• Abonare la noutăţi
        

    test bloc

  • Prima    /   Documente    /   Declaraţii politice  /  DECLARATIE cu privire la situaţia actuala in problema transnistreana

    DECLARATIE cu privire la situaţia actuala in problema transnistreana

    11.05.2004  


    Luand atitudine cu privire la declaratia oficialului rus Victor Zavarzin, presedintele comitetului pentru aparare a Dumei de stat, prin care acesta afirma ca Rusia nu-si va retrage trupele armate din regiunea transnistreana, Partidul Reformei declara urmatoarele.
    Dupa respingerea de catre autoritatile Republicii Moldova si comunitatea internationala a planului Kozak de reglementare a conflictului transnistrean rezolvarea problemei transnistrene a intrat in impas. Aceastsa situatie nu putea fi evitata deoarece modul in care s-a incercat stabilirea unei solutii a fost chiar de la inceput unul gresit. Consideram ca formula prin care se negociaza de la egal la egal cu persoane care au uzurpat puterea de stat este o eroare iar ineficienta acestei formule este probata prin faptul ca in prezent negocierile sunt intr-un punct mort.
    Din pacate, in loc sa foloseasca momentul favorabil creat dupa summit-ul de la Maastriht si sa propuna o noua dinamica in evolutia problemei transnistrene, autoritatile Republicii Moldova nu au reusit sa-si depaseasca limitele si au acceptat aceleasi coordonate stabilite prin proiectul de federalizare care s-au dovedit a fi falimentare.
    Experienta autoritatilor Georgiei in solutionarea crizei din Adjaria arata ca numai prin masuri ferme si aplicarea normelor dreptului international poate fi rezolvata problema transnistreana in interesul Republicii Moldova.
    Exemplul georgian ne convinge ca doar un management nou si corect, participarea activa a societatii intregi si a persoanelor cu pregatire adecvata poate garanta solutia echitabila.
    Partidul Reformei considera necesara implicarea directa a Uniunii Europene in rezolvarea problemei transnistrene, in caz contrar incercarea acesteia de a sustine modelul federal este inoportuna. Aplicarea solutiilor de reintegrare a Republicii Moldova fara asigurarea garantiilor va duce la dezmembrarea ei, iar pentru esecul lor nu va purta nimeni raspundere.
    Consideram ca atitudinea exprimata de dl Victor Zavarzin reprezinta pozitia reala a autoritatilor Rusiei in problema transnistreana si pentru acest motiv Partidul Reformei face apel catre opinia publica si factorii de decizie sa influenteze atitudinea Rusiei pentru ca aceasta sa respecte angajamentele asumate la Istanbul si sa-si retraga trupele si sa evite declaratii similare celei exprimate de dl Victor Zavarzin.
      
    Mihai Ghimpu,
    Presedinte.                                                        

     Chisinau, 11 mai 2004                                                                                             

    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase

    test bloc

  • dsfsdfsdf

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com