• Abonare la noutăţi
        

    test bloc

  • Prima    /   Documente    /   Declaraţii politice  /  DECLARATIA Consiliului Republican al Partidului Reformei

    DECLARATIA Consiliului Republican al Partidului Reformei

    02.05.2004  

     

     Guvernarea republicii de catre nomenclatura sovietica filorusa, pe de o parte si dezbinarea partidelor democratice, pe de alta parte, au adus la guvernare in februarie 2001  partidul comunist. Republica Moldova a aparut in fata lumii intregi cu un electorat care nu s-a debarasat de vechea mentalitate de sclav si cu propriile maini  prin alegeri democratice a adus la putere succesorul ideologic al unea dintre cele mai retrograde si criminale puteri, care a existat in istoria omenirii - puterea comunistilor.
     Comunistii ajunsi la putere indata au demarat o campanie perfida de distrugere a realizarilor democratice si economice obtinute cu mare greu in anii precedenti, atat pe plan intern, cat si pe plan international.
    Una din primele declaratii publice, facuta de Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin a fost insulta la adresa Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale. Ca urmare, Republica Moldova a pierdut increderea din partea organismelor financiare si a investitorilor straini si s-a ales cu sistarea creditelor cel putin pana in 2005, adica pana la urmatoarele alegeri parlamentare cand la putere vor veni partidele democratice.
    Imaginea statului nostru si credibilitatea lui din partea investitorilor straini au fost grav deteriorate si in urma atacurilor din partea guvernului comunist la adresa companiilor internationale, care au efectuat investitii importante in economia nationala si au creat locuri de munca, cum ar fi Voxtel, Union Fenosa, companiile germane aeriene etc. In acest fel Republica Moldova este lipsita de investitiile straine fara de care depasirea crizei social-economice este imposibila.
    Ruperea relatiilor cu Fondul Monetar si Banca Mondiala s-a soldat cu scumpirea produselor de prima necesitate, inclusiv a painii, laptelui, a serviciilor comunale, a gazelor naturale, energiei electrice si altele. In acelasi timp, guvernantii comunisti elaboreaza bugete pentru confortul lor, salarii mari, masini si birouri de lux, deplasari peste hotare, viata ca pe timpurile sovietice etc.
    Pe plan international, din cauza aflarii la putere a nomenclaturii sovietice filoruse si a partidului comunistilor, Republica Moldova a ratat  sansa integrarii in primele valuri in Uniunea Europeana, iar politica guvernantilor comunisti din ultimul timp  privind integrarea europeana ascunde de fapt o politica antinationala, antieuropeana pusa la slujba imperialismului rus, fapt confirmat prin modificarile  facute in actele legislative in contradictie cu standardele europene. Politica comunistilor nu este altceva decat o succesiune de campanii propagandistice de tip sovietic in perspectiva  alegerilor parlamentare din 2005.
    Ideea de federalizare, expusa ca o „solutie” a problemei transnistrene, nu este altceva, decat perpetuarea dependentei economice, politice si militare fata de Rusia. Consiliul Republican al Partidului Reformei sustine Declaraţiile Biroului permanent adoptate cu privire la propunerile si recomandarile inaintate de catre OSCE sau Federatia Rusa pentru solutionarea  problemei transnistrene si reafirma ca numai prin implicarea Uniunii Europene si trecerea temporara a regiunii transnistrene sub administrarea acesteia poate fi pastrata unitatea teritoriala si independenta Republicii Moldova, poate readuce pacea si stabilitatea in republica.  Federalizarea nu este altceva decat o capitulare in fata Federatiei Ruse si recunoasterea ocupatiei din anii 1812, 1940 si 1944. Politica imperialista si implicarea directa a Federatiei Ruse in distrugerea  statului independent Republica Moldova este evidenta si a fost demonstrata deschis prin Memorandumul sau din 18 noiembrie 2003 prezentat de catre Kozak.
    Pe plan intern guvernarea comunista demonstreaza cu prisosinta ca este una dictatoriala. Parlamentul, Guvernul si organele de drept au devenit marionete ale unei singure persoane. In acest fel cetatenii nu sunt aparati prin lege si se adreseaza la Curtea Europeana a Drepturilor Omului intrucat justitia este aservita puterii comuniste. Presa din Republica Moldova se confrunta cu o situatie fara precedent in istoria sa recenta (din 1989 incoace), intrucat nu mai este vorba doar de limitari ale libertatii presei de catre puterea politica, ci de strangularea libertatii presei in Republica Moldova, un fapt care aduce prejudicii incomensurabile nu numai jurnalistilor si nouă tuturor, ci si Republicii Moldova ca stat, precum si democratiei insasi.
