jpg

    DSCN2315.jpg

    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase

    test bloc

  • dsfsdfsdf

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com