• Abonare la noutăţi
        

    test bloc

  • Prima    /   Documente    /   Declaraţii politice  /  DECLARATIE privind legalizarea sederii cetatenilor Republicii Moldova aflati la munca in strainatate

    DECLARATIE privind legalizarea sederii cetatenilor Republicii Moldova aflati la munca in strainatate

    07.07.2004  

     
        In ultimii ani sute de mii de cetateni ai R. Moldova au ajuns in mai multe state din Europa in cautarea unui loc de munca pentru a obtine mijloacele necesare unui trai decent. Din cauza faptului ca o mare parte din aceste persoane nu au statut legal in tarile in care muncesc, ele au de infruntat numeroase probleme, inclusiv in relatiile lor cu autoritatile statelor respective.  
        Transferurile de bani efectuate de aceste persoane depaseste cel putin de doua ori bugetul Republicii Moldova constituind in prezent un suport esential pentru existenta Republicii Moldova ca stat. S-a creat insa o situatie in care cei care sustin economia si statul Republica Moldova sunt lipsiti de posibilitatea de a-si exercita drepturile de cetateni ai Republicii Moldova in special dreptul de vot. Se perpetueaza in acest mod o situatie in care persoanele active din punct de vedere economic si care contribuie la cresterea substantiala a bunastarii societatii intregi sunt discriminate in raport cu alte categorii de persoane deoarece nu beneficiaza de acest drept. In acelasi timp, aceste persoane sunt lipsite de conditiile necesare pentru valorificarea rezultatelor muncii prin efectuarea investitiilor in economia Republicii Moldova, fapt care duce la ruperea legaturilor cu familiile si patria lor. 
        Consideram ca un sprijin important care poate fi oferit de catre statele occidentale Republicii Moldova il constituie legalizarea sederii cetatenilor Republicii Moldova care muncesc pe teritoriul acestor state in mod ilegal. Legalizarea va permite crearea conditiilor necesare ca aceasta categorie de persoane sa-si poata exercita plenar drepturile de cetateni ai Republicii Moldova. Aceasta masura va duce la simplificarea regimul de circulatie pentru cetatenii Republicii Moldova si le va permite sa participe la procesele politice din Republica Moldova, inclusiv prin exercitarea dreptului de vot in cadrul alegerilor generale.
        Eforturile pentru implementarea unui program care va cuprinde cetatenii moldoveni emigrati in statele europene dezvoltate vor fi nesemnificative, iar beneficiile pentru Republica Moldova in plan politic, economic si social vor fi importante.   
        Ne exprimam speranta ca spiritul de echitate sociala, sentimentele de solidaritate europeana si abordarea pragmatica a problemelor cetatenilor Republicii Moldova emigrati in statele europene dezvoltate pot constitui un motiv pertinent pentru elaborarea si implementarea unui program de socializare a categoriei de persoane vizate. In urma unui astfel de program vor avea de beneficiat toate partile interesate. Statele europene vor avea de infruntat mai putine probleme legate de prezenta ilegala a cetatenilor Republicii Moldova pe de o parte, iar in Republica Moldova ar putea creste gradul de reprezentativitate al viitoarei puteri politice, cu prilejul alegerilor generale din februarie 2005.
        Facem apel catre Guvernele si Parlamentele statelor in care se afla cetateni ai Republicii Moldova sa legalizeze prezenta lor si sa creeze conditii pentru ca ei sa-si poata exercita dreptul de vot in cadrul alegerilor generale din Republica Moldova ca masura ce va contribui in mod esential la democratizarea Republicii Moldova si urgentarea integrarii ei in Uniunea Europeana.
       
    Mihai Ghimpu,
    Presedinte.                                                           Chisinau, 07 iulie 2004
    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase

    test bloc

  • dsfsdfsdf

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com