• Abonare la noutăţi
        

    test bloc

  • Prima    /   Documente    /   Declaraţii politice  /  DECLARATIE privind proiectul Codului audiovizualului si situatia presei electronice din RM

    DECLARATIE privind proiectul Codului audiovizualului si situatia presei electronice din RM

    10.04.2006  

    Partidul Liberal isi exprima ingrjijorarea in legatura cu situatia creata in audiovizualul din Republica Moldova. Proiectul Codului audiovizualului, potrivit caruia Consiliul Coordonator al Audiovizualului ar urma sa fie format exclusiv de catre puterea politica, societatea civila - exclusa din proces, iar audiovizualul public local - lichidat, confirma faptul ca actuala putere nu este dispusa sa liberalizeze mass-media electronica. Partidul Liberal condamna aceasta politica neinspirata fata de mass-media si societatea civila.
    Constatam ca afirmatia "colaborarea puterii cu societatea civila" este declarativa, efortul colaborarii formale cu organizatiile neguvernamentale pare a fi necesar doar pentru prezentarea rezultatelor activitatii guvernarii in termeni si formule europene, in speranta ca acest lucru ar putea acoperi nedorinta realizarii in practica a reformelor asumate in fata prestigioaselor foruri internationale. Partidul Liberal se aliniaza pozitiei societatii civile in problema Codului audiovizualului si indeamna autoritatile relevante sa depuna toate eforturile pentru a nu admite degradarea situatiei in mass-media, care continua sa nu fie libera asa cum este mentionat in rapoartele anuale ale organizatiei Freedom House.
    Faptul ca proiecul Codului audovizualului prevede la art. 42 alin. 2) o formulare de tipul "candidati… propusi de catre Comisia parlamentara de profil, tinand cont de numarul de mandate detinute in Parlament de catre fractiunile legal constituite", ceea ce reflecta o situatie specifica din actualul Parlament, denota premeditarea coalitiei de guvernare de a acorda PCRM privilegiul de a forma singur majoritatea in cadrul CCA (5 membri din 9), care sa poata lua decizii in mod unilateral, astfel neexistand nici o diferenta fata de actualul CCA.
    In mod cinic, aceste initiative din proiectul Codului audiovizualului sunt declarate ca fiind intreprinse in spiritul promovarii normelor si valorilor europene. Mentionam ca normele europene nu prevad posibilitatea existentei doar a unui singur radiofuzor public cu acoperire nationala si nu interzic existenta mai multor posturi radio tv publice, inclusiv locale. Normele europene vorbesc despre mai multe "organisme de radiodifuziune" care fac parte din "serviciul public de radiodifuziune".
    Din punct de vedere practic, comparand audiovizualul public local din RM cu cel public national, observam ca "Antena C" si "Euro TV" fiind si hartuite, avand si resurse mult mai reduse si nefiind nici finantate de la inceputul acestui an, reusesc totusi sa asigure un grad mai inalt de pluralitate si diversitate decat compania "Teleradio Moldova", companie careia, teoretic, ii sunt create de ani de zile conditii sa se reformeze si sa serveasca interesul public. Din acest punct de vedere, tinand cont si de eficienta financiara, rezulta ca statutul de radiodifuzor public national il merita mai curand "Antena C" si "Euro TV", compania "Teleradio Moldova" intarziind foarte mult la capitolul reforme.
    Observam deci, ca exista o vointa politica de a suprima tocmai acele institutii media care asigura un grad mai inalt al libertatii de exprimare. Cu atat mai ingrijorator, dar in acelasi timp si sugestiv, este faptul ca autoritatile locale, Consiliul Municipal Chisinau si Primaria, nu doar ca nu iau atitudine fata de abuzul puterii centrale, ci manifesta complicitate, lipsind de finantare posturile municipale.
    Pentru depasirea situatiei, Partidul Liberal considera organizarea unor dezbateri ample pe acest subiect cu participarea partidelor politice parlamentare, extraparlamentare, a societatii civile in vederea deblocarii situatiei. Pentru solutionarea problemei Partidul Liberal propune:
    1. Asigurarea exercitarii controlului public asupra audiovizualului de catre societatea civila (ex: organizatiile membre in Consiliul Coalitiei pentru alegeri libere si corecte, Coalitia 2005, sau organizatiile din cadrul Aliantei Anticoruptie etc) prin formarea intregului CCA.
    2. CCA sa fie asistat permanent in activitatea sa de experti internationali avand drept de vot consultativ.
    3. Ridicarea posturilor "Antena C" si "Euro TV" la rang de institutii publice nationale ale audiovizualului asigurandu-le acoperire republicana. Pornind de la planurile financiare ale posturilor municipale - circa 4,2 milioane lei, sa fie optimizata functionarea companiei "Teleradio Moldova", care consuma in prezent circa 36 milioane lei. Asigurarea egalitatii de sanse intre posturile municipale si compania "Teleradio Moldova", ceea ce ar duce la o concurenta fireasca si sanatoasa in audiovizualul public.
    4. Inserarea in legea audiovizualului actuala si viitoare a unei obligatii pentru institutiile publice ale audiovizualului sa organizeze dezbateri publice in regim cotidian, dupa modelul dezbaterilor publice din timpul ultimelor doua campanii electorale locale din mun. Chisinau, cu participarea pe baza principiului egalitatii de sanse a partidelor politice, a societatii civile, a expertilor si a publicului larg, ceea ce ar duce la aparitia unui dialog deschis, amplu si permanent in societate.
    5. Inserarea in lege a obligatiei pentru institutiile publice ale audiovizualului sa nu evite evenimentele organizate si desfasurate de partidele politice: conferinte de presa, actiuni de protest, actiuni publice, si sa reflecte cel putin un eveniment pe saptamana al fiecarui partid, in cazul in care acesta organizeaza saptamanal evenimente.

     

     
       
    Mihai Ghimpu,
    Presedinte.            
         Chisinau, 10 aprilie 2006

    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase

    test bloc

  • dsfsdfsdf

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com