• Abonare la noutăţi
        

    test bloc

  • Prima    /   Documente    /   Declaraţii politice  /  DECLARATIE privind introducerea vizelor de intrare in Romania pentru cetatenii Republicii Moldova incepand cu 01 ianuarie 2007

    DECLARATIE privind introducerea vizelor de intrare in Romania pentru cetatenii Republicii Moldova incepand cu 01 ianuarie 2007

    07.02.2006  
    Incepand cu 01 ianuarie 2007 cetatenii Republicii Moldova nu vor mai putea intra pe teritoriul Romaniei pe baza pasapoartelor asa cum prevede Acordul intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Romaniei privind calatoriile reciproce ale cetatenilor din 29 august 1991, ci pe baza vizelor. Aceasta masura deriva din tratatul de aderare, semnat la 25 aprilie 2005 intre Uniunea Europeana si Romania, care obliga Romania sa securizeze frontiera de est a UE.
    Partidul Liberal considera ca obtinerea de catre Romania a calitatii de membru NATO si aderarea in 2007 la UE reprezinta marele succes al statului roman dupa inlaturarea dictaturii comuniste. Integrandu-se in structurile euroatlantice Romania obtine multasteptata securitate nationala, economica si politica ceea ce ii va permite sa aduca si prosperitate cetatenilor sai.
    In Republica Moldova lucrurile stau insa altfel, conducerea de ieri si de azi a facut totul ca sa ramanem in afara NATO si UE si pentru a ne izola din nou de Patria noastra istorica. Nerealizarea la timp a reformelor precum si neintreprinderea masurilor necesare de aliniere la standardele europene a sistemului de pasapoarte, a serviciului vamal si cel graniceri ale RM, mentinerea vizelor pentru cetatenii UE si SUA, nu numai ca ne indeparteaza de obtinerea dreptului la libera circulatie in spatiul UE, ci au drept consecinte introducerea vizelor de intrare in Romania pentru cetatenii RM.
    Aparitia unui nou zid intre romanii de pe malurile Prutului, zid care ne va imparti in romani europeni si romani vecini cu romanii europeni, aminteste de anul 1940, cand a avut loc ocuparea Basarabiei de catre Rusia sovietica, iar introducerea vizelor intre cele doua state romanesti va reprezenta o mare nedreptate in urma careia romanii vor fi lipsiti din nou de dreptul de a calatori liber, asa cum prevede acordul sus mentionat. Poporul celor doua state romanesti nu poarta nici o vina pentru faptul ca Rusia tarista, iar mai apoi Rusia sovietica, a cotropit si a anexat la URSS in 1940 o parte din teritoriu statului roman. Federatia Rusa, chiar si dupa recunoasterea independentei Republicii Moldova, continua sa-si manifeste ambitiile sale imperiale sustinand si alimentand autoproclamata "rmn".
    Partidul Liberal considera ca in contextul manifestarii deschise a imperialismului Federatiei Ruse fata de Republica Moldova, acordarii in regim simplificat a cetateniei ruse fostilor cetateni ai URSS si neintroducerii regimului de vize pentru cetatenii RM de catre Rusia, aparitia vizelor intre Romania si Republica Moldova, practic ar ajuta Federatia Rusa sa-si promoveze politica sa de federalizare a Republicii Moldova, obtinand astfel legiferarea unei baze militare la hotarul NATO si UE.
    Partidul Liberal cere conducerii Republicii Moldova sa realizeze in practica planul de actiuni UE - RM si in primul rand sa alinieze la standardele europene sistemul de pasapoarte al RM, serviciul vamal si cel de graniceri, sa elimine regimul de vize si obligativitatea inregistrarii la organele MAI pentru cetatenii UE si SUA. Aceste masuri precum si conectarea sistemului informational al RM la sistemul european, ar ajuta UE sa accepte in continuare libera circulatie intre cele doua state romanesti, consfintita prin Acordul intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Romaniei privind calatoriile reciproce ale cetatenilor semnat la 29 august 1991.
    In acelasi timp, avand in vedere faptul ca aderarea Romaniei si a Bulgariei la Uniunea Europeana poate deveni ultima actiune de extindere a UE in urmatorii 10-20 de ani si tinand cont de pericolul pe care-l reprezinta politica Federatiei Ruse fata de Republica Moldova, Partidul Liberal se adreseaza Uniunii Europene pentru a fi cautate noi solutii astfel incat sa nu fie introdus regimul de vize de intrare in Romania pentru cetatenii Republicii Moldova.
     
       
    Mihai Ghimpu,
    Presedinte.            
                            Chisinau, 07 februarie 2006      
    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase

    test bloc

  • dsfsdfsdf

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com