• Abonare la noutăţi
        

    test bloc

  • Prima    /   Documente    /   Declaraţii politice  /  DECLARATIE privind actiunile nedemocratice ale actualei guvernari fata de Liceul roman - francez "Gheorghe Asachi" si elevii acestuia

    DECLARATIE privind actiunile nedemocratice ale actualei guvernari fata de Liceul roman - francez "Gheorghe Asachi" si elevii acestuia

    11.05.2006  

    Partidul Liberal isi exprima solidaritatea si admiratia fata de curajul si verticalitatea elevilor, parintilor si profesorilor de la Liceul roman francez "Gheorghe Asachi". Neacceptarea de catre elevi a tentativei actualei guvernari de a falsifica denumirea Liceului "Gheorghe Asachi" reprezinta au act de inalta constiinta nationala, atitutidine civica si patriotism. Ministerul Educatiei Tineretului si Sportului, in schimb, a dat dovada de incompetenta si rea - vointa prin incercarea sa de a modifica denumirea liceului, provocand in acest fel revolta, nemultumirea si proteste din partea liceenilor.
    Autoritatile au procedat intr-un mod las, ordonand schimbarea peste noapte a inscriptiei de pe frontispiciul liceului, iar decizia de a deschide dosare penale impotriva elevilor este rusinoasa si josnica. De asemenea, declaratia primului ministru privind necesitatea tragerii la raspundere a elevilor este iresponsabila, revoltatoare, periculoasa si inadmisiblia intr-o societate democratica. Prin asemenea declaratii este promovata violenta si represiunea - lucruri caracteristice regimurilor totalitare.
    Aceste actiuni a guvernarii, alaturi de introducerea cursului de istorie integrata, reducerea numarului de ore de limba romana, editarea dictionarului "moldo-roman" reprezinta tot atatea instrumente continuare a politicii sovietice de deznationaliare a populatiei majoritare romanesti a Republicii Moldova, de acreditare a teoriei moldovenismului primitiv, a falsului in istoria si cultura nationala. Aceste actiuni contravin Constitutiei Republicii Moldova, principiilor democatice si aspiratiilor noastre europene.
    Consideram ca deschiderea dosarelor penale impotriva celor patru liceeni reprezinta un act de persecutie impotriva lor, precum si un act de intimidare, un avertisment comunicat celorlalte institutii de invatamant, precum tututor celor care vor sa-si apere identitatea, valorile etnoculturale, lingvistice si spirituale in Republica Moldova.
    Acest comportament al guvernarii aminteste nu numai de perioada sovietica, dar si de evenimentele de trista amintire provocate de regimul ilegal de la Tiraspol in vara anului 2004, cand au fost asediate, ocupate si devastate scolile romanesti din regiunea transnistreana a Republicii Moldova.
    Partidul Liberal condamna actiunile autoritatilor Republicii Moldova fata de elevii, parintii si profesorii Liceului "Gheorghe Asachi" si se adreseaza intregii societati cu un apel de solidaritate fata de liceeni, de sustinere a actiunilor lor de aparare a denumirii adevarate a liceului. Partidul Liberal cere incetarea urmaririi penale impotriva celor patru liceeni, precum si incetarea oricaror altor actiuni indreptate impotriva lor sau a altor elevi. De asemenea, cerem primului ministru sa retracteze declaratiile facute in data de 10 mai 2006 si sa exprime public scuze fata de elevi, iar Ministerul Educatiei sa nu impiedice revenirea la denumirea adevarata si consacrata a liceului, aceea de Liceu roman-francez "Gheorghe Asachi".
     
       
    Mihai Ghimpu,
    Presedinte.            
              Chisinau, 11 mai 2006
                                        

    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase

    test bloc

  • dsfsdfsdf

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com