• Abonare la noutăţi
        

    test bloc

  • Prima    /   Documente    /   Declaraţii politice  /  DECLARATIE privind dezacordul PL fata de politica Guvernului de reducere a numarului de locuri in institutiile de invatamant superior

    DECLARATIE privind dezacordul PL fata de politica Guvernului de reducere a numarului de locuri in institutiile de invatamant superior

    04.07.2006  

    Partidul Liberal isi exprima dezacordul fata de politica Guvernului de reducere a numarului de locuri in universitati. In anul de studii 2006 -2007 vor fi admisi cu circa 7000 de studenti mai putin decat in anul precedent. Prin aceasta masura Guvernul limiteaza accesul tinerilor la educatie, incalcandu-le dreptul la invatatura. Intotdeauna educatia a reprezentat un domeniu strategic, cu atat mai mult in secolul XXI, secolul globalizarii si al mondializarii. Vom putea face fata provocarilor noului mileniu numai in cazul in care si sistemul de educatie va raspunde cerintelor si standardelor europene si internationale.
    Hotararea Guvernului nr. 434 din 25 aprilie 2006 este lipsita de temei juridic. Sunt incalcate: art. 35 din Constitutie, art. 49 din Legea Invatamantului si punctul 75 din Planul de actiuni UE - RM. Constitutia asigura tuturor dreptul la invatatura, universitatilor asigura autonomie, iar parintilor - dreptul prioritar de a alege sfera de instruire a copiilor. Drepturile mentionate sunt incalcate. Aceste actiuni contrazic declaratiile pro-europene ale guvernarii in ceea ce priveste alinierea sistemului educational la standardele internationale.
    Modul in care se doreste pregatirea specialistilor "in dependenta de cererea existenta pe piata muncii" contravine angajamentului RM privind aderarea la procesul Bologna, deoarece directioneaza invatamantul superior spre strategii aplicate in sistemul de invatamant sovietic, torpiland cererea sociala, careia i se acorda prioritate in spatiul european al invatamantului superior.
    Educatia este prioritara pentru cetateni. Numarul persoanelor care urmeaza studii universitare este in continua crestere in ultimii ani. Potrivit datelor Biroului National de Statistica, in anul de studii 2005/ 2006 s-a constatat o crestere continua a numarul de studenti, aceasta crestere fiind mai mare cu 10,1% fata de anul 2004/2005 si cu 21,1 % fata de anul 2003/ 2004. Este sugestiv si faptul ca circa 15% din banii proveniti din transferurile efectuate de catre cetatenii RM care muncesc in spatiul UE si CSI, sunt orientate spre serviciile educationale. Mentionam ca 75 % dintre studenti isi achita taxele de studii, in raport cu cei care studiaza la buget, a caror pondere este de doar 25%.
    Hotararea Guvernului afecteaza atat universitatile de stat, cat si cele private. Cota limita de inmatriculari impusa va reduce din posibilitatile universitatilor private de a se autofinanta si de a investi in calitatea studiilor oferite. In conditiile create universitatile private nu au decat doua alternative: vor fi nevoite fie sa majoreze taxa pentru studii, fapt care va determina inevitabil micsorarea numarului de studenti, fie sa inceteze activitatea din lipsa de surse financiare pentru salarizarea cadrului didactic, intretinerea si dezvoltarea infrastructurii universitare.
    RM tinde sa devina membra a Uniunii Europene si prin urmare trebuie sa demonstreze o stabilitate democratica pe termen lung si o economie de piata functionala. Pentru aceasta autoritatile trebuie sa incurajeze investitiile si in sistemul educational. Limitarea accesului la studii universitare nu va solutiona problema somajului, ceea ce se incearca a obtine prin implementarea Hotararii, in schimb va tergiversa consolidarea democratiei in mediului politic, social si economic al tarii.
    Partidul Liberal se pronunta pentru abrogarea Hotararii Guvernului si insista asupra promovarii unei politici educationale in conformitate cu standardele europene: asigurarea si respectarea autonomiei universitare; dublarea alocatiei din PIB pentru invatamant, iar in perspectiva cresterea alocatiei pana la 10% din PIB; respectarea principiului constitutional al gratuitatii invatamantului de stat; dotarea institutiilor de invatamant cu material didactic; solutionarea problemei spatiului locativ pentru cadrele didactice si tinerii specialisti; reabilitarea infrastructurii, imbunatatirea conditiilor de trai in caminele studentesti; cresterea numarului diversificarea locurilor de munca, prin liberalizarea economiei; asigurarea unei salarizari corespunzatoare cel putin cosului minim de consum etc.
     
               
        Chisinau, 04 iulie 2006

    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase

    test bloc

  • dsfsdfsdf

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com