• Abonare la noutăţi
        

    test bloc

  • Prima    /   Documente    /   Declaraţii politice  /  DECLARATIE privind situatia presei din Republica Moldova

    DECLARATIE privind situatia presei din Republica Moldova

    11.05.2004  

     
    Mass-media din Republica Moldova se confrunta cu o situatie fara precedent in istoria sa recenta - lipsa unui spatiu informational, inchiderea posturilor autohtone de radio si televiziune, cenzura si autocenzura, procese politice impotriva jurnalistilor si a institutiilor de presa, aservirea de catre putere in totalitate a mass-mediei publice si de stat etc.
    Puterea comunista stranguleaza libertatea presei, dezbina breasla jurnalistica, mimeaza liberalizarea si democratizarea presei. Modificarile aduse actelor normative si lipsa coerentei legislative au inrautatit si mai mult situatia presei, legislatia in acest domeniul devenind inadecvata si in contradictie cu standardele europene.
    Partidul Reformei constata ca noile prevederi ale codului civil au inceput deja sa fie folosite impotriva publicatiilor independente - Timpul, Jurnal de Chisinau, Flux, Moldavschie Vedomosti etc, in scopul falimentarii lor. Consideram inoportuna renuntarea la plafonul maxim al despagubirilor acordate pentru prejudiciu moral, mai ales in conditiile unei justitii aservite puterii si ne pronuntam pentru reintroducerea acestuia, ca o garantie suplimentara pentru institutiile de presa.
    Pentru a obtine acestea este nevoie solidaritate din partea jurnalistilor, de sprijin constant din partea societatii civile, a partidelor politice precum si de lobby in fata organizatiilor internationale pentru a fi remediata situatia grava a presei din Republica Moldova.
    Libertatea presei la fel ca si celelalte libertati fundamentale trebuie cucerita, mai ales in conditiile unui regim cu tendinte dictatoriale. Partidul Reformei face un apel catre toti jurnalistii sa renunte la autocenzura si la camuflarea cenzurii din institutiile de presa publice si de stat, si sa mediatizeze in mod constant abuzurile la care sunt supusi, fiecare caz in parte precum si situatia in ansamblu. Fara o contabilizare a cazurilor si o prezentare argumentata si concludenta a lor, nu se va putea pretinde de la organizatiile internationale de profil interventia pentru solutionarea problemelor presei din Republica Moldova.
    In cazul in care puterea politica nu doreste independenta si libertatea presei, sau doar daca o mimeaza, nu le ramane decat jurnalistilor insisi si partidelor politice de opozitie sa se ridice in apararea libertatii si independentei presei, aplicand cel putin urmatoarele: verticalitate, critica, atitudine, solidaritate si calitate.
    Pentru a fi respectate principiile democratice si pentru a crea un climat favorabil desfasurarii unor alegeri libere si corecte in anul 2005, Partidul Reformei cere guvernarii comuniste sa inceteze persecutarea jurnalistilor si a institutiilor de presa, sa aduca legislatia in conformitate cu standardele europene si sa asigure caracterul public al companiei Teleradio Moldova care sa ofere accesul la mass-media publica a cat mai multi si diversi reprezentanti ai societatii si introducerea in regim cotidian in grilele de emisie a talk-show-urilor in care sa fie dezbatute problemele societatii. 
     
    Mihai Ghimpu,
    Presedinte.                                                        Chisinau, 11 mai 2004
    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase

    test bloc

  • dsfsdfsdf

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com