• Abonare la noutăţi
        

    test bloc

  • Prima    /   Documente    /   Declaraţii politice  /  DECLARATIE privind santajul politic al Federatiei Ruse in problema livrarii de gaze naturale

    DECLARATIE privind santajul politic al Federatiei Ruse in problema livrarii de gaze naturale

    03.01.2006  


    Intreruperea livrarilor de gaze naturale incepand cu 1 ianuarie 2006 pentru Republica Moldova si Ucraina de catre compania rusa "Gazprom" nu este o decizie economica, ci una politica, prin care Federatia Rusa incearca sa se razbune pentru optiunea pro-europeana a celor doua state, fapt confirmat prin pretul scazut la gaze oferit Republicii Belarusi in schimbul acceptarii mentinerii influentei si dominatiei Federatiei Ruse asupra statului Belarusi. Impunerea pretului de 160 USD pentru 1000 m? pentru Republica Moldova si 230 USD pentru Ucraina si santajarea celor doua state demonstreaza falimentul politicii imperiale a Federatiei Ruse fata de statele din fosta URSS care si-au declarat independenta si opteaza pentru integrarea in NATO si Uniunea Europeana.
    Partidul Liberal sustine decizia luata de catre conducerea Republicii de a refuza semnarea contractului cu compania rusa "Gazprom" la pretul de 160 USD pentru 1000 m2 si propune tuturor partidelor politice si societatii civile din Republica Moldova sa manifeste unitate si solidaritate in aceasta problema, iar cetatenilor nostri sa dea dovada de intelegere si rezistenta in fata santajului politic al Federatiei Ruse, in caz contrar, viitorul liber si democratic al Republicii Moldova, precum si integrarea europeana nu vor ramane a fi decat niste iluzii.
    Amintim in context, ca pachetul majoritar de actiuni al companiei "Moldova Gaz" a fost cedata companiei ruse "Gazprom" de catre majoritatea parlamentara a legislativului din perioada 1994-1998, formata din PDAM si Partidul Socialistilor, initiativa fiind promovata insistent in Parlament de catre Petru Lucinschi, iar pretul la gaze de 80 USD pentru 1000 m3, contractat de Republica Moldova incepand cu 1996 a fost cel mai mare pret aplicat statelor membre ale CSI. Avand in vedere aceasta situatie, consideram oportuna desfasurarea unor investigatii si stabilirea vinovatilor de prejudiciere a intereselor cetatenilor Republicii Moldova. Totodata cerem sa fie date publicitatii numele persoanelor fizice care detin actiuni in compania "Moldova Gaz" si in ce numar.

     
       
    Mihai Ghimpu,
    Presedinte.            
              Chisinau, 03 ianuarie 2006
                                                                                                         

    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase

    test bloc

  • dsfsdfsdf

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com