• Abonare la noutăţi
        

    test bloc

  • Prima    /   Documente    /   Declaraţii politice  /  DECLARATIE privind condamnarea de catre locuitorii or. Tiraspol si Tighina a politicii regimului separatist de lichidare a scolilor cu predare in limba romana

    DECLARATIE privind condamnarea de catre locuitorii or. Tiraspol si Tighina a politicii regimului separatist de lichidare a scolilor cu predare in limba romana

    20.07.2004  
     
    Cunoscand decizia si actiunile regimului ilegal de la Tiraspol de lichidare a scolilor cu predare in limba romana din stanga Nistrului, Partidul Reformei a efectuat pe data de 18 – 19 iulie 2004 vizite la Tiraspol si Tighina si in cateva sate pentru a cunoaste opinia populatiei vis-a-vis de lichidarea scolilor cu predare in limba romana din stanga Nistrului, devastarea, profanarea si jefuirea scolii nr. 20 din Tiraspol, precum si evacuarea fortata si transportarea intr-o directie necunoscuta a patrimoniului acesteia.
    In cadrul intalnirilor si discutiilor s-a constatat ca aproape in unanimitate cei intervievati nu sustin lichidarea scolilor cu predare in limba romana si au condamnat inchiderea, devastarea si jefuirea scolii nr. 20 din Tiraspol. Acest fapt este confirmat in scris prin semnaturile depuse pe liste cu titlul: “Sunt impotriva inchiderii scolii № 20 din Tiraspol - Я против закрытия школы № 20 г. Тирасполь“
    In acelasi timp, echipa Partidului Reformei a avut intalniri si cu profesorii, elevii scolilor din Tiraspol si Tighina precum si cu parintii elevilor, in cadrul carora le-a fost prezentata sustinerea si solidaritatea populatiei din regiune privind existenta si functionarea scolilor cu predare in limba romana pe baza grafiei latine, pe de o parte, si condamnarea actiunilor inumane ale administratiilor oraselor respective, pe de alta parte.
    Aducem multumiri tuturor celor care au semnat impotriva inchiderii scolilor cu predare in limba romana din stanga Nistrului si in special ne exprimam satisfactia ca vorbitorii de limba rusa, care au reprezentat majoritatea celor intervievati, au declarat ca parintii si copiii lor sunt cei care aleg limba si grafia de studiu, ceea ce confirma inca o data faptul ca in Republica Moldova nu a existat si nu exista conflict interetnic.
    Salutam prezenta permanenta la fata locului si implicarea activa a misiunii OSCE impotriva lichidarii acestor scoli.
    Partidul Reformei condamna univoc si irevocabil genocidul comis de regimul separatist impotriva copiilor din scolile cu predare in limba romana din regiunea transnistreana, si in egala masura impotriva copiilor din celelalte scoli care au fost si sunt fortati sa studieze limba romana pe baza grafiei chirilice si a manualelor si programelor din anii ’80.
    Decizia de inchidere a scolilor cu predare in limba romana constituie o incalcare grava a drepturilor parintilor si copiilor de a alege limba de studiu. De asemenea, confiscarea bunurilor ce apartin scolii nr.20 din Tiraspol reprezinta o incalcare brutala a dreptului de proprietate.
    In acelasi timp, Partidul Reformei transmite apelul corpului didactic, al elevilor si al parintilor, prin care este solicitata o atentie deosebita, prioritara si permanenta din partea conducerii Republicii Moldova, a societatii civile si a partidelor politice pentru a-i ajuta si a le sta alaturi, precum si din partea institutiilor de presa, in special Teleradio-Moldova, pentru a mediatiza situatia exceptionala in care se afla ei si a contracara teroarea informationala si dezinformarea lansate de presa regimului separatist.
    Partidul Reformei cere alaturi de profesorii, parintii si copiii scolii nr. 20 din Tiraspol ca Guvernul Republicii Moldova sa determine pe cai directe si indirecte regimul separatist sa restituie integral patrimoniul confiscat, sa inapoieze cladirea in care a activat scoala pana in prezent si sa nu permita inchiderea celorlalte scoli cu predare in limba romana din regiunea trasnistreana si or. Tighina.
     
     
    Mihai Ghimpu,
    Presedinte.                                                        Chisinau, 20 iulie 2004
                                                                                               
    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase

    test bloc

  • dsfsdfsdf

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com