• Abonare la noutăţi
        

    test bloc

  • Prima    /   Documente    /   Declaraţii politice  /  DECLARATIE privind aplicarea normelor Constitutiei Republicii Moldova de-a lungul intregii frontiere moldo-ucrainene

    DECLARATIE privind aplicarea normelor Constitutiei Republicii Moldova de-a lungul intregii frontiere moldo-ucrainene

    13.03.2006  

     
    Partidul Liberal sustine restabilirea constitutionalitatii si a legalitatii la frontiera moldo-ucraineana pe segmentul transnistrean prin aplicarea Declaratiei comune a prim-ministrilor Republicii Moldova si Ucrainei din 30 decembrie 2005. Consideram ca functionarea regimului vamal legal de-a lungul intregii frontiere moldo-ucrainene incepand cu 3 martie 2006 reprezinta un pas important spre restabilirea integritatii teritoriale si aplicarea Constitutiei pe intreg teritoriul Republicii Moldova. Salutam pozitia Ucrainei, precum si sustinerea UE si SUA in aceasta privinta.
    Conform articolului 3 al Constitutiei, teritoriul Republicii Moldova este inalienabil, iar frontierele statului sunt consfintite prin legile adoptate de Parlamentul Republicii Moldova si din acest punct de vedere, regimul vamal poate fi clasificat in regim vamal legal sau regim vamal ilegal, si nu pur si simplu in regim vamal "nou" sau "vechi".
    Insistentele regimului de la Tiraspol si ale Dumei de Stat a Federatiei Ruse privind revenirea la regimul vamal precedent reprezinta de fapt o chemare la ilegalitate fapt care contravine Constitutiei Republicii Moldova, precum si normelor, si standardelor europene. Aceasta pozitie a Federatiei Ruse denota o data in plus amestecul sau in treburile interne ale Republicii Moldova, subminarea independentei, a integritatii teritoriale si unitatii statului, confirmand astfel faptul ca Federatia Rusa se afla la originea proceselor ilegale si anticonstitutionale din regiunea transnistreana a Republicii Moldova.
    Partidul Liberal face apel catre cetatenii Republicii Moldova si catre agentii economici din regiunea transnistreana sa sprijine reintrarea in legalitate a vamilor din regiune, intrucat acest lucru este realizat in interesul lor. Amintim cu acest prilej ca insinuarile de tip "blocada economica" sau "catastrofa umanitara" nu sunt altceva decat tentative de manipulare a populatiei, intrucat libera circulatie, inclusiv a marfurilor, este asigurata daca sunt respectate legislatia Republicii Moldova si procedurile de import si export efectuate de catre serviciul vamal al Republicii Moldova.
    Partidul Liberal nu exclude posibilitatea exercitarii de presiuni asupra Ucrainei si a Republicii Moldova de catre Federatia Rusa, consideram insa ca interesele nationale ale Republicii Moldova si ale Ucrainei precum si obiectivele noastre comune de integrare europeana se vor afla si in continuare mai presus decat interesele Federatiei Ruse.


     
       
    Mihai Ghimpu,
    Presedinte.            
                       Chisinau, 13 martie 2006
                 

    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase

    test bloc

  • dsfsdfsdf

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com