    Cenzura informatiilor difuzate prin canalele mass-media de stat induce in eroare populatia fata de situatia reala, hranindu-ne cu cifrele PIB-ului ascunzand in mod constient cresterea masiva a inflatiei si a preturilor. Conceptia politicii nationale de stat este de fapt  antinationala. Puterea comunista a inceput o campanie de dezmembrare  a societatii, creand structuri alternative de sindicate devotate puterii si nu celor ce muncesc, uniuni ale scriitorilor, uniuni de jurnalisti, asociatii ale istoricilor antinationali. Minoritatile etnice nu sunt chemate la conciliere, la cunoasterea istoriei, a limbii romane ca limba oficiala. Functionarii publici si cei din sfera sociala nu sunt atestati timp de 14 ani, fapt ce contravine art. 9 al Legii cu privire la functionarea  limbilor. Cei ce instiga la ura a tot ce este roman sunt avansati in functii, li se platesc salarii grase numai pentru meritul de a-si vinde neamul si viitorul copiilor lor. Si aceasta in timpul in care profesorii onesti parasesc scolile si sunt nevoiti sa pribegeasca in cautarea unei bucati de paine prin tari straine.
    Politica economiei de piata a fost transformata intr-o politica de monopol a comunistilor care distruge  business-ul  mic si mijlociu, intreprinderile rentabile fiind vandute la preturi derizorii doar firmelor rusesti. Agricultura nu are nici un sprijin din partea statului, dimpotriva, s-a încercat introducerea, in anul 2004 prin Legea Bugetului, a TVA-ului in marime de 20% in agricultura, care de fapt, la propunerea presedintelui, va fi introdusa incepand cu 2005. Pensionarii proprietari de pamant au fost impusi sa plateasca impozit in fondul social, in timp ce investitorii straini sunt scutiti de plata impozitelor. Raioanele si primariile oraselor si satelor dupa revenirea la structura admistrativ-teritoriala sovietica s-au transformat in structuri sterile, inapte de lucru si extrem de birocratizate. Legea privind medicina prin asigurare contravine normelor europene, odata ce polita de asigurare nu asigura bolnavului un tratament adecvat si corect, pentru aceasta fiind nevoie de cheltuieli suplimentare.  Valabilitatea politei de asigurare numai la spitalele de sector contravine legii medicinii, care ofera bolnavului dreptul de a-si alege medicul.
     Consiliul Republican considera ca:
     1. Federalizarea Republicii Moldova va duce la distrugerea acesteia, la pastrarea si legalizarea mentinerii bazei militare a Federatiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce va face imposibila integrarea noastra in Uniunea Europeana.
    2. Neadmiterea partidelor filoruse la guvernare, a federalizarii republicii, precum si debarcarea regimului comunist trebuie sa constituie preocuparea de baza a partidelor politice de orientare democratica si naţionala, motiv pentru care trebuie sa aiba loc unificarea acestor forte democratice si crearea unui bloc pentru alegerile parlamentare din anul 2005.
    3. Realizarea dezideratelor democratiei - stat de drept, economie de piata, libertatea presei, independenta justitiei, trai decent, integrarea in structurile euro-atlantice pot avea loc intr-un viitor mai apropiat in Republica Moldova numai in urma schimbarii clasei politice si a implicarii in viata politica a tinerilor neatinsi de virusul comunismului si al imperialismului rus.
    Neadmiterea partidelor filoruse la guvernare, a federalizarii Republicii Moldova, realizarea dezideratelor democratiei si implicarea tinerilor in viata politica constituie criteriile de baza in formarea unui bloc pentru alegerile din 2005. Acestea sunt prioritatile si apelul Partidului Reformei.
    Dumnezeu sa ne binecuvanteze! 
             
    Mihai Ghimpu,
    Presedinte.                                                      Chisinau, 02 mai 2004

    Comentarii Adaugă comentariu
    Nume, Prenume *:
    E-mail:
    Comentariu * caractere rămase

    test bloc

  • dsfsdfsdf

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com