• Abonare la noutăţi
        

    test bloc

  • Prima    /   Documente    /   Declaraţii politice  /  DECLARATIE privind necesitatea aderarii Republicii Moldova la NATO

    DECLARATIE privind necesitatea aderarii Republicii Moldova la NATO

    24.05.2006  

    Partidul Liberal considera ca retragerea trupelor si a arsenalului militar rusesc de pe teritoriul Republicii Moldova, solutionarea problemei transnistrene, integrarea in Uniunea Europeana, asigurarea securitatii politice si economice nu vor putea fi realizate fara aderarea Republicii Moldova la sistemul de securitate al statelor europene - NATO.
    Majoritatea populatiei Republicii Moldova percepe in mod corect NATO, si anume faptul ca este o alianta paneuropeana si transatlantica, o umbrela de securitate pentru tarile din Europa de Vest, Centrala si de Est, avand misiunea de aparare a membrilor sai de pericolele adresate integritatii lor teritoriale sau independentei politice, precum si de pastrare a pacii si de control al crizelor.
    Aprobarea de catre Consiliul Nord-Atlantic a Planului Individual de Actiuni al Parteneriatului NATO - Republica Moldova, precum si apelul statelor membre NATO care au cerut Federatiei Ruse sa-si indeplineasca neconditionat si in totalitate angajamentele asumate la Summit-ul OSCE de la Istambul cu privire la retragerea fortelor sale militare din Republica Moldova, demonstreaza ca NATO manifesta interes fata de restabilirea ordinii constitutionale si a pacii durabile in aceasta zona.
    Fiind constienti de faptul ca Republica Moldova nu va putea scapa de influenta Federatiei Ruse si nu va putea obtine retragerile trupelor si al arsenalului militar rusesc de pe teritoriul sau, decat cu sprijinul si asistenta unui aliat puternic precum este NATO, Partidul Liberal se pronunta hotarat pentru aderarea Republicii Moldova la NATO.
    Consideram ca eforturile RM in asumarea acestui obiectiv, trebuie sa porneasca de la afirmarea oficiala a dorintei de aderare in calitate de membru NATO, demararea procedurilor juridice pentru modificarea art. 11 din Constitutie (excluderea neutralitatii RM), denuntarea acordului CSI si parasirea acestei organizatii, implementarea cu buna - credinta a planului individual de actiuni si racordarea la standardele NATO a sistemului de securitate al Republicii Moldova etc. Asumarea aderarii la NATO va deschide noi oportunitati pentru solutionarea problemei transnistrene si va da consistenta si legitimitate demersului nostru european.
    Experienta tarilor din Europa de Est, care au optat pentru integrarea Europeana, ne arata ca aderarea la NATO reprezinta o etapa premergatoare aderarii la UE.


     
       
    Mihai Ghimpu,
    Presedinte.            
          Chisinau, 24 mai 2006

    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase

    test bloc

  • dsfsdfsdf

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